Χρηματιστήριο: Τι οδήγησε στην κατάρρευση και πώς σταμάτησε η «βουτιά»

Χρηματιστήριο: Τι οδήγησε στην κατάρρευση και πώς σταμάτησε η «βουτιά»

Ποιοι επιτέθηκαν στα ελληνικά ομόλογα λόγω της πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο - Τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια και οι traders «γύρισαν» την αγορά στο -6,25% (889,93 μονάδες), όταν είχε φτάσει να χάνει ακόμα και 10,05% - «Τις επόμενες έξι εβδομάδες θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα» λέει διαχειριστής fund στο protothema.gr

Χρηματιστήριο: Τι οδήγησε στην κατάρρευση και πώς σταμάτησε η «βουτιά»
«Η κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών μέσα σε μια ημέρα κατά 10%, δεν είναι κάτι που αφορά τη συνωμοσιολογία, ούτε πιέσεις προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» τονίζει Έλληνας τραπεζίτης στο protothema.gr.

«Οι διαχειριστές ομολόγων στο εξωτερικό (Λονδίνο) βλέπουν την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να βγει εκτός Μνημονίου και, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, αυτό δεν βγαίνει αριθμητικά. Αφού δεν βγαίνουν τα νούμερα, τότε προχωρούν σε πωλήσεις των ομολόγων και μετοχών» εξηγεί η ίδια πηγή.

Και συνεχίζει: «Μέσα σ' αυτό το κλίμα, όμως, υπάρχουν long only funds (μακροπρόθεσμοι), οι οποίοι βγαίνουν αγοραστές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση του 5% της Alpha Bank απο το Wellington Capital Management, μεγάλο αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται 909 δισ. δολάρια.

Είναι προφανές ότι το 5% είναι απειροελάχιστο ποσοστό στα 909 δισ. δολάρια. Τα αμερικανικά αυτά κεφάλαια αγόρασαν το 5% και κοιτούν μακροπρόθεσμα για τα δύο-τρία επόμενα χρόνια. Η κίνηση, λοιπόν, των μακροπρόθεσμων αυτών κεφαλαίων και των traders (αγοράζουν μαζικά εκατομμύρια τραπεζικές μετοχές) γύρισε την αγορά από τη «βουτιά» του 9,60% στο 6,97%.
Κλείσιμο

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, από την πτώση του -10% γύρισαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ, της Ελλάκτωρ, της Motor oil, της Μπέλα.

«Τις επόμενες έξι εβδομάδες θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα»

«Τις επόμενες έξι εβδομάδες θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα» υπογραμμίζει διαχειριστής fund, ο οποίος εκτιμά ότι η βουτιά των τιμών των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου ενεργοποιεί κυρίως ξένα αμερικανικά funds, που εκμεταλεύονται την καθοδική πορεία και αποκτούν ποσοστά σε σημαντικές εταιρείες.

Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ξένων ήταν η απόκτηση του 10% της Τράπεζας Πειραιώς από το Capital Μanagement -fund που συμμετέχει και στην Eurobank.

Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε χθες, Τρίτη, όταν, μετά τη συνεδρίαση της «βουτιάς» του 5,71%, το Wellington Capital Management ανακοίνωσε ότι κατέχει το 5% των μετοχών της Alpha Bank. 

Το εν λόγω fund δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ένα απο τα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ, με κεφάλαια υπό διαχείριση, που ανέρχονται σε 907 δισ. δολάρια. To Wellington δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχε στις αυξήσεις της Τράπεζας Πειραιώς .

Όπως αναφέρουν στελέχη ελληνικής χρηματιστηριακής, που βρέθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων είναι πολλαπλάσιο απο το 2012. «Τότε ήταν 5-6 funds που αγόρασαν ομόλογα στα 17 λεπτά και τώρα είναι εκατοντάδες funds, τα οποία θεωρούν την Ελλάδα ως ευκαιρία, καθώς διαθέτει το σκληρό ευρώ και είναι αναδυόμενη αγορά».

Το ενδιαφέρον των ξένων εκδηλώθηκε πριν σημειωθεί η συνεδρίαση-κραχ στις 15 Οκτωβρίου και σε αρκετές συνεδριάσεις έγιναν σποραδικές αγορές. Είναι προφανές ότι η ραγδαία κατάρρευση των τιμών ευνοεί τους αγοραστές, οι οποίοι έδρασαν ταχύτατα.                  

Αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank

Μία απο τις εταιρείες, η οποία ήδη βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια (Fairfax - W. Ross - Capital ) είναι η Eurobank. Η «βουτιά» της Eurobank την περασμένη Τετάρτη κινητοποίησε τη φημολογία ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, πολύ χαμηλότερα από τα 0,30 ευρώ (0,20 ευρώ).

Τα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια θα κληθούν να συμμετάσχουν και θα αποκτήσουν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Για την τράπεζα, όμως, βγήκε και μια αρνητική έκθεση.

Η JPMorgan, σε έκθεσή της, τόνιζε ότι στο ακραίο σενάριο, η Eurobank δεν θα περάσει τα stress tests. Τα ρίσκα για τις τράπεζες, για το γνωστό αναλυτή Paul Formanko της JPMorgan, είναι να βγούν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες από τους ελέγχους και φυσικά η πολιτική αβεβαιότητα.

Σε μια άσκηση που έγινε από ομάδα της Eurobank, η JPMorgan στρέσαρε τις τράπεζες τόσο σε σταδιακό όσο και σε χειρότερο σενάριο (έναντι 5,5% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας).

Για τις ελληνικές, στο σταδιακό σενάριο όλες οι τράπεζες πέρασαν, ενώ στο «fully loaded» (χειρότερο σενάριο), τον πήχη πέρασαν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank και η Πειραιώς δεν κατάφεραν να τον περάσουν.

Πάντως, σε ενδεχόμενο ανασχεδιασμό των δανείων (με αύξηση του δείκτη κάλυψης στο 50% ), τότε και οι Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank περνούν τα tests και βρίσκονται με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω απο 5%.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης