Κομισιόν :Εξισώστε άμεσα τα όρια ηλικίας

Το επίσημο όχι των Βρυξελλών  φοβάται ότι θα εισπράξει   το οικονομικό επιτελείο στο τέλος του μήνα ,στο αίτημα της Ελλάδας να εφαρμοστεί σταδιακά σε βάθος δεκαετίας η εξίσωση των ορίων ηλικίας  αντρών και γυναικών στο δημόσιο που μας έχει  επιβάλει τόσο το ευρωπαϊκό δικαστήριο όσο και η κοινοτική οδηγία περί ισότητας .  Η Κομισιόν  πάντως έστειλε σήμερα μήνυμα – μέσω της εκπροσώπου του επιτρόπου Σπίντλα  - ότι είναι σε διαδικασία αναζήτησης κοινά

Το επίσημο όχι των Βρυξελλών  φοβάται ότι θα εισπράξει   το οικονομικό επιτελείο στο τέλος του μήνα ,στο αίτημα της Ελλάδας να εφαρμοστεί σταδιακά σε βάθος δεκαετίας η εξίσωση των ορίων ηλικίας  αντρών και γυναικών στο δημόσιο που μας έχει  επιβάλει τόσο το ευρωπαϊκό δικαστήριο όσο και η κοινοτική οδηγία περί ισότητας .  Η Κομισιόν  πάντως έστειλε σήμερα μήνυμα – μέσω της εκπροσώπου του επιτρόπου Σπίντλα  - ότι είναι σε διαδικασία αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης.

 Αποσαφήνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση -μέσα Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το κολέγιο των επιτρόπων για το θέμα- και κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαικού δικαστηρίου . Ειναι επείγον η Ελλάδα να φέρει  νόμο το συντομότερο δυνατόν διαμήνυσαν οι κοινοτικοί , πιέζοντας  την κυβέρνηση  να εξισώσει  μέσα σε δύο τρεις μήνες τα όρια ηλικίας . Διαφορετικά θα της επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο ( 30.000 ευρώ)  ,όπως ακριβώς  συνέβη και με την Ιταλία η οποία είχε επίσης  καταδικαστεί για άνιση μεταχείριση.

Μέχρι τότε θα παραταθεί η αγωνία για 140.000 γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους  κυρίως μητέρες ανηλίκων που δε θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης  και  κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν άλλα 5 έως 17 χρόνια στις υπηρεσίες τους .

 Το οικονομικό επιτελείο πάντως έχει υποβάλλει πρόταση για εξίσωση με μεταβατική περίοδο 5 ετών, έτσι ώστε όποιες γυναίκες βγούν στη σύνταξη το 2013 να επιβαρυνθουν  με 5  χρόνια  υπηρεσίας επιπλέον , όποιες  βγούν  το 2014 με 6- 7 χρόνια και ουτωκαθεξής .

Πάντως πηγές του υπουργείου οικονομίας  επιμένουν ότι βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης και διατηρούν την αισιοδοξία τους , ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος . Ακόμα και αν η απάντηση είναι απορριπτική - σημειώνουν τα στελέχη του Υπουργείου - θα υπάρξει νέο αιτημα και νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες .

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για σωρεία λαθών και σκόπιμη ολιγωρία  ενώ η ΑΔΕΔΥ  επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις που αποτρέπουν  τον κίνδυνο μαζικής φυγής σε πρόωρη συνταξιοδότηση, με οδυνηρό αποτέλεσμα στα Ταμεία, αλλά και πολλαπλό δημοσιονομικό κόστος.

Καταλήγοντας η ΑΔΕΔΥ ζητά από την κυβέρνηση να αξιοποιηθεί ο χρόνος που υπάρχει και να σταματήσει η καλλιέργεια σεναρίων περί αύξησης ορίων κατά 5 ή 10 ή 15 κλπ χρόνια που μπορεί να οδηγήσουν σε εσπευσμένη φυγή προς συνταξιοδότηση χιλιάδες γυναίκες. Ακόμη κι αν αυτές είναι οι ανεκδήλωτες επίσημα προθέσεις της κυβέρνησης, γεγονός που εξηγεί και τη σωρεία λαθών στην εξέλιξη του ζητήματος, κανένα δικαίωμα που σήμερα έχει κατοχυρωθεί δεν πρόκειται να απολεστεί για καμιά γυναίκα και πριν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr