Ξανάρχισε έστω και με τηλεδιάσκεψη το παζάρι Αθήνας-Τρόικας

Συμφωνία πριν την 31η Δεκεμβρίου θέλει ο Χαρδούβελης - Σε ανοιχτή γραμμή κυβέρνηση και Τρόικα – 2,5 δισ. ευρώ χωρίζουν τους ελεγκτές από την επιστροφή του στην Αθήνα - Δεν κάνει κανείς τους πίσω – την Παρασκευή κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός

Μέχρι και αργά το βράδυ αντάλλασσαν μηνύματα και email Τρόικα και κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα λήγει το 48ωρο που έδωσε την Δευτέρα η Κομισιόν στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις πλήρεις θέσεις της. Και στο κείμενο αυτό όμως που απέστειλε στην Τρόικα, παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015. Απομένουν πλέον μόλις 48 ώρες μέχρις ότου το υπουργείο Οικονομικών φέρει στη Βουλή το νέο προϋπολογισμό όπως τον έχει σχεδιάσει το ίδιο και με τις φοροελαφρύνσεις που έχει συμπεριλάβει –παρά τις διαφωνίες των ελεγκτών.
 
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μεταξύ της ομάδας του κυρίου Σταϊκούρα και τεχνικών κλιμακίων των ελεγκτών, διεφάνη πως η Τρόικα επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο από τα περίπου 6 δισ. που το προϋπολογίζει η κυβέρνηση.
 
Στην κυβέρνηση απορρίπτουν όμως κάθε σκέψη για νέα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια διαψεύδονται διαρκώς οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Τρόικα.
 
Ζητάνε ισοδύναμα

Το δημοσιονομικό κενό αναδεικνύεται πάντως σε «υπ’αριθμ. 1» πρόβλημα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές. Κοινοτικές πηγές διευκρίνιζαν πως η Τρόικα θα μπορούσε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, αν είχε διαβεβαιώσεις πως για όποιο «ελληνικής εμπνεύσεως» μέτρο, αρκεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί με ποιους τρόπους ή ποια έκτακτα μέτρα θα καλύψει τυχόν δημοσιονομικές αστοχίες που θα ανακύψουν.
 
Ο κύριος Χαρδούβελης πάντως θελησε εχθές να μεταδώσει την αίσθηση του επείγοντως εντός και εκτός Ελλάδος, για να τελειώνει η διαπραγμάτευση και να επιτευχθεί μέσα στην χρονιά (πριν την 1η Ιανουαρίου δηλαδή) η συμφωνία για τη μετάβαση στην μετά-Μνημόνιο εποχή.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, ο κύριος Χαρδούβελης περιέγραψε περίπου ως εξής έναν «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, καθώς όλοι καταλαβαίνουν πλέον πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία στο Eurogroup ης 8ης Δεκεμβρίου:
 
- Αν δεν υπάρξει «το συντομότερο» (δηλαδή έως 31 Δεκεμβρίου) συμφωνια για την νέα σχέση με τους δανειστές μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος, διακυβεύεται ακόμα και η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ.
 
- Ενδεχομένως να χρειαστεί λύση-«πακέτο» για όλα τα ζητήματα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό-συντάξεις, εργασιακά – ομαδικές απολύσεις- λοκ άουτ, απολύσεις στο δημόσιο κλπ) αλλά και της συμφωνίας για τη μεά-Μνημόνιο εποχή.

- Αν χαθεί το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου, μπορεί να βρεθεί λύση σε έκακτο Eurogroup στις 15-18 Δεκεμβρίου.Στις 19 Δεκεμβρίου κλείνουν οι Βρυξέλες και τα εθνικά κοινοβούλια. Ειδικά για το Γερμανικό Κοινοβούλιο, απαιτείται έξτρα χρόνος για να ληφθούν οι εγκρίσεις και να προλάβουν να είναι όλα έτοιμα για το τι μέλλει γενέσθαι από 1ης Ιανουαρίου και μετά.

- Η πρόταση για τους όρους και τη μορφή της συμφωνίας στην προληπτική γραμμή στήριξης (πού θα βρεθούν τα χρήματα, αν θα συνοδευθεί από νέα μέτρα κλπ) θα επιδιωχθεί να τύχει ευρείας πολιτικής στήριξης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλα κόμματα, για να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr