Όχι νέοι φόροι, όχι παροχές…

Το μήνυμα «όχι νέοι φόροι… όχι νέες παροχές» ετοιμάζεται  να στείλει από το βήμα της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την ώρα που κυβέρνηση ετοιμάζει ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των Βρυξελλών.  

Το στοιχείο όμως της οικονομικής πολιτικής που λείπει εντελώς από τα σχέδια του πρωθυπου

Το μήνυμα «όχι νέοι φόροι… όχι νέες παροχές» ετοιμάζεται  να στείλει από το βήμα της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την ώρα που κυβέρνηση ετοιμάζει ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των Βρυξελλών.  

Το στοιχείο όμως της οικονομικής πολιτικής που λείπει εντελώς από τα σχέδια του πρωθυπουργού είναι το όραμα για την επόμενη μέρα μετά την κρίση αφού, πέρα από τα ως τώρα εισπρακτικά μέτρα «εκτάκτου ανάγκης», ελάχιστα φαίνεται να διδάχτηκε η κυβέρνηση για το πώς θα θεραπεύσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία με δραματικό τρόπο ανέδειξε η οικονομική κρίση από το φθινόπωρο πέρυσι μέχρι σήμερα. 

Εν όψει πιθανών εκλογών, στο συρτάρι μπαίνουν οι ανακοινώσεις για πρόσθετους φόρους το φθινόπωρο.  Υπό το βαρύ κλίμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και ποντάροντας σε παράταση ενός τουλάχιστον της προθεσμίας για μείωση των ελλειμμάτων, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο συρτάρι πολλά από τα σχέδια για νέα χαράτσια ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να βάλει στην πρέσα μισθούς και επιδόματα στο Δημόσιο. 

Οι αποφάσεις για  τη λήψη φορολογικών μέτρων, που θα στηρίξουν τον Προϋπολογισμό, έχουν κλειδώσει καθώς η υστέρηση των εσόδων ξεπερνά στο α΄ εξάμηνο τα 4 δισ. ευρώ, η υπέρβαση των δαπανών  το 1 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο  τέλους του έτους ενδέχεται να αγγίξει το 9% του ΑΕΠ!

Βενζίνη, τσιγάρα και ποτά φαίνεται ότι δεν θα επιβαρυνθούν τελικά με νέους φόρους ενώ στο συρτάρι μπαίνει και η εισήγηση για νέα έκτακτη εισφορά το 2010. Στην κυβερνητική ατζέντα παραμένει

  • το ψαλίδισμα των περίπου 1000 φοροαπαλλαγών που στοιχίζουν πάνω από 8 δισ ευρώ, κάθε χρόνο, στα κρατικά ταμεία, καθώς και
  • η κατάργηση ή αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης, αν και τελικά φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν τα κοινωνικά επιδόματα και τραπεζικές καταθέσεις.

Το «κερασάκι στην τούρτα» θα είναι τα νέα τεκμήρια με τα χαμηλότερα αφορολόγητα όρια. 

Την ίδια στιγμή, στη  μέγγενη των Βρυξελλών μπαίνουν οι μισθοί και τα επιδόματα των  δημοσίων υπαλλήλων, τα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης των γυναικών στο  δημόσιο, αλλά και η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. 

«Τα φθηνά και συμφέροντα» 

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς έκθεση Θεσσαλονίκης θα περιοριστεί  σε παροχές «χαμηλού κόστους» που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να ζητήσει αυτοσυγκράτηση σε μισθολογικές και άλλες διεκδικήσεις. 

Σίγουρες θεωρούνται οι ανακοινώσεις για:

  • αύξηση των προνοιακών συντάξεων του  ΟΓΑ κατά 20 ευρώ,
  • αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 15 ευρώ
  • αύξηση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ από 4 σε 7, για να λάβουν το επίδομα (ή μέρος αυτούς) περίπου 55.000 επιπλέον συνταξιούχοι
  • πρόσθετες παροχές συνολικού ύψους έως 150 εκατ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους, από το Ταμείο κατά της φτώχειας.

Έτσι, με ψαλιδισμένα επιδόματα και μηδενικές ή οριακές αυξήσεις που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν τον 1,7% θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα από του νέου φόρους χιλιάδες συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr