Ζητούν απεγνωσμένα σωσίβιο στις Βρυξέλες

Για το μεσημέρι της Τετάρτης ορίστηκε το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει ο Γιάννης Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα της παράτασης της επιτήρησης για 1-2 επιπλέον χρόνια.

Λίγο νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο με αντικείμενο – τι άλλο; - την πορεία της ελληνικής οικον

Για το μεσημέρι της Τετάρτης ορίστηκε το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει ο Γιάννης Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα της παράτασης της επιτήρησης για 1-2 επιπλέον χρόνια.

Λίγο νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο με αντικείμενο – τι άλλο; - την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα μεγέθη της οποίας επιδεινώνονται συνεχώς.

Όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τον Ιούνιο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου ως τότε δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, προσβλέπει πλέον σε χαλάρωση της επιτήρησης και έχει έρθει ήδη σε κατ’αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ώστε να ρίξει το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το 2012, με λιγότερο επώδυνα μέτρα.

Για να το επιτύχει, ο υπουργός Οικονομίας θα επιχειρήσει να πείσει Κομισιόν και ευρωπαίους εταίρους, στις επαφές που θα έχει στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Εκοφίν. «Ποντάρει» σε δύο στοιχεία:

ΠΡΩΤΟΝ: η οικονομία της χώρας βυθίζεται σε ύφεση, διαψεύδοντας και τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις που υπήρχαν μέχρι το καλοκαίρι για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Ουδείς διανοείτο τότε να μιλήσει ανοικτά (ούτε καν ο ΟΟΣΑ ή το ΔΝΤ) για έλλειμμα έως και 8% του ΑΕΠ, για μείωση αντί για αύξηση εσόδων, για αύξηση αντί για μείωση δαπανών και όσα αρνητικά άρχισαν να διαφαίνονται από τον Ιούλιο και μετά. Οι εποχές όπου η Ελλάδα εμφανιζόταν να διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ανήκουν στο παρελθόν και πλέον, μετά την διαπιστωμένη καταστροφή, η κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει «ίση μεταχείριση» για τη χώρα μας, με βάση όσα ίσχυσαν την Άνοιξη και για τις χώρες που τότε βυθίζονταν επισήμως σε ύφεση. Θεωρεί έτσι ότι «έχει στο τσεπάκι» έναν τουλάχιστον χρόνο παράτασης, ίσως και δύο. Έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να αγοράσει «πολιτικό χρόνο» και να αποφύγει τα χειρότερα, έως τουλάχιστον τις εκλογές.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:  ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα δεσμεύεται να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για πολλά περισσότερα χρόνια, ακόμα και αφού περάσει η κρίση, με μοναδικό σκοπό την επίτευξη «πλεονασματικών» κρατικών προϋπολογισμών (στόχος τον οποίο σχεδόν κάθε Νοέμβριο ακούνε επί μια δεκαετία τώρα οι Βρυξέλλες, αλλά… ποτέ δεν είδαν να γίνεται πραγματικότητα).

Όπως είχε αποκαλύψει το Π.Θ., ο υπουργός Οικονομίας θεωρεί δεδομένες και ικανοποιητικές τις -κατ’ αρχήν- υποσχέσεις και δεσμεύσεις που έλαβε, των αρμοδίων Επιτρόπων και των ευρωπαίων εταίρων, παρά τα δείγματα σκληρότητος που επιδεικνύουν προς τη χώρα μας.

Όπως σημείωνε τότε ο Γιάννης Παπαθανασίου σε ευρωπαίους συνομιλητές του,  «η Επιτροπή και γενικά οι ευρωπαϊκές χώρες είναι βέβαιο ότι θα δείξουν τη μέγιστη δυνατή συμπαράσταση, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες και φωνές, διότι αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές».

Επικαλέστηκε δε, για την επιλογή αυτή, την επίθεση που αντιμετώπισε  τόσο η ελληνική οικονομία στις αρχές του έτους, όσο και το ίδιο το ευρώ  από τον -αγγλοσαξονικό κυρίως- διεθνή Τύπο.

Κρίθηκε δηλαδή, όπως προκύπτει, άκομψο και επικίνδυνο, υπό τις κρατούσες συνθήκες, να «πέσει στα μαλακά» η χώρα μας, ενώ συμφωνήθηκε να πάρει «σκληρά μέτρα» μέχρι να περάσει η κρίση, για να πάρουν το μήνυμα της πειθαρχίας οι αγορές, να εκτονωθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις και να πέσουν τα spreads με τα οποία δανείζεται το κράτος. Απέναντι σε αυτά, η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε ευνοϊκές σκέψεις και υποσχέσεις της Κομισιόν και των εταίρων μας για το μέλλον.

Λιτότητα στο διηνεκές…

Για να διαλύσει τις ανησυχίες των ξένων συνομιλητών του, μήπως τυχόν όλα αυτά σημαίνουν και χαλάρωση στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κύριος Παπαθανασίου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας –κάνοντας όμως και την … αυτοκριτική του:

«Σε περιόδους κρίσης, αντενδείκνυται να βάζεις φόρους και να μην παίρνεις περισσότερα μέτρα στήριξης. Η Ελλάδα όμως δεν είχε άλλη δυνατότητα, γιατί μας βαραίνουν τεράστια χρέη». Στην ερώτηση «πώς θα αντιμετωπίσουμε τα χρέη» ο ίδιος απάντησε: «όταν φανεί πως έχει περάσει η μεγάλη κρίση στην Ευρώπη, θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια εξυγίανσης, για να φτάσουμε σύντομα σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς». 

Έτσι, και αν τελικώς αποφύγει –λόγω … παράτασης-  τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα αποκλίνει της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής και των σκληρών μεταρρυθμίσεων…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr