ΥΠΑΝ: Μικρομεσαίες προεκλογικές παροχές…

Ένα νέο πρόγραμμα αναφορικά με το εμπόριο και τις υπηρεσίες παρουσίασε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.  

Στο παρά πέντε των ανακοινώσεων γύρω από το κυβερνητικό αύριο, ο κ. Χατζηδάκης θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως ο ίδιος δεν είναι υπέρ της κάλπης αλλά συνεχίζει το έργο του (σ.σ. διέψευσε πως είναι υπέρ των εκλογών και στο δελτίο ειδήσεων του MEGA) έκανε λόγο για έργο υπέρ των επιχειρήσεων, το οποίο πέφτει θύμα του κλίματος καταστροφολογίας.&nb

Ένα νέο πρόγραμμα αναφορικά με το εμπόριο και τις υπηρεσίες παρουσίασε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.  

Στο παρά πέντε των ανακοινώσεων γύρω από το κυβερνητικό αύριο, ο κ. Χατζηδάκης θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως ο ίδιος δεν είναι υπέρ της κάλπης αλλά συνεχίζει το έργο του (σ.σ. διέψευσε πως είναι υπέρ των εκλογών και στο δελτίο ειδήσεων του MEGA) έκανε λόγο για έργο υπέρ των επιχειρήσεων, το οποίο πέφτει θύμα του κλίματος καταστροφολογίας.  

«Θέλω να τονίσω κάτι που μας αφορά όλους: Η καταστροφολογία δεν είναι ανώδυνη. Όπως έχει σωστά ειπωθεί «η οικονομία, είναι και κλίμα». Η πορεία της συνδέεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται. Η καταστροφολογία αποτρέπει τους επενδυτές, οβίζει τους καταναλωτές, πιέζει ποικιλοτρόπως την αγορά» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.  

Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης «μόλις χθες συζητήθηκαν στην Βουλή οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά πάρκα, ενός νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει τάξη στο συγκεκριμένο τομέα και να εκσυγχρονίσει την επιχειρηματικότητα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και τις  εμπορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα είμαστε στην τελική φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την απλούστευση της ίδρυσης των επιχειρήσεων, με το δραστικό περιορισμό των βημάτων που απαιτούνται από 18 σε 4».  

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που αφορά στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τις  υφιστάμενες και τις νέες υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών αυτό εντάσσεται στο Γενικό Στόχο 2 του ΕΠΑΝ ΙΙ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Αφορά σε προτάσεις όπως η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών, η πράσινη επιχειρηματικότητα, η προώθηση της καινοτομίας.  

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική της φερεγγυότητα, τον κύκλο εργασιών της, την εγγραφή στο επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ, κλπ. 

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει στο 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και στο 60% στην περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή σε πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές. 

Τα όρια του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων Επιχειρηματικών Σχεδίων ξεκινούν από 30 και φτάνουν στις 100 χιλιάδες ευρώ.  

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες:
1. Εξοπλισμός (Μέχρι 100% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού) :

2. Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων (Μέχρι 30% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού):

3. Άυλες δαπάνες (Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων)

 

Συνολικά εκτιμάται ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αυτό θα ανέλθει στα 106 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 53 εκατ. ευρώ). 

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου 2009 και ο Οδηγός Εφαρμογής του θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. 

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το εμπόριο: 

  • Τον τελευταίο χρόνο, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά, είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία των ίδιων των επιμελητηρίων, το Α’ εξάμηνο του 2009 εγγράφηκαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν 24.513. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κατά 33,6% περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Αυτή είναι η αλήθεια.
  • Επίσης, στον κλάδο του εμπορίου, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2.6%.

Στον τομέα των πτωχεύσεων, η τάση δεν είναι αρνητική. Συνολικά, μέχρι σήμερα, το 2009 έγιναν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα πρωτοδικεία όλης της χώρας και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 υπήρχαν 802 αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερσι ήταν 2048 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 457.  

·         Το ΑΕΠ: Παρότι στην ευρωζώνη το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ 27 κατά 4,8%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, στην Ελλάδα μειώθηκε 0,2%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στη Γερμανία, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 5,9%, στην Ιταλία κατά 6% και στην Πορτογαλία κατά 3,7%. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν 3,9%.  

·         Στη Βιομηχανία, τον Ιούνιο του 2009, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, όταν στην ΕΕ 27 μειώθηκαν κατά 0,4%. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,7%.  

·         Στο λιανικό εμπόριο: Το Μάιο του 2009 – συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 – ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%, όταν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία μειώθηκε κατά 1,3% και η Σουηδία κατά 1,5%.  

·         Στη Βιομηχανική Παραγωγή: Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, τον Ιούνιο του 2009, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,8%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 17% και στην Ευρώπη των 27 κατά 15,6%. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr