Tι σημαίνει για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα η απόφαση για επίσπευση της εκλογής Προέδρου

Οφέλη αλλά και ρίσκα για την Οικονομία - Θετική χαρακτηρίζουν την απόφαση στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Ξεκάθαρο τοπίο για διαπραγματεύσεις, χωρίς ατελείωτες πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα από τους δανειστές, θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να είναι το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να υπάρξει από την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ανάγκη να εκλείψει ο πολιτικός κίνδυνος που σκιάζει εδώ και μήνες την συνολική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, έχουν τονίσει κατ’επανάληψη μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Την ανάγκη δηλαδή να ξεκαθαρίσει ποιος διαπραγματεύεται, ποιος δεσμεύεται και ποιος τελικά παίρνει την ευθύνη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Από την άποψη αυτή, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ως θετική εξέλιξη, εντός και εκτός Ελλάδος, την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στην εκλογή νέου Προέδρου. Εκφράζουν βεβαίως και επιφυλάξεις για το αν η κατάσταση οδηγήσει τη χώρα σε "ντόμινο εκλογών" ή κίνδυνο ακυβερνησίας, αλλά θεωρούν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί και αργότερα -όπως άλλωστε ήταν και ο μεγάλος φόβος για τους δανειστές.

Η διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθούσε ως τώρα το οικονομικό επιτελείο απέναντι στην Τρόικα ήταν: «δεχθείτε όσα σας λέμε αφού διαρκώς τα τελευταία 2 χρόνια πέφτετε έξω στις προβλέψεις σας, σταματήστε να μας ζητάτε διαρκώς επιπρόσθετα σκληρά μέτρα αφού αποδείξαμε πως δεν χρειάζονται και κάνουν ζημιά και, εν τέλει, αν αποδειχθεί στα μέσα του 2015 πως είχατε  εσείς δίκαιο και όχι εμείς, δεσμευόμαστε πως θα λάβουμε νέα μέτρα της επιλογής μας, αν και εφόσον χρειαστεί». Η Τρόικα όμως δεν άκουγε τίποτε και ζητούσε προκαταβολικά («δια παν ενδεχόμενο»;) να νομοθετήσει μέτρα η κυβέρνηση, ακόμα και … αν δεν τα χρειάζεται η χώρα, μόνο και μόνο για να …«δέσουν το γάϊδαρό τους» οι δανειστές, πριν πληρώσουν άλλες δόσεις.

Η στάση τους αυτή άγγιξε ή και ξεπέρασε τα όρια του εκβιασμού. Επισπεύδοντας όμως τις πολιτικές εξελίξεις (και έχοντας ανά χείρας και μια πίστωση χρόνου δύο μηνών υπό την «ομπρέλα» του υφιστάμενου προγράμματος) στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν χρήσιμο να διαλυθεί η αβεβαιότητα (αν καταστεί αυτό εφικτό), ώστε να «χαλαρώσουν» και οι έξωθεν πιέσεις και να τελειώνει ταχύτερα και χωρίς άλλα νέα μέτρα η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Κέρδος θεωρούν επίσης και ότι οι διαδικασίες αυτές πέφτουν σε «νεκρό χρόνο», μέσα στις γιορτές, όπου οι διεθνείς αγορές είναι υποτονικές. Ευελπιστούν όμως και ότι δεν θα διαταραχθεί η «εύθραυστη» εορταστική κίνηση στο εσωτερικό ενώ, για τη συνέχεια και αφού εκλείψει ο πολιτικός κίνδυνος, εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιτάχυνση θετικών εξελίξεων για την οικονομία (αξιολόγηση, μηχανισμός στήριξης, ελάφρυνση του χρέους, πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, επιστροφή στην ανάπτυξη κλπ) που θα την…  «απογειώσουν» -κατά την έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χαρδούβελης.

Αντιθέτως όμως, όπως προειδοποιούν,  αν τελικώς διαφανεί επικράτηση «λαϊκίστικων απόψεων», τότε «το έργο μπορεί να έχει άλλη κατάληξη». Είναι ώρα ευθύνης, όπως λένε, η καλή πορεία της Οικονομίας «εξαρτάται από τις δικές μας επιλογές», αν και φοβούνται πως δεν θα λείψουν «λεονταρισμοί» που πιθανόν να βλάψουν τη χώρα .  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr