«Μισθωτοί» όσοι έχουν μπλοκάκι και δηλώσουν έως 20/2 σαν έδρα το σπίτι τους

Τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να μείνουν αφορολόγητοι - Αν δεν επιλέξουν  αυτήν τη λύση, αυτομάτως θα φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26%

Να δηλώσουν χωρίς πρόστιμο σαν έδρα το σπίτι τους, για να μη πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα που είχαν το 2014, καλεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όσους αμείβονται με «μπλοκάκι».
 
Με απόφαση της, η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου δίνει μία τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν το έχουν ήδη πράξει, να δηλώσουν αλλαγή έδρας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στην εφορία. Και αυτό γιατί για να θεωρηθούν μισθωτοί και να απολαμβάνουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (και φόρο 22% αντί 26%) θα πρέπει απαραίτητα όσοι εργαζόμενοι είχαν εισοδήματα από «μπλοκάκι», να φαίνεται σαν έδρα το σπίτι τους.
 
Αν δεν επιλέξουν  αυτήν τη λύση, αυτομάτως θα φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26% χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Αυτό δεν είναι πάντως για όλους η πρώτη επιλογή, εφόσον  όσοι φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν πληρώνουν φόρο για όσα βγάζουν (ακαθάριστα έσοδα) αλλά για όσα μένουν αφού αφαιρέσουν τις επαγγελματικές δαπάνες τους (καθαρά έσοδα).
 
Η δήλωση της κατοικίας σαν έδρα άλλωστε, είναι μεν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να θεωρηθούν και να φορολογηθούν σαν μισθωτοί. Απαιτείται να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, δηλαδή να απασχολούνται σε έως και τρεις εργοδότες ή, αν απασχοούνται σε περισσότερους, ο ένας να τους έχει καταβάλει τουλάχιστον το 75% του συνολικού τους εισοδήματος.
 
Στην περίπτωση που θεωρηθούν μισθωτοί, το εισόδημα από μισθωτές εργασίες του 2014 θα φορολογηθεί με 22% έως τις 25.000 ευρώ (και 32% έως 42% το υπερβάλλον) αφού αφαιρεθούν τα πρώτα 9.550 ευρώ.
 
Αν πάλι φορολογηθούν σαν επαγγελματίες, θα πληρώσουν 26% από το πρώτο μέχρι τα 50.000 ευρώ (ή 33% για το υπερβάλλον ποσόν), αλλά αφού αφαιρέσουν τις επαγγελματικές δαπάνες τους. Αν έχουν και εισοδήματα μισθωτού, αυτά φορολογούνται ξεχωριστά και δεν αθροίζονται, οπότε αποφεύγουν τον κίνδυνο να φτάσουν σε συντελεστή 32% ή 42%.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr