ABN AMRO: Τα τρία σενάρια του Grexit

Η ολλανδική τράπεζα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης

Τρία σενάρια αποτυπώνει σε νέα της ανάλυση η ABN AMRO, χατρακτηρίζοντας πάντως την πιθανότερη εκδοχή για το τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση πυ η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, ως «καλόπιστη».

Όπως εξηγεί η ολλανδική τράπεζα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, αν και στο μεσοδιάστημα μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ωστόσο, συνεχίζει, πάντα υπάρχει περίπτωση Grexit. Ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος τώρα απ' ό,τι αν συνέβαινε αυτό το 2012, αν και εξακολουθεί να αποτελεί μια εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική. Η έκταση αυτού του αντίκτυπου θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την αξιοπιστία που θα έχει το δίχτυ ασφαλείας της ΕΚΤ. Τα δύο εναλλακτικά σενάρια της ABN AMRO αναφέρονται αφενός σε μια έξοδο της Ελλάδας με μικρή μετάδοση των εντάσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε άλλες χώρες και αφετέρου σε μια πιο αρνητική εκδοχή, όπου η μετάδοση θα είναι μεγάλη.

Σενάριο Ι: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ
Είναι και το βασικό σενάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ρίξει σημαντικά τους τόνους σε πολλές από τις αρχικές θέσεις του και πιθανότατα, αν αναδειχθεί στις εκλογές, θα αποδειχθεί πιο «εποικοδομητικός» ως κυβέρνηση από αυτό που δείχνει η ρητορική του. Είναι πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ως εκ τούτου θα χρειαστεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός. Σύμφωνα τώρα με τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμούν παραμονή στο ευρώ. Το ίδιο επιθυμούν και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που θέλουν να την κρατήσουν ενωμένη. Όπως λέει η ABN AMRO, αν και οι κίνδυνοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι απ' ό,τι λίγα χρόνια πριν, ωστόσο θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις από την αποχώρηση μιας χώρας από τη νομισματική ένωση.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους



Κανείς, ούτε οι Γερμανοί, δεν μπορεί να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Και παρά τις παραινέσεις της Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είναι πολύ πιθανό τελικά η χώρα να μην μπορέσει να το κάνει. Κι έτσι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους. Το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους (περίπου 80%) αφορά στον επίσημο τομέα και το 60% από αυτό το έχει η Ευρωζώνη, είτε μέσω διμερών δανείων, είτε μέσω του EFSF. Αρα μια διαγραφή  θα 'πρεπε να συμπεριλάβει κι άλλα κράτη – μέλη.



Μια άμεση διαγραφή θα ήταν πολιτικά δύσκολη απόφαση ως αντιδημοφιλής στα άλλα κράτη – μέλη. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει ανακούφιση από το χρέος μέσω περαιτέρω επιμήκυνσης της λήξης του ή παγώματος των επιτοκίων.  Ήδη το Εurogroup από το 2012 έχει δεσμευτεί να το κάνει αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να συμβεί με αντάλλαγμα κάποιες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμος από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ωστόσο δηλώνει την πρόθεσή του να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τα κατεστημένα συμφέροντα.

Κατά τα λοιπά, ήδη η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, πολλές θυσίες έχουν ήδη γίνει και δεν αξίζει πια τον κόπο να φύγει η χώρα από το ευρώ, ενώ, συνεχίζει η ABN AMRO,  η ΝΔ έχει ακόμα περιθώριο να κερδίσει τις εκλογές, δεδομένου ότι η ψαλίδα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κλείνει, ενώ αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι. Πάντως, όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί, είναι πιθανή μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό θα απαιτήσει χρόνο και μπορεί τελικά να μην πετύχει οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές, άρα η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πάρουν χρόνο. Το αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης από αυτό το σενάριο θα είναι μάλλον περιορισμένο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr