Σφίγγει ο κλοιός ρευστότητας στις τράπεζες - Τέρμα τα δάνεια προς την οικονομία

Οι τραπεζίτες βλέπουν ότι δεν αργεί η στιγμή που θα προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας από την ΕΚΤ - Πού οφείλεται η επιδείνωση της κατάστασης

Η διαδικασία ένταξης του συνόλου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) σηματοδοτεί με βούλα ότι η ρευστότητα της οικονομίας αρχίζει να απειλείται.

Όσο και να επιχειρείται να “χρυσωθεί το χάπι” σαν προληπτική κίνηση, οι τραπεζίτες βλέπουν ότι δεν αργεί η στιγμή που θα προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας από την ΕΚΤ για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την ευρυθμία των καθημερινών λειτουργιών κι εργασιών τους.

Πέραν του ότι αυτό συνιστά ένα πισωγύρισμα καθώς τους τελευταίους μήνες προβλήθηκε σαν μεγάλη επιτυχία της οικονομίας ότι οι τράπεζές μας απεξαρτήθηκαν από τον μηχανισμό που ξεκίνησε να καλύπτει τις κρίσεις το 2012, η σαφής επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται στα εξής:

-Υφίστανται εκροές καταθέσεων που επιδεινώνουν τη σχέση των τραπεζικών καταθέσεων σε σχέση με τις χορηγήσεις ανά τράπεζα, παρά το γεγονός ότι έχει επιχειρηθεί συστηματικά να βελτιωθεί αυτό κατά την τελευταία τριετία. Αν οι τράπεζες αρχίζουν να χάνουν καταθέσεις είναι σαφές ότι μειώνεται η ευχέρεια ρευστότητας καθώς τα δάνεια καλύπτουν σε ποσοστό νούμερα που ξεπερνούν στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το 100% των καταθέσεων.

- Μέρος των δανειοληπτών έχει αρχίσει να απέχει από την όποια συστηματική κάλυψη των υποχρεώσεών του εκτιμώντας ότι η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αλλάξει προς το χαλαρότερο τις συνθήκες, με βάση τα όσα είχε εξαγγείλει και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr