Φρεντερίκα Μοργκερίνι: «Συμμαχία πολιτισμών» ενάντια στους εξτρεμιστές

Ευρωπαϊκός συντονισμός για την τρομοκρατία -Καμία αλλαγή στις πιέσεις προς τη Ρωσία


Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση λόγω αρχικά διαφορετικών απόψεων, σε πλήρη σύγκλιση έφτασαν τελικά οι Υπουργοί Εξωτερικών και ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.   

Το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς της Ευρώπης ήταν φυσικά η τρομοκρατία έπειτα από τα γεγονότα στο Παρίσι, αλλά όχι μόνο με το βλέμμα στην Ευρώπη, καθώς η  ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φρεντερίκα Μοργκερίνι, χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως «κοινή απειλή σε όλο τον κόσμο». 

Χαρακτηριστικό δείγμα της ορμής που υπάρχει για δράση ενάντια στη τρομοκρατία είναι πως για πρώτη φορά, διεξήχθη συζήτηση με το συντονιστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιτρομοκρατία. Κατά την ύπατη εκπρόσωπο, μπορούμε να περιμένουμε επίσημες αποφάσεις σε συνεννόηση και με μη Ευρωπαϊκά Κράτη σε διάστημα ενός μηνός.

Ευρωπαϊκός συντονισμός για την τρομοκρατία

Το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη απασχόλησε σημαντικά τους Υπουργούς. Ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να συμβάλει στον συντονισμό των Ευρωπαϊκών Κρατών στην ανταλλαγή πληροφοριών για την  αντιμετώπιση των εξτρεμιστών. 

Επίσης, θα γίνει και συστηματική συνεννόηση με χώρες κομβικής σημασίας για το θέμα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Αραβικές χώρες του Κόλπου, Βόρειος Αφρικής.

Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε έκκληση για επανέναρξη των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις λίστες ονομάτων επιβατών. Υπενθυμίζουμε πως η πρωτοβουλία αυτή για αντιτρομοκρατική κινητοποίηση στόχευε να δημιουργήσει λίστες με ονόματα επιβατών που ταξίδευαν από και προς χώρες με υψηλό επίπεδο τρομοκρατίας (πχ. Συρία). Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε ισχυρές αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης αποφασίστηκε η αύξηση της επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τις αραβικές και μεσογειακές χώρες όπως και τις χώρες του Αραβικού Συμβουλίου και υπογράφηκε και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ τους που θα οδηγήσει σε μελλοντική δράση. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συνεργασία με την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Αλγερία, και τις χώρες του Κόλπου. 

Σημαντική χαρακτήρισε η Ιταλίδα Επίτροπος την συνεργασία με τις χώρες της Βορείου Αφρικής και έκανε έκκληση η Ευρώπη να μην επιδεικνύει διπλά σταθμά, καθώς οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και ιδιαίτερα οι κάτοικοι τους δέχονται πολύ μεγαλύτερα πλήγματα από εξτρεμιστικές δυνάμεις και έχουν μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, κάνοντας τέλος έκκληση για «συμμαχία πολιτισμών» ενάντια στους εξτρεμιστές.

Τέλος η Επίτροπος τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια στη συνεργασία με τις εξωτερικές χώρες για μείωση των νέων ανθρώπων στις χώρες αυτές που λόγο έλλειψης άλλης προοπτικής συντάσσονται με ακραίες δυνάμεις.

Καμία αλλαγή στις πιέσεις προς τη Ρωσία

Φυσικά έγινε και διάλογος για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, και τη κατάσταση στην Ουκρανία. Παρά την έντονη φημολογία για διάσταση απόψεων στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του, η Επίτροπος υπογράμμισε την τελική σύγκλιση των απόψεων πάνω στο ζήτημα. 

Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση των Ευρωπαίων προς τη Ρωσία. Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου είναι έτοιμοι να εκκινήσουν τον διάλογο με τη Ρωσία μόνο εάν η τελευταία συνταχθεί με τις αποφάσεις που πάρθηκαν το Μινσκ για άρση της κρίσης στην Ουκρανία. 

Η κατάσταση στο Ουκρανικό έδαφος έχει πλέον επιδεινωθεί και η Ευρώπη θα κρατήσει την παρούσα στάση της ως προς τις κυρώσεις και την μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας.

Τέλος το Συμβούλιο τέλος επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του στην Ουκρανία, χωρίς όμως να αποκλείει τον διάλογο με τη Ρωσία σε παρεμφερή θέματα όπως, αντιτρομοκρατία, κλιματική αλλαγή και ενέργεια.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr