Δραγασάκης: Δεν αναγνωρίζουμε τα Μνημόνια

Δραγασάκης: Δεν αναγνωρίζουμε τα Μνημόνια

«Δεν θα μου πει η Τρόικα τι να κάνω» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ - Θα ζητήσει πίστωση χρόνου από τους δανειστές, για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από την αρχή - Χαρδούβελης: Εκτροχιασμός δίχως συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου

Δραγασάκης: Δεν αναγνωρίζουμε τα Μνημόνια
Τη μη έλευση της Τρόικας στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προανήγγειλε ουσιαστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τα Μνημόνια και πως, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα ζητήσει παράταση από τους εταίρους, προκειμένου να τους παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Κλείσιμο


Στην πραγματικότητα, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η αξιολόση θα αρχίσει από την αρχή. «Δεν θα μου πει η Τρόικα τι να κάνω» είχε άλλωστε αναφέρει, χαρακτηριστικά, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Χαρδούβελη.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, σε μορφή... ντιμπέιτ με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από τα Μνημόνια, καθώς σε αυτά υπάρχουν πολλοί όροι, που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.

Ακόμη, είπε ότι σέβεται την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, τις οποίες ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθεί. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η λιτότητα αποτελεί ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ καθιστά προβληματική την εξυπηρέτησή του.

«Ο κ. Χαρδούβελης περιέγραψε την Ελλάδα των μνημονίων» είπε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Ελλάδα που υποφέρει. Που αντιστάθηκε από την αρχή και προειδοποίησε. Στην αλλαγή και όχι τη διάλυση της Ευρώπης επιδιώκει να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια νέα Αριστερά του 21ου αιώνα, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές σμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε. Αναγνωρίζουμε το χρέος, αλλά θέλουμε να δούμε πώς προέκυψε αυτό το χρέος και ενδιαφερόμαστε να το διαπραγματευτούμε. Τα Μνημόνια δεν δεσμεύουν τη χώρα, αλλά πρέπει να εξεταστούν, γιατί παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακόμη, περιγράφοντας τους στόχους της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, 4% πρωτογενές πλεόνασμα και μετά το 2020 7% πρωτογενές πλεόνασμα.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και χαρακτήρισε θετικό βήμα την ποσοτική χαλάρωση, «αλλά δεν απαντάει στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ευρώπης».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία, αλλά προφανώς δεν είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία. Δεν πρόκειται για μία ελληνογερμανική αντιπαράθεση. Εμάς συνομιλητές μας είναι η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Εμεις εκφράζουμε τη βούληση του ελληνικού λαού, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε. Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι θεσμών και εμπιστοσύνης» είπε, προαναγγέλλοντας «πόλεμο στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Χαρδούβελης: Η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει πολυτέλεια χρόνου

Από την πλευρά του, ο κ. κ. Χαρδούβελης «προκάλεσε» τον κ. Δραγασάκη, ώστε να εκφραστεί αναφορικά με το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν εκλεγεί, σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως επίσης και με το ελληνικό χρέος.

Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την κυβέρνηση που θα προκύψει «δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου», καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.

«H EKT αναμένεται να ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης που αναμένεται να εφαρμόσει την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ύψος του Προγράμματος Ποσοτικής χαλάρωσης είναι €550 δις, τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου €16 δισ.» δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης δεν είναι αρκετό από μόνο του, για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι όμως, ένα ακόμη εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, που ενισχύει τη ρευστότητα και, βραχυπρόθεσμα, τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία.

«Έρχομαι τώρα στην επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο ίδιος. «Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για την κυβέρνηση που θα προκύψει, δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών».

«Αποφάσεις» συνέχισε, που δεν θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Πρέπει να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, έως τις 28/2/2014. Με επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης, αυτό είναι εφικτό να γίνει. Εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει €7,2 δισ. και θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης