Δραγασάκης: "Δεν αναγνωρίζουμε μνημόνια, δεν θα μας πει η τρόικα τι θα κάνουμε"

Δραγασάκης: "Δεν αναγνωρίζουμε μνημόνια, δεν θα μας πει η τρόικα τι θα κάνουμε"

"Aναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά θα τις... εξετάσουμε" - Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε τονίζει πως "όποιος θέλει βοήθεια πρέπει να αποδεχτεί την Τρόικα"

Δραγασάκης: "Δεν αναγνωρίζουμε μνημόνια, δεν θα μας πει η τρόικα τι θα κάνουμε"
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, όπου επίσης ξεκαθάρισε πως «δεν θα μας πει η τρόικα τι θα κάνουμε», προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, η τρόικα δεν θα έρθει καν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αντίθετα, τόνισε ο κύριος Δραγασάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράταση από τους εταίρους, ώστε να τους παρουσιάσει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα. 

Την ίδια ώρα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύμματος είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε ξεκάθαρο μήνυμά του τονίζει πως «όποιος θέλει βοήθεια πρέπει να αποδεχτεί την Τρόικα».

«Όποια χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Συμπλήρωσε δε πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας μάλιστα πως η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε αυτό το δρόμο.

Ο γερμανός υπουργός σχολίασε μάλιστα και την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία αναμένεται ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Παρά την ομοβροντία του γερμανικού Τύπου αλλά και των ενστάσεων της Bundesbank, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως «θα πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ εάν θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της» και πως «οι απόψεις μας σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο συναφείς».
Κλείσιμο

Πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης «έκλεψε την παράσταση» στο «debate» για την Οικονομία με τον Γκίκα Χαρδούβελη και τις εκλογές και άφησε άναυδους τους παριστάμενους -κυρίως ξένους τραπεζίτες και επιχειρηματίες- με όσα είχε να πει, είτε επί του βήματος, είτε και στο περιθώριο  της εκδήλωσης του Economist.
 
Επισήμως, στην δημόσια ομιλία του, ο κύριος Δραγασάκης  είπε «ναι» στο δάνειο, άφησε ανοικτό όμως το πώς θα εφαρμόσει όσα υπόσχεται, όπως την εκδίωξη της Τρόικα ή την διαγραφή του χρέους. Εστίασε κυρίως στο «τις πταίει» και στο παρελθόν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα και το μέλλον. Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

1. Από την Δευτέρα θα υπάρχει νέα διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είτε αυτοδύναμη είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κορμό».

2. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα –άρα και εμάς- αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε».

3. «Έχουμε ένα χρέος, θέλουμε να γίνει έλεγχος πώς προέκυψε».

4. «Το Μνημόνιο ήταν επιστολές προθέσεων της κυβέρνησης, δεν δεσμεύουν τη χώρα» (…) «Επιβλήθηκε σαν εκβιασμός».

5. «Θα ζητήσουμε χρόνο (από τους ευρωπαίους) για να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας» που κινείται στους εξής άξονες:

   i. Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να ζητήσει «ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα».   Αναρωτήθηκε «αν πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα χρόνια και 7% μετά το 2020 και να πηγαίνει όλο στο παλαιό χρέος, πώς θα γίνεται να χρηματοδοτήσουμε την Ανάπτυξη»;

  ii. «Μεταρρυθμίσεις θέλουμε και εμείς, θέλουμε να αλλάξουμε το Κράτος. Θα καταθέσουμε δικό μας πρόγραμμα».

  iii. «Θα παρουσιάσουμε εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος».

  iv.             «Δεν αρκεί η ποσοτική χαλάρωση αλλά πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην Ανάπτυξη».

6. «Σεβόμαστε τους θεσμούς της ΕΕ, έστω και αν διαφωνούμε (…) Δεν είναι ελληνογερμανική διαφορά. Σεβόμαστε την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ομιλία, ο κύριος Δραγασάκης έδωσε διευκρινίσεις, περιπλέκοντας όμως ελαφρώς  τα πράγματα, ως προς την «ορμή» τουλάχιστον με την οποία σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:
 
1. Το βασικό επιχείρημα που παρουσίασε είναι ότι «οι εκλογές γίνονται για να αλλάξουν οι πολιτικές». Τόνισε πως «αυτή είναι η διαφορά της δημοκρατίας από την δικτατορία, είναι υποχρεωμένοι να μας ακούσουν». Σε παρατήρηση του protothema.gr πως «τι θα γίνει αν σας πουν ότι πρέπει και εσείς να ακούσετε τα δικά τους κοινοβούλια» εκείνος απάντησε «ναι, θα το κάνουμε». Δεν απάντησε όμως αν γίνεται να συμφωνούν 17 κοινοβούλια κάθε φορά που ζητά βοήθεια μία χώρα όπως η Ελλάδα – όταν μάλιστα δεν υπάρχει συμφωνία ούτε καν… στο δικό της Κοινοβούλιο για το αν χρειάζεται βοήθεια και τι είδους.

2. «Δεν συνεχίζουμε με την αξιολόγηση και το Μνημόνιο, δεν συνομιλούμε με την Τρόικα», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί να συνομιλήσει ξανά με τους ελεγκτές της Τρόικα.

3. «Θα ελέγξουμε πού οφείλεται το χρέος, τι έγινε με το PSI και γιατί το 86% των δανείων πήγε για πληρωμή ομολόγων».

Όπως διαφάνηκε πάντως και από τις «γέφυρες» Δραγασάκη προς το Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει ξεκινήσει επαφές με το εξωτερικό και συνομιλεί με ξένους οικονομολόγους. «Δεν κάνουμε  μυστική διπλωματία, αλλά δεν μένουν κλεισμένοι και στο καβούκι μας» τόνισε, υπονοώντας ότι αναζητεί ερείσματα και εκτός Ελλάδος στις θέσεις του.
 
Από πλευράς του ο κύριος Χαρδούβελης, τόνισε πως ανησυχεί που ακούει τον κύριο Δραγασάκη να παρελθοντολογεί αλλά να μην δίνει λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα.
 
Έθεσε σαν παράδειγμα μάλιστα, αν αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόδειξη της Τρόικα να υπάρχει ανεξάρτητη Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για να μην γίνονται παρεμβάσεις στο ποιον ελέγχει και ποιον όχι η εφορία. «Δεν θα μου πει η Τρόικα τι να κάνω» απάντησε σε οργισμένο ύφος ο κύριος Δραγασάκης, τονίζοντας πως ως βουλευτής έχει από χρόνια αντιταχθεί κατά της διαφθοράς και της ολιγαρχίας.
 
Από πλευράς του ο κύριος Χαρδούβελης υπενθύμισε ότι την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου η ΕΚΤ αποφασίζει για την ποσοτική χαλάρωση και ζήτησε να μην μπουν όροι και προϋποθέσεις όπως πχ η πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων.
 
Προέβλεψε ότι αν παραμείνει η ίδια κυβέρνηση, ως τις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση και, στη συνέχεια, η χώρα να μπει για ένα χρόνο στον ECCL πριν βγει πλήρως από τα Μνημόνια. Από εκεί και μετά, εκτίμησε ότι η ανεργία θα μειώνεται και θα υπάρξουν νέες φοροελαφρύνσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης