Ντράγκι: Λεφτά για την Ελλάδα από Ιούλιο και αν...

Εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα και αξιολογείται θετικά για την προσήλωσή της σε αυτό - Οι άλλες χώρες εντάσσονται από το Μάρτιο, γιατί η ΕΚΤ δεν κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της δικά τους ομόλογα, όπως συμβαίνει με τα ελληνικά



Το ιλιγγιώδες ποσό του 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -QE- ή αλλιώς Quantitative Easing.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 18 μήνες, ξεκινώντας το Μάρτιο του 2015 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016. Κάθε μήνα, οι εθνικές τράπεζες που είναι μέλη της ΕΚΤ θα διαθέτουν συνολικά 60 δισ.ευρώ για το πρόγραμμα Quantitative Easing (QE).

Τα σημερινά μέτρα θα στηρίξουν αποφασιστικά την σταθεροποίηση -μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- του πληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, το σχέδιο QE (ποσοτικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ.

«Οι απώλειες από τους τίτλους της αγοράς για τα όργανα της ΕΕ θα είναι 20%. Το 80% θα είναι ρίσκα που θα λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών» διευκρίνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Από τον Ιούλιο και μετά η υπό όρους ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα

«Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας στην περίπτωση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ» δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ντράγκι.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται κατ' αρχάς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά υπό προϋποθέσεις, με σημαντικότερη την υπαγωγή της σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή» επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται (σσ για την συμπερίληψη της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης)».

Κληθείς να διευκρινίσει τι θα συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ.Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: «Από τον Ιούλιο και μετά μπορεί να ξεκινήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Από το Μάρτιο του 2015 το ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να αγοράζει επενδυτικούς τίτλους σε ευρώ που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Οι αγορές τίτλων που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ζώνης του ευρώ θα βασίζονται στις μετοχές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι «η αγορά των ομολόγων θα βασίζεται στο ποσοστό που κάθε μία εθνική κεντρική τράπεζα-μέλος της ΕΚΤ κατέχει στο ενεργητικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωνε το πρόγραμμα παροχής κινήτρων το ευρώ σημείωνε μεγάλη πτώση και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έπεφτε στο 1,1480.

Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το επιτόκιο των ισπανικών (στο 1,42% το 10ετές) και ιταλικών (στο 1,76% το 10ετές) κρατικών ομολόγων μετά τις ανακοίνωσεις της ΕΚΤ, γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για αυτές τις δύο χώρες μειώνεται.

Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,94%, με πτώση 5,72% σε σχέση με χθες.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ



Με βάση το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχουν οι Εθνικές Τράπεζες των κρατών στην EKT θα διανεμηθούν τα 1,1 τρισ. σε βάθος δύο ετών, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Δείτε τον πίνακα με το ποσοστό που κατέχει η κάθε Εθνική Τράπεζα:



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr