Goldman Sachs: Η Ελλάδα χρειάζεται τα λεφτά των δανειστών για να μην γίνει Κύπρος

Goldman Sachs: Η Ελλάδα χρειάζεται τα λεφτά των δανειστών για να μην γίνει Κύπρος

Ο διεθνής οίκος επισείει τον κίνδυνο της πτώχευσης της Ελλάδας εντός του 2015 και χαρακτηρίζει «απαραίτητη» μια συμφωνία με την Τρόικα - Εξηγεί πώς θα μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε φαινόμενα ανάλογα αυτών που ακολούθησαν την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών

Goldman Sachs: Η Ελλάδα χρειάζεται τα λεφτά των δανειστών για να μην γίνει Κύπρος
Τα ασφυκτικά περιθώρια που θα έχει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει στο πρωινό της report η Goldman Sachs, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εντός του 2015.

Εστιάζοντας στο διάδοχο του Γκίκα Χαρδούβελη, η Goldman Sachs υποστηρίζει, στο report της, ότι η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων. Ένα μετριοπαθές και καταρτισμένο πρόσωπο με διάθεση να αποφύγει τη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά και ομαλή διαπραγμάτευση με την τρόικα, τονίζει η Goldman Sachs.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται τα κεφάλαια των δανειστών, ώστε να μην πτωχεύσει το 2015, αναφέρει.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η πτώχευση θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Κύπρο. Η ΕΚΤ θα «κόψει» τη ρευστότητα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε περιορισμό στην ανάληψη καταθέσεων και τη μετακίνηση κεφαλαίων.

Παράλληλα, θα πληγούν οι εξαγωγές, καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χορηγήσουν εγγυητικές επιστολές.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο, μια συμφωνία με την τρόικα είναι απαραίτητη, υπογραμμίζει η Goldman Sachs.

Παράλληλα, επισημαίνει την αντίφαση ανάμεσα στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις προϋποθέσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι.

Δείτε εδώ το ακριβές αγγλικό κείμενο με την αναφορά σε χρεοκοπία αλά Κύπρος:

An agreement with the Troika is necessary to avoid a Cyprus-style bank shutdown

Greece requires official sector funding to meet its obligations in 2015 (see: Global Market Views: From GRecovery to GRelapse?) – somewhere between EUR6bn and EUR15bn, depending on economic assumptions. Without that funding, a potential default would ensue. The two main parties at risk are the IMF (EUR8.6bn maturing in 2015) and the ECB (about EUR7bn maturing).

Should Greece default on official lenders (and the ECB in particular), the most likely and major repercussion is that the ECB would likely limit its exposure vis a vis the Bank of Greece. This implies that the ECB would no longer provide cash to Greek banks to withstand fresh withdrawals of deposits. This can happen if the ECB refuses to extend further emergency liquidity assistance via the ELA (the relevant emergency liquidity assistance facility). In such an event, the domestic economy would contract under cash withdrawal limitations and Cyprus-style capital controls. At the same time, the export economy would also shrink as letters of export credit by Greek banks would not be accepted in the global banking system and transactions would be cash settled (a phenomenon witnessed during the 2011 – 2012 crisis).

To avert such a negative outcome for the Greek economy and for Greek bonds and stocks, an agreement with the Troika is necessary. Such an agreement would be reasonably straightforward under a New Democracy led administration, given their election commitments.

In contrast, Syriza has pledged to pursue an alternative economic plan, which is at odds with the program framework of the last four years. 


Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι με δεδομένες τις δύσκολες χρηματοδοτικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης που κυμαίνονται από 6 έως 15 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις εκτιμήσεις) πρέπει να υπάρξει σύντομα μία συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών έναντι του επίσημου τομέα.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα θελήσει να περιορίσει την έκθεσή της μέσω της ΤτΕ και ως εκ τούτου θα κόψει τη χρηματοδότηση στις τράπεζες, που θα πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις εκροές καταθέσεων. Και αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει το πρόγραμμα ELA. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί στις εκροές καταθέσεων και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, θα πληγεί και η η εξαγωγική δραστηριότητα αφού οι πιστώσεις των ελληνικών τραπεζών δεν θα γίνονται αποδεκτές από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και οι συναλλαγές θα γίνονται με ρευστό, κάτι που συνέβη και την περίοδο 2011-2012.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν όλα αυτά για την ελληνική οικονομία και για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, είναι απαραίτητη μία συμφωνία με την τρόικα. Μία τέτοια συμφωνία λογικά θα δρομολογούνταν υπό μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να επιδιώξει ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής που είναι σε ισχύ.

Επομένως, σύμφωνα με την Goldman, η ερώτηση «κλειδί» είναι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα υπάρξει ένας συμβιβασμός του με τους διεθνείς πιστωτές; Αν και ο συμβιβασμός είναι πιθανός, σημειώνει η έκθεση, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αμοιβαίες υποχωρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που θα εκληφθούν θετικά από την τρόικα, κυρίως στους τομείς του Δημοσίου και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης