Τέλος στον ΕΝΦΙΑ - Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

Με φόρο μεγάλης περιούσιας θα φορολογηθεί η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων - Αυξήσεις στο αφορολόγητο με ελάχιστο τις 12.000 ευρώ - Προοδευτικοί συντελεστές και στις φοροεκπτώσεις αναλόγως των εισοδημάτων - Επανεξέταση συνολικα 700 διαφορετικών φοροαπαλλαγών

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ) άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:

• Αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (300.000 ευρώ ανά άτομο)

• Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα

• Κατάργηση των διάφορων τελών που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα

• Τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.

Με αυτόν τον τρόπο και πέραν της ενίσχυσης των εσόδων, η κυβέρνηση προσδοκά να απαντήσει στις επικρίσεις των εταίρων, κυρίως των Γερμανών, ότι δεν έχουν φορολογηθεί οι πλούσιοι στην Ελλάδα.

Aναλυτικότερα, όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Ακόμη, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει ότι:

• Ολα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.

• Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα... κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

• Θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

• Εισχύεται ο προοδευτικός χαρακτήρας της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

• Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα θα προσδιορίζεται κατ’ έτος, ως ποσοστό επί του εκάστοτε ορίου της φτώχειας. Προβλέπεται και αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

• Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα).

Οι φόροι στα ακίνητα

Σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ανικήτων (ΕΝΦΙΑ) και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (300.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ως αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη, δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα εκείνο του δανείου το οποίο δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.

Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου ως προς την κατοικία δεν θα γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών. Οι ειδικοί του υπουργείου θεωρούν πως δεν γίνεται να απολαμβάνουν την ίδια έκπτωση ενοικίου, το ίδιο ποσοστό έκπτωσης, εκείνοι που έχουν εισόδημα π.χ 15.000 ευρώ με όσους λόγου χάριν δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 60 ή 80.000 ευρώ. Εφεξής θα χρησιμοποιούνται προοδευτικοί συντελεστές και στις εκπτώσεις επί της φορολογικής κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν και οι 700 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά τέλος στους έμμεσους φόρους, προτείνεται μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης ατόμων με αναπηρία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Επίσης, ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης. Επί της ουσίας αναμένεται να θεσπιστεί ένας νέος ειδικός φόρος "επιδεικτικής κατανάλωσης" που θα αφορά στην απόκτηση και χρήση αγαθών όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και πολυτελή ακριβά αυτοκίνητα.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr