Ελληνοκυπριακή κόντρα για τα επιτόκια καταθέσεων
Έντονες πιέσεις δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από τον ανταγωνισμό των κυπριακών τραπεζών οι οποίες διατηρούν σταθερά υψηλότερα τα επιτόκια καταθέσεων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν υιοθέτησε και δεν εφάρμοσε πακέτο στήριξης του τραπεζικού τομέα, μέσω έκδοσης ομολόγων, όπως η ελληνική και όλες οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών και προκειμένου να στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες, διατηρεί σε αυτές σημαντικό όγκο καταθέσεων του δημοσίου,
Έντονες πιέσεις δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από τον ανταγωνισμό των κυπριακών τραπεζών οι οποίες διατηρούν σταθερά υψηλότερα τα επιτόκια καταθέσεων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν υιοθέτησε και δεν εφάρμοσε πακέτο στήριξης του τραπεζικού τομέα, μέσω έκδοσης ομολόγων, όπως η ελληνική και όλες οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών και προκειμένου να στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες, διατηρεί σε αυτές σημαντικό όγκο καταθέσεων του δημοσίου, το οποίο ωστόσο κερδίζει υψηλές αποδόσεις μέσω των αυξημένων επιτοκίων.
Με τον τρόπο αυτό, οι κυπριακές τράπεζες ενισχύουν τη ρευστότητά τους αφενός και αφετέρου προσελκύουν καταθέσεις όχι μόνον των κυπρίων αλλά και αλλοδαπών καταθετών.
Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 3%, είναι δηλαδή 100% και πλέον αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά.
Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών χρήματος, τιμολογούν δάνεια και καταθέσεις με βάση το euribor το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες για διάρκεια ενός μήνα έχει αγγίξει ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από τη μισή μονάδα, στο 0,48%.
Αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς, ήταν η δραστική μείωση των τραπεζικών επιτοκίων με αυτά των καταθέσεων να πέφτουν ραγδαία και με υψηλότερη ποσοστιαία μείωση από τα αντίστοιχα των χορηγήσεων.
Μόλις στο 1,2% …
Ετσι, από αποδόσεις 6% -7% έξι μήνες νωρίτερα, σήμερα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για 3μηνη ή 6μηνη διάρκεια δεν ξεπερνούν το 1,2%.
Δεδομένου ότι οι κυπριακές τράπεζες δραστηριοποιούνται δυναμικά στην ελληνική αγορά, έχοντας από χρόνια σημαντική παρουσία και αξιόλογα δίκτυα, προκαλούν σημαντικό ανταγωνισμό στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες ωθούνται να αυξήσουν τα δικά τους καταθετικά επιτόκια, προκειμένου να διατηρήσουν την καταθετική τους βάση.
Εκτός από τις κυπριακές, σημαντικό ανταγωνισμό δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από την Citigroup η οποία ακολουθεί ανάλογη πρακτική προσφέροντας κι αυτή επιτόκια στα επίπεδα του 3%.
Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα επιτόκια χορηγήσεων στην Κύπρο, όμως αυτό προκαλεί διπλό πρόβλημα στην ελληνική αγορά, καθώς οι Ελληνες πελάτες στρέφονται στις κυπριακές τράπεζες για τις καταθέσεις τους, αλλά επιδιώκουν να δανείζονται από τις ελληνικές, επειδή διατηρούν χαμηλότερα από τα κυπριακά τα επιτόκια χορηγήσεων.
Αντίστροφα, οι Κύπριοι πελάτες διατηρούν τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, αλλά προσφεύγουν στον ελληνικό δανεισμό που έχει συγκριτικά χαμηλότερο κόστος.
Καταθέσεις στην Κύπρο, δάνεια από Ελλάδα!
Οι ελληνικές τράπεζες, παρ’ όλο που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας όπως πριν ένα χρόνο, εν τούτοις δεν μπορούν να παρακολουθούν απαθείς την «αφαίμαξη» των ελληνικών καταθέσεων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται κατά περίπτωση να αυξήσουν και τα δικά τους επιτόκια, τα οποία για μεγάλους πελάτες αυξάνονται έως το 2%, το οποίο και πάλι δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό με τις κυπριακές αποδόσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως οι οποίες θορυβήθηκαν από την πρακτική αυτή, πιέζουν με κάθε τρόπο για μια παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ώστε να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των καταθετικών επιτοκίων των κυπριακών και των ελληνικών αγορών, οι οποίες δραστηριοποιούνται επί της ουσίας σε μια «ενιαία ελλαδική αγορά», αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις που δημιουργεί η διαφορετική έδρα της κάθε τράπεζας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μια αύξηση των επιτοκίων στην παρούσα φάση, δεν είναι στις προθέσεις των ελληνικών τραπεζών. Αφενός μεν, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ξανά σε ανοδική τροχιά το κόστος χρήματος για τις ίδιες και αφετέρου δε γιατί δεν νοείται αύξηση των καταθετικών χωρίς την ανάλογη προσαρμογή των επιτοκίων χορηγήσεων, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά μετά από των πολύμηνη ταλαιπωρία της κρίσης, έχει αρχίσει να δείχνει τάση εξομάλυνσης την οποία οι τράπεζες προσπαθούν να μετουσιώσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση εργασιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr