Τι γράφει ο ξένος Τύπος για την «ημέρα της κρίσης»

Spiegel: Τι έλεγε ο Τσίπρας για τη Μέρκελ το 2012 - FT: Αν υπήρχε ελπίδα για ήρεμη διαπραγμάτευση, ο Τσίπρας τη διέλυσε - Bild: Πάνε τα 65 δισ. ευρώ που δώσαμε; - Welt: Τσάβες ο Τσίπρας - Figaro: Αρχίζει το παζάρι

Την πυγμή της επιδεικνύει η νέα ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας την άνετη ψήφο εμπιστοσύνης που πέτυχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πριν από την κρίσιμο Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας.

O Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στη χθεσινή ομιλία του, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος με την εφημερίδα "Die Welt" να υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη "συνταγή" Τσάβες,  ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως το μεγάλο παζάρι ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ξεκινά σήμερα στο Eurogroup.

Από τα διεθνή ΜΜΕ, το δημοσίευμα της "Bild" είναι αυτό που κινείται σε άλλο μήκος κύματος υποστηρίζοντας ότι η προφητεία της γερμανικής εφημερίδας βγαίνει αληθινή, αφού πέντε χρόνια μετά την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας με  τα χρήματα των ευρωπαικών χωρών, η Αθήνα δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της.


BILD
"Το ελληνικό δράμα. Η BILD είχε προειδοποιήσει. Πάνε τα 65 δις. ευρώ που δώσαμε;", γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η γερμανική εφημερίδα. " Η προφητεία της Bild βγήκε αληθινή. Από το 2010, είχαμε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα με τα δισεκατομμύρια που έλαβε από τα ταμεία άλλων ευρωπαικών χωρών, δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της", γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας . Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως είχε προειδοποιήσει ότι, στο τέλος, το κόστος θα το επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι -,63,5 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο. Η "Bild" υπογραμμίζει πως από το 2010, έγκυροι αναλυτές της Γερμανίας είχαν προειδοποιήσει γ΄αυτόν τον κίνδυνο, αν και πολλοί Γερμανοί πολιτικοί απέφευγαν να το παραδεχτούν.



BLOOMBERG

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup θα βρεθεί σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχοντας απέναντί του όχι μονο τον σκληρό Σόιμπλε, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη της Ένωσης Μάριο Ντράγκι. Ο αποφασιστικός τσάρος της οικονομίας θα παρουσιάσει την πρότασή του για την Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές, γράφει σε δημοσίευμά του το Blοomberg View με τίτλο: «Συμφωνήστε με την Ελλάδα» τονίζοντας πως στο σημερινό, κρίσιμο Eurogroup «διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ». Περισσότερα εδώ

SPIEGEL
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναλύει τις σχέσεις της Άνγκελας Μέρκελ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η ρήξη μεταξύ τους ήταν εξαρχής δεδομένη. Αλλά κανείς δεν περίμενε πως αυτό θα ερχόταν τόσο γρήγορα αφού η ρήξη Βερολίνου-Βρυξελλών ήρθε πριν καλά καλά κλείσει ο κ. Γιούνκερ 100 ημέρες στη νέα του θέση. Η κόντρα αυτή ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη; Αναλυτικά το δημοσίευμα

Το Spiegel, παράλληλα, φροντίζει να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του μια παλαιότερη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, από το 2012, στην οποία ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας «δείχνει» την καγκελάριο της Γερμανίας ως υπεύθυνη για την κρίση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


DIE WELT
"Ο Α. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγή Τσάβες", γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα σχολιάζοντας τα ριζοσπαστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει στην  πατρίδα του ο Έλληνας πρωθυπουργός τα οποία υπενθύμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, λίγο πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η ελληνική κυβέρνηση. Σημαντική πλειοψηφία των βουλευτών υπερψήφισε το πρόγραμμά του, κάνοντας ευκολότερο το έργο του, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.


DEUTSCHE WELLE
"Ο Τσίπρας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος. Από τα έδρανα της Βουλής, ο Ελληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας και δεξί χέρι της Άνγκελα Μέρκελ,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε" αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

BBC
"Η Ελλάδα πιέζει για επανεξέταση των όρων του προγράμματος διάσωσης", επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο μετά την άνετη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Α.Τσίπρας.

REUTERS
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με ευκολία πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται σκληρή αναμέτρηση της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων στις Βρυξέλλες, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.
 
THE IRISH TIMES
"Το ελληνικό σχέδιο για το χρηματοδοτικό κενό είναι ανέφικτο", σχολιάζει η ιρλανδική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Ν. Νούναν. Ο Ιρλανδός υπουργός έχει υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει η ελληνική οικονομία με βάση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

EL PAIS
"Η Αθήνα χαμηλώνει τον πήχη των απαιτήσεων προκειμένου να προσέλθει στο Eurogroup, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

LE FIGARO
"Το μεγάλο παζάρι ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αρχίζει!", αναφέρει η γαλλική εφημερίδα σχολιάζοντας τo σημερινό κρίσιμο Eurogroup. H Le Figaro προεξοφλεί ότι οι σημερινές συνομιλίες θα είναι αρκετά δύσκολες μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.   

THE WALL STREET JOURNAL
"Μπορούν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις; Η πολιτική κρίση που έχει προκληθεί από τη μάχη ανάμεσα στην νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας και τους δανειστές απειλεί να στραγγαλίσει οποιαδήποτε επιχειρηματική ανάκαμψη", προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα.

CORRIERE DELLA SERA
Αναφερόμενη στην άκαμπτη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα, η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει: "Η Γερμανία παγώνει την Αθήνα". Φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών της, υπενθυμίζει τη δήλωση του Β. Σόιμπλε: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα ή τελειώστε εδώ" αλλά και την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού: " Τσίπρας: Δεν υποχωρούμε".

LA REPUBBLICA
"Τσίπρας στην ΕΕ: «Δώστε μας 6 μήνες». Το όχι του Βερολίνου", αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, σχολιάζοντας την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην βουλή πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup. 

FINANCIAL TIMES

«Εάν υπήρχε οιαδήποτε ελπίδα ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της ευρωζώνης θα ήταν ήρεμες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διέλυσε», αναφέρει άρθρο των Financial Times, προσθέτοντας πως «περιφρονητική του ρητορική μπορεί να βρίσκει ανταπόκριση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάποιους κύκλους της ευρωπαϊκής αριστεράς».

Ορισμένοι πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της υπόλοιπης ευρωζώνης -ή μόνο με τη Γερμανία- ουσιαστικά είναι μάχη μεταξύ των προοδευτικών και αντιδραστικών δυνάμεων για την ψυχή της Ευρώπης, ένας δημοσιονομικός Ισπανικός Εμφύλιος για τον 21ο αιώνα.

Η δυσκολία σε αυτή την ανάλυση είναι πως τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας -τα οποία σχηματίζουν την καρδιά του προγράμματος στήριξης στο οποίο χρειάζεται να συμφωνήσει ώστε να πάρει βοήθεια - δεν περιορίζονται σε ένα απλό πλαίσιο τάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί η... παρομοίωση που κάνει ο αρθρογράφος όταν συγκρίνει την Ελλάδα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής: «Η Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο μοιάζει περισσότερο με χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου ισχυροί θεσμοί που έχουν διεισδύσει στο σύστημα, παραχαϊδεύονται όποια κι αν είναι η κυβέρνηση στην εξουσία. Όποιον κι αν ψηφίσετε, τα συμφέροντα επικρατούν». 



Το άρθρο των Financial Times κάνει αναφορά και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως όποιες κι αν είναι οι προθέσεις του, είναι ένας τεχνοκράτης που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο εξωτερικό και όχι ένας ισχυρός πολιτικός. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το άρθρο, βασικό μειονέκτημα των προγραμμάτων στήριξης του ΔΝΤ είναι πως στηρίζονται σε έναν υπουργό ο οποίος είναι λαμπρό πρόσωπο, αλλά δεν έχει το πολιτικό ανάστημα για να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα. Εν αντιθέσει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τείνει να παίρνει καιροσκοπικά την πλευρά συγκεκριμένων πελατειακών ομάδων αντί να ζητεί ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Οι FT επικρίνουν τη «σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στη μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος και στις πιεστικές ανάγκες των αναγκών δημόσιας χρηματοδότησης», καθώς, όπως αναφέρουν, το πρώτο θα πάρει χρόνια και η πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι καθησυχαστική. Η Ελλάδα, μπορεί να έχει ανέβει σημαντικά στους δείκτες διακυβέρνησης και επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων της τρόικας, αλλά έχει αποτύχει στους περισσότερους διαρθρωτικούς στόχους που είχε θέσει. Η ανάγκη της για συνεχή χρηματοδότηση από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες - αν όχι εβδομάδες.

Χρειάζεται τεράστια -αν όχι τυφλή - εμπιστοσύνη από την πλευρά των χωρών της βορείου Ευρώπης για να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδώσει μία προοδευτική εκδοχή των διαρθρωτικών αλλαγών για να απορρίψουν συνολικά την ιδέα. Οι δύο πρώτες εβδομάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα ήταν δικαιολογημένο να δείξουν αυτή την εμπιστοσύνη, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr