Αδιέξοδο στο Eurogroup για την παράταση του Μνημονίου

Αδιέξοδο στο Eurogroup για την παράταση του Μνημονίου

Αφόρητες πιέσεις από τα μέλη του συμβουλίου στην Ελλάδα - Κυβέρνηση: Δεν γίνεται δεκτή η παράταση του Μνημονίου - Δεν είναι οριστική η ρήξη, συνεχίζουμε τη Δευτέρα - Μετά από τηλεφωνική επαφή Βαρουφάκη-Τσίπρα ματαιώθηκε το ανακοινωθέν - Όλο το παρασκήνιο και οι δηλώσεις

Αδιέξοδο στο Eurogroup για την παράταση του Μνημονίου
Αδιέξοδο φαίνεται ότι υπήρξε στις διαπραγματεύσεις στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης καθώς δεν υπήρξε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αφού όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου δεν υπήρξε συμφωνία για τα κοινά συμπεράσματα παραπέμποντας σε συνέχιση των συζητήσεων μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για μια έντονη και επικοιδομητική συζητήση στην οποία σημειώθηκε πρόοδο «αλλά οχι αρκετή για να υπαρξουν κοινα συμπεράσματα».

Όπως είπε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παράταση του ισχύοντος προγράμματος αλλά ούτε εκεί υπήρξε κοινή συμφωνία.

Ερωτηθείς αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».

Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα καθώς όπως είπε για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «παρά τις καλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες» προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση και για εμάς και για την Ελλάδα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι υπήρξε έντονος διάλογος, ότι η Ελλάδα κατέθεσε τις απόψεις της, ότι υπήρξαν σημεία συμφωνίας ενώ τόνισε ότι το Eurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αφού «ήταν μια συνάντηση για να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Tom Nuttall, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα.


Με τρεις ώρες καθυστέρηση η συνέντευξη τύπου

Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε 2,5 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Το κλίμα όπως μεταφέρθηκε τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση ήταν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:

1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και 

2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα. 

Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, επίσης, ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Eurogroup της Τετάρτης δεν υπήρχε συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Όπως μετέδωσε το Bloomberg ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τέσσερις βασικές αρχές του σχεδίου του για μια νέα οικονομική συμφωνία. 

Πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παράταση του προγράμματος ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες αποσύρθηκε από την ελληνική πλευρά και το αίτημα για κούρεμα του χρέους.

Η πρώτη αντίδραση σε αυτές τις πληροφορίες ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή». Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι γερμανικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Αθήνα προκειμένου να καταθέσει αίτημα τεχνικής παράτασης ήταν αφόρητες προσθέτοντας ότι είναι απαράβατη η «κόκκινη γραμμή» για μη παράταση του Μνημονίου. Όσον αφορά τη συζήτηση αυτή, προσθέτουν ότι ξεκίνησε ήπια αλλα εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους.

«Υπήρξε μια συμφωνία για να προχωρήσουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες για το θέμα της Ελλάδας. Δεν υπήρξε καμία σύγκρουση σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου όπως μεταδίδει το Reuters.

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, o Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα για αυτό και -όπως τόνισε- «είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτό το μονοπάτι», αλλά το πώς και το υπό ποιες συνθήκες είναι υπό συζήτηση.

«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα ακούσουμε το σχέδιο του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως την βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε χαρακτηριστικά.





Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν περιμένει σήμερα ένα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μια αρχή για τις συζητήσεις, τονίζοντας πως υπάρχει και άλλο Eurogroup την Δευτέρα.



«Θα ακούσουμε τους Έλληνες, είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες τους και αυτή θα είναι και η εκκίνηση των ομιλιών, είναι ακόμα σε πρόγραμμα, άρα αυτή θα είναι το σημείο εκκίνησης, θα ακούσουμε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους και θα έπειτα θα μιλήσουμε», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
«Δεν περιμένω κάποιο αποτέλεσμα σήμερα, σήμερα είναι η εκκίνηση και θα κινηθούμε βήμα βήμα στο Eurogroup της Δευτέρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα 


Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ

Την ίδια ώρα, λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνάντηση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης


Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ πριν από το Eurogroup


Λαγκάρντ: Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη

«Είχαμε μια καλή συνάντηση και μια καλή ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για την συνομιλία της με τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν το έκτακτο Eurogroup.  

«Είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν εργαστεί επάνω στα θέματα που τους αφορούν. Πρέπει να τους ακούσουμε» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί, είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».



Πάντως, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως έχει η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup.

Λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή από την ελληνική κυβέρνηση, στην συνάντηση συζητήθηκε τι θα μπορούσε να αποτελεί μια συμφωνία - «γέφυρα» μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.





Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Το πρόγραμμα «έχει όρους» και «πρέπει να ακολουθηθούν»

Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

«Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους σήμερα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας, ωστόσο, ότι το ελληνικό πρόγραμμα «μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί».

Τέλος, είπε πως το πρόγραμμα «έχει όρους» και πως οι όροι αυτοί «πρέπει να ακολουθηθούν». 

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δυστυχώς», υπογράμμισε.

Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ


Μοσκοβισί: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, o επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι επιθυμεί να διεξαχθεί μία «καλή συζήτηση» σήμερα και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι θα κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση».

«Υπάρχει καλή θέληση και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχουμε τον ίδιο στόχο, την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να σημειώσει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα είναι η ευκαιρία για τους Έλληνες υπουργούς να θέσουν τις προτάσεις τους και να ακούσουν αυτό που επιθυμεί η Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως «το πρόγραμμα είναι η βάση όσων κάνουμε» και συμπλήρωσε πως εφόσον συνεργαστούμε «μπορεί να βρούμε έναν συμβιβασμό». «Απόψε θα ξεκαθαριστεί πώς θα εργαστούμε και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», εξήγησε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι απόψε δεν πρόκειται για τεχνική συζήτηση.

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να κατανοήσει πως οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», τονίζοντας πως σήμερα είναι η πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις ιδέες της και να ακούσει αυτό που έχουν να πουν οι υπόλοιποι σχετικά με αυτές.

«Κάποια στιγμή θα χρειαστεί ένας καλός συμβιβασμός. Οι όροι του προγράμματος αποτελούν τη βάση των σημερινών συνομιλιών», υπογράμμισε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί

 
Λουίς Ντε Γκίντος: «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους όρους»

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους όρους. Σήμερα θα υπάρξει μία πρώτη επαφή και το σημαντικό Eurogroup θα σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως σήμερα όλοι έχουν «εποικοδομητική στάση», αλλά τόνισε πως οι κανόνες επιβάλλονται σε όλους και επομένως όλοι πρέπει να τους σέβονται.

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η χώρα παρείχε πιστώσεις ύψους 26 δισ. ευρώ. Τέλος, είπε πως μερικές φορές, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αυτά που λέγοντας εντός του Eurogroup και σε αυτά που λέγονται εκτός.

Μισέλ Σαπέν: Να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί που μας δεσμεύουν όλους

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο αρχές: «Πρώτον, πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος. Δεύτερον, πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί που μας δεσμεύουν όλους».

«Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», λέει ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενά, είπε ότι η Ελλάδα δε θέλει να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά «αυτό συνδυάζεται με συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει». 

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit απάντησε: «Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση «πού θέλουν να πάνε».
Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ακούσει την ελληνική κυβέρνηση και τις νέες ιδέες που θα παρουσιάσει. 

«Απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της Λιθουανίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους, είπε πως δεν καταλαβαίνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την απόρριψη του 30% του προγράμματος και όπως δήλωσε «αυτό είναι που θέλω να μάθω».

Πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα είναι να ανοιχτούν όλα τα χαρτιά και να γίνει κατανοητό ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Και ο κ. Σάτζιους, όπως οι ομόλογοί του εκτιμά πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

«Πιστεύω πως είναι απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, δεν χρειάζεται. Όσο αντιλαμβάνομαι, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την παραμονή του στο ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Σάτζιους.

Μάικλ Νούναν: Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν θα λειτουργήσει

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε: «Οι παραχωρήσεις γίνονται για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Η Ιρλανδία δεν έχει σχέδιο να επιστρέψει σε ένα πρόγραμμα». 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είπε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση της Ελλάδας και επιθυμεί να ακούσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, επισήμανε πως το «πρόγραμμα-γέφυρα δε θα λειτουργήσει. Ο μόνος τρόπος είναι μία επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος».

Ο Μάικλ Νούναν


Ραντεβού την «bloody Monday» του επόμενου Eurogroup έδωσε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζίμιρ, δήλωσε ότι πριν συζητηθεί οποιοσδήποτε συμβιβασμός πρέπει να ακουστούν οι θέσεις των διαφορετικών πλευρών, πριν αστειευτεί για το επόμενο Eurogroup ότι γίνει τη «ματωμένη Δευτέρα», παραποιώντας το γνωστό τραγούδι «Sunday Bloody Sunday» των U2.
 
Όλοι οι δημοσιογράφοι περιμένουν τον Βαρουφάκη

Πάντως, το πρόσωπο της ημέρας σήμερα είναι ένα και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να καλύψουν τις εργασίες του Eurogroup. Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία του CNBC, ρεπόρτερ από όλους τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς συγκεντρώθηκαν για να καλύψουν την είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Ξένοι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες περιμένουν τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης