Απαισιόδοξος για τη συνέχιση των συζητήσεων με την Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ

Είπε πως είναι «πολύ περίπλοκο» το ζήτημα του χρέους

Απαισιόδοξος για τη συνέχιση των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του σε Ολλανδούς δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι πως χρήματα δεν υπάρχουν, για αυτό και εξέφρασε την απαισιοδοξία του, όσον αφορά στις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά πως είναι «πολύ περίπλοκο» και πρόσθεσε ότι μπορεί κανείς να ξοδέψει χρήματα μόνο όταν υπάρχουν.

«Η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Οι επιλογές της Ελλάδας είναι περιορισμένες. Απαιτείται ακόμη τεράστια προσαρμογή, και δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε, έπειτα και από τις χθεσινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πως οι προσδοκίες δεν θα πρέπει να είναι ακόμα πολύ υψηλές για το θέμα του ελληνικού χρέους και ότι ο πολιτικός συμβιβασμός θα είναι πολύ σκληρός.

«Η παράταση του προγράμματος δεν είναι αναγκαία, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα»

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι 
η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως από σήμερα ξεκινάνε στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως είπε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr