Κίνα και Ινδία πιο ισχυρές στο ΔΝΤ (UPD)

Συμφωνία στα ... σημεία: Ο λόγος για την συμφωνία (;) των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη για την μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή σωστότερα για τις αλλαγές στα εποπτικά όργανα της παγκόσμιας οικονομίας.

Στα θέματα όπου υπήρχε εκ των προτέρων συναίνεση των μεγάλων (του «σκληρού πυρήνα» που στην πράξη απαρτίζουν οι χώρες – μέλη της G7), δηλαδή στο φλέγον θέμα των αποδοχων των τ

Συμφωνία στα ... σημεία: Ο λόγος για την συμφωνία (;) των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη για την μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή σωστότερα για τις αλλαγές στα εποπτικά όργανα της παγκόσμιας οικονομίας.

Στα θέματα όπου υπήρχε εκ των προτέρων συναίνεση των μεγάλων (του «σκληρού πυρήνα» που στην πράξη απαρτίζουν οι χώρες – μέλη της G7), δηλαδή στο φλέγον θέμα των αποδοχων των τραπεζιτών και της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοοικονομικών ομίλων, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν πως πρέπει να τεθεί πλαφόν στις αποδοχές των τραπεζιτών αλλά και σύνδεση των αμοιβών τους με δείκτες απόδοσης και παραγωγικότητας των χρηματοοικονομικών ομίλων τους οποίους διοικούν.

Στα υπόλοιπα – κρίσιμα – θέματα όμως, στην ουσία της ατζέντας των G20, δηλαδή στην μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας της παγκόσμιας οικονομίας, η «μάχη» ήταν σκληρή: με διακύβευμα ακόμα και την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων των μεγάλων αυτού του κόσμου, κρίσιμη για την επόμενη ημέρα της διεθνούς κοινότητας γενικότερα. Πριν τη συνάντηση των 20 οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν ότι ο «ορθός δρόμος» είναι η μεταρρύθμιση των διεθνών οργανισμών.

Με πρώτο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του οποίου – κατά τους Αμερικανούς – έπρεπε να «περάσει» μέσα από την αναδιάρθρωση του διευθυντικού συμβουλίου του ΔΝΤ, με μείωση του αριθμού των «σοφών» από 24 σε 20, με λιγότερους Ευρωπαίους εντεταλμένους σηυμβούλους στο Ταμείο! Η απάντηση των Ευρωπαίων ήταν έως και οργίλη, με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς να δηλώνουν πως για να τεθεί υπό διαπραγμάτευση αυτή η πρόταση θα πρέπει παράλληλα να συζητηθεί και η πιθανότητα άρσης του – de facto σήμερα – δικαιώματος των ΗΠΑ να θέτουν βέτο στις αποφάσεις του Ταμείου!

Τελικά, η «χρυσή τομή» βρέθηκε. Προς ώρας τουλάχιστον. Με τους ηγέτες του G20 να συμφωνούν στην μεταβολή κατά 5% της «ισχύος» της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να αυξηθεί αναλόγως η εκπροσώπηση, η «βαρύτητα» της ψήφου των αναπτυσσόμενων κρατών. Απόφαση που αναβαθμίζει το ρόλο χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Πάντως οριστική απάντηση στο φλέγον θέμα του «ποιος θα κάνει κουμάντο στον κόσμο του αύριο» ΔΕΝ δόθηκε. Με την επόμενη συνάντηση – αφού όλοι οι παριστάμενοι συναίνεσαν στην αναβάθμιση του ρόλου της G20 στην «παγκόσμια διακυβέρνηση» - να έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των ισορροπιών Ευρώπης και ΗΠΑ στα παγκόσμια φόρα.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr