«Κόκκινα» δάνεια: Όλοι οι όροι για την προστασία της α' κατοικίας

Για να έχει κάποιος προστασία από τους πλειστηριασμούς, τα όρια θα ανέρχονται στις 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 50.000 καταθέσεις - Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 και το σύνολο της περιουσίας τα 500.000 ευρώ

Κανονικά, τουλάχιστον προς το παρόν, και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα από τη Νάντια Βαλαβάνη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, σχολιάζοντας το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, εξηγούν ότι αυτές δεν θα προχωρήσουν ως έχουν και φέρνουν ως παράδειγμα το Ελληνικό, το οποίο, όπως τονίζουν, «δεν έχει περάσει από τη Βουλή, δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι».

«Δεν θα διώξουμε τον Λάτση, αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές στους όρους» λένε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ειδικότερα για το θέμα των αεροδρομίων, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν νομικά περιθώρια για αλλαγές.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι θα περιοριστούν τα όρια που εξαγγέλθηκαν, για να έχει κάποιος προστασία από τους πλειστηριασμούς, σε 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 50.000 καταθέσεις.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ και το σύνολο της περιουσίας τα 500.000 ευρώ.

Επιπλέον, για να είναι ενεργή η ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλεται μέρος της δόσης από πλευράς δανειολήπτη ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος.

Εάν είναι άνεργος, βέβαια, η καταβολή θα είναι μηδενική, ενώ εάν έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, η δόση θα ανέρχεται στο 10% και, εάν υπερβαίνει αυτό το όριο, στο 20%. Η προστασία υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ισχύει για ένα χρόνο, ενώ η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ και από το newmoney.gr εδώ

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι το σχετικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο σε έξι-εννέα μήνες.

Τονίζουν ότι, κεντρική ιδεά, είναι να συσταθεί ένας κρατικός ενδιάμεσος φορέας, που θα αγοράζει και θα εκκαθαρίζει «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες. Ο εν λόγω φορέας θα χρησιμοποιήσει τρία δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, τα οποία θα ζητήσει, για να καλύψει «τρύπες» από τους κακοπληρωτές.

Όλα αυτά, βέβαια, από την κυβέρνηση δεν ξεχνούν να υπογραμμίσουν ότι θα χρειαστεί να τα δει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τον ΦΠΑ, τέλος, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως το ζήτημα ετέθη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο. «Είπαμε το γνωστό ανέκδοτο για αύξηση συντελεστή σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά... Είναι πιθανό να γίνει. Μακάρι να γίνει» λένε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr