Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί, έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν να πληρώσουν

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τις λεπτομέρειες για τις 100 δόσεις - Η συμφωνία έχει «δημιουργικές ασάφειες» γιατί έπρεπε να περάσει από τα Κοινοβούλια - Θα βρούμε ένα «ξεχασμένο» προϊόν για το ΦΠΑ - Πρέπει να χτυπηθούν αλύπητα, όσοι έχουν και δεν πληρώνουν τους φόρους τους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, αφήνει σήμερα Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. 

«Πέντε χρόνια είχαμε αποδεχτεί ένα φάρμακο, όχι πικρό, αλλά τοξικό, που ήταν μέρος του προβλήματος και όχι της θεραπείας. Έφτασε η στιγμή που έπρεπε να πούμε στους εταίρους ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι η επόμενη δόση, αλλά να γίνουμε καλά» είπε ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ που διευκρίνισε πως σέβεται ότι η χώρα έχει μια δανειακή συμφωνία, αλλά «οι όροι αυτής της συμφωνίας είναι ο λόγος που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δημιούργησαν την ανθρωπιστική κρίση στους δρόμους». Ο ίδιος δεν δίστασε να προσθέσει: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε δεν μας εξασφαλίζει έξοδο από την κρίση, αλλά μια ανάσα».



Όσον αφορά στην ταμειακή κατάσταση της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «είναι ικανοποιητική όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Όμως ένα έχω να πω: Πληρώνετε τους φόρους σας. Δεν αρκεί μόνο να λέμε "όχι" στους εταίρους. Πρέπει, όσοι έχουμε, να είμαστε συνεπείς».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως δεν θα κληθούν όλοι να πληρώσουν, ώστε να επιτευχθεί πλεονασματικός προϋπολογισμός, αλλά θα μπει ένα εισοδηματικό όριο. «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Δεν εχουμε αποφασίσει τις παραμέτρους και τις λεπτομέρεις για τις 100 δόσεις». Οι 100 δόσεις θα εισπραχθούν κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, ώστοσο πρόσθεσε πως «όσοι έχουν χρήματα, πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν, χωρις να νιώθει ανόητος εκείνος που πλήρωσε στην ώρα του. Αυτοί που πλήρωσαν στην ώρα τους θα πρέπει να επιβραβευτούν».

Για ακόμη μία φορά υπενθύμισε πως δεν θα αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στο Αιγαίο, στην παραμεθόριο, στον τουρισμό, στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία. Συνέχισε δε λέγοντας ότι «κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση στον ΦΠΑ» κάποιων προϊόντων, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση με την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει κάποιους συντελεστές, σύμφωνα με την συμφωνία του Eurogroup. «Θα βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάμαι κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέρθει σταδιακά. «Ντρέπομαι που ο φτωχός Έλληνας πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ, για αυτό και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε το αφορολόγητο να επανέλθει σταδιακά» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφέρει επίσης ότι «μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς». Σχετικά ο ίδιος υπογράμμισε: «Αν δεν είχε αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα, αυτά θα είχαν κουρευτεί μέσω του PSI και έτσι δεν θα τα πληρώναμε τώρα στο 100% της αξίας τους. Τα κέρδη της ΕΚΤ είναι δικά μας λεφτά, δεν είναι δανεικά και η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου κακώς τα ενέταξε στη γενικότερη συμφωνία για την αξολόγηση. Εμείς, αυτά τα 1,9 δισ. από τα κέρδη προτείναμε να δοθούν απευθείας στο ΔΝΤ, όμως μου απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Ας το κάνουν τώρα πρώτη φορά» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τη φορολόγηση, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως στο εξής θα φορολογούνται τα εισοδήματα και όχι οι περιουσίες, προσθέτοντας πως η κρίση κατέστρεψε και ανθρώπους που ήταν ευκατάστατοι.

Αντίθετα στις αποκρατικοποιήσεις τάχθηκε για ακόμη μία φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης που δήλωσε ςσχετικά: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπαιρναν τα... ασημικά της οικογένειας και τα έριχναν στη μαύρη τρύπα του χρέους, όπως για παράδειγμα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. κατά τη γνώμη μου, η δημοσία περιουσία πρέπει να αναπτυχθεί, να αναδείξουμε όσα έχει στην κατοχή του το κράτος, όχι να τα πουλήσουμε».


«Τι θα κάνουμε το πρώτο τετράμηνο και τι μετά τη συμφωνία»
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για το επόμενο τετράμηνο είναι το πρόγραμμα καταπολέμησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ωστόσο, «τους επόμενους μήνες θα πρέπει να λύσουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε, με θεραπευτικό τρόπο για τις επιχειρήσεις, ενώ από τον Ιούνιο και έπειτα ξεκινά η διαπραγμάτευση που θα αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης 10ετιας» σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr