Ξαβιέ Νιλ: Ο βασιλιάς του πορνό ανακαλύπτει τα κινητά!

Ο μεσιέ Νιλ δηλώνει μάλιστα ότι τα σχέδιά του για την ανατροπή του status quo της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα του έχουν προκαλέσει έντονες έως και βίαιες αντιδράσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τις απειλές κατά της ζωής του.

Αν και οι δηλώσεις αυτές κρίνονται από ορισμένους υπερβολικές, η αλήθεια είναι ότι εφόσον τα σχέδιά του πραγματοποιηθούν, οι τρεις «μεγάλοι» της κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία, η «Orange» (ιδιοκτησία της πρώην μονοπωλιακής «France Telecom»), η SFR (ιδιοκτησία της «

Ο μεσιέ Νιλ δηλώνει μάλιστα ότι τα σχέδιά του για την ανατροπή του status quo της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα του έχουν προκαλέσει έντονες έως και βίαιες αντιδράσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τις απειλές κατά της ζωής του.

Αν και οι δηλώσεις αυτές κρίνονται από ορισμένους υπερβολικές, η αλήθεια είναι ότι εφόσον τα σχέδιά του πραγματοποιηθούν, οι τρεις «μεγάλοι» της κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία, η «Orange» (ιδιοκτησία της πρώην μονοπωλιακής «France Telecom»), η SFR (ιδιοκτησία της «Vivendi») και η «Bouygues Telecom» (η οποία ανήκει σε πολυεθνική που ελέγχει επίσης εν μέρει την TF1) θα δουν τα μερίδιά τους στην αγορά να συρρικνώνονται σημαντικά. Αρκεί ο μεσιέ Νιλ να κερδίσει τον διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση την 1η Αυγούστου για τη χορήγηση και τέταρτης άδειας για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Εάν λοιπόν η «Iliad» κερδίσει, όπως αναμένεται, θα ξεκινήσει να προσφέρει τις νέες της υπηρεσίες υπό το brand «Free» από το 2012.

Ο Ξαβιέ Νιλ, ωστόσο, δεν επαναπαύεται και περιμένει την επόμενη κίνηση των ανταγωνιστών του. Δεδομένων των εκατομμυρίων που διακυβεύονται είναι, για παράδειγμα, πολύ πιθανό ένας από την «τριάδα» να αφήσει έναν άλλον πλειοδότη να πληρώσει 240 εκατ. ευρώ για την πολυπόθητη τέταρτη άδεια και στη συνέχεια να εξαγοράσει την εν λόγω εταιρεία.

Τα αναμενόμενα σκληρά «χτυπήματα» των ανταγωνιστών του, ωστόσο, δεν τρομάζουν τον φιλόδοξο μεσιέ Νιλ, ο οποίος θεωρείται το «κακό παιδί» του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου. Επιχειρηματίας από τα 16 του χρόνια, πέτυχε όσα πέτυχε μόνος, χωρίς να στηρίζεται σε καμία οικογενειακή περιουσία και χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Το ταλέντο του στις νέες τεχνολογίες φάνηκε όταν έφηβος ακόμα κατάφερε να «σπάσει» το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας «Radiocom 2000» και να αποκτήσει πρόσβαση στα τηλέφωνα των αυτοκινήτων του προέδρου Μιτεράν και του γιου του Ζαν-Κριστόφ. Οταν έγινε αντιληπτός, η αστυνομία τον συνέλαβε. Στη συνέχεια, ωστόσο, συμφώνησε να συνεργαστεί με την εταιρεία και να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τα «τρωτά» σημεία του δικτύου τους.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, ωστόσο, ξεκίνησε ουσιαστικά από τη βιομηχανία του σεξ με τη δημιουργία της «Minitel», μιας εταιρείας «ροζ» τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Στη συνέχεια επενδύει σε μια αλυσίδα sex shops και μάλιστα, το 2004, λίγο μετά την επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της «Iliad», έμεινε για λίγο στη φυλακή, όταν αποδείχτηκε ότι σε κάποιο από αυτά τα μαγαζιά τα κορίτσια πρόσφεραν στους πελάτες πολύ περισσότερα από ένα απλό σόου.

Σαφώς αυτή υπήρξε μία από τις πιο ζοφερές περιόδους της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή έχασε πολλά κιλά, φίλους και κάθε ελπίδα για ένα λαμπρό επιχειρηματικό μέλλον. Αν και τελικά απέδειξε ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε, η υπόθεση αυτή τον στιγμάτισε. Ο Τύπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του και τον έχρισε «βασιλιά του πορνό». Ο ίδιος, ωστόσο, υπέμενε στωικά να καταλαγιάσει ο θόρυβος και στη συνέχεια επανήλθε δριμύτερος στο επιχειρηματικό προσκήνιο για να πάρει τη ρεβάνς. Οπως και έγινε.

Τα sex shops και ο Σαρκοζί

Οι περιπέτειες του μεσέ Ξαβιέ Νιλ (φυλακή και sex shops) έκαναν το όνομά του γνωστό στις επιτροπές διαγωνισμών, στις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς, καθώς και σε κάποιους πολιτικούς. Ο κύκλος αυτός, παρά το «κακό» όνομα του κυρίου Νιλ στον επιχειρηματικό κόσμο, φάνηκε να στηρίζει τα φιλόδοξα σχέδιά του, από τις υπηρεσίες broadband μέχρι την κινητή τηλεφωνία.

Αν και πολλοί πίστευαν ότι η φιλία του Martin Bouygυes, αφεντικού της μητρικής εταιρείας της «Bouygues Telecom», με τον πρόεδρο Nicolas Sarkozy ίσως εμπόδιζε τελικά την παραχώρηση τέταρτης άδειας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ωστόσο η «France Telecom» και η «Bouygues Telecom», οι οποίες πλήρωσαν πολύ περισσότερα από 619 εκατ. ευρώ για τις δικές τους άδειες, σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν στην Κομισιόν καταγγέλλοντας ότι η «Iliad» λαμβάνει κρατική βοήθεια. Παρά τα διαφαινόμενα εμπόδια, ο μεσιέ Νιλ δηλώνει αισιόδοξος και ετοιμάζεται για ακόμη μία ανατροπή στην αγορά της Γαλλίας.

Who is Who

# Το 1984 και σε ηλικία 16 ετών ο Ξαβιέ Νιλ αρχίζει να ασχολείται με τις «ροζ» επιχειρήσεις, τα sex shops και τις «καυτές» τηλεφωνικές γραμμές «Minitel Rose»

# Το 1991 γίνεται συνιδρυτής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Iliad», της οποίας σήμερα ελέγχει το 66,5%

# Το 1993 γίνεται συνιδρυτής της «Worldnet», του πρώτου παροχέα Ιντερνετ στη Γαλλία, η οποία το 2000 καταλήγει στην «Kaptech» αντί 40 εκατ. ευρώ

# Το 1999 δημιουργεί την «Free», παροχέα internet και θυγατρική της «Iliad»

# Το 2000 η «Goldman Sachs» επενδύει 15 εκατ. ευρώ στη νέα επιχείρηση

# Το 2002 δημιουργεί το «Freebox», την πρώτη κονσόλα τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ιντερνετ

# Το 2004 η «Iliad» εγγράφεται στο χρηματιστήριο

# Το 2005 η «Iliad» συνεργάζεται με την «Canalplay» του «Canal+» για την παροχή video a la demande μέσω υπηρεσιών ADSL

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr