Πώς θα στίψει την πέτρα ο Βαρουφάκης για τα δάνεια;

Η Αθήνα θα πληρώσει κανονικά το 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά το ποσόν θεωρείται ελάχιστο μπροστά στις υποχρεώσεις των ερχόμενων μηνών - Θα ζητήσουμε έξτρα εκδόσεις εντόκων γραμματίων

«Το μαρτύριο της σταγόνας» ξεκίνησε για την ελληνική οικονομία. Αν και η κυβέρνηση επέλεξε να πληρώσει κανονικά το 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, παρά την ταμειακή στενότητα, το ποσόν θεωρείται ελάχιστο μπροστά στις υποχρεώσεις των ερχόμενων μηνών (από τον Απρίλιο και μέχρι τον Αύγουστο κυρίως).

Αλλά και αυτό ακόμα θα πληρώνεται σε ... 4 δόσεις μέσα στον Μάρτιο(«pay as you go») ενώ  για τα περαιτέρω,  θα χρειαστεί να δώσει και νέα μάχη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα καθώς, αν δεν έρθει σε συμφωνία με την ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναζητήσει λύση στο Γιούρογκρουπ της 9ης Μαρτίου, ζητώντας αύξηση στο όριο δανεισμού της χώρας από τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. 
 
«Θα στύψουμε την πέτρα» ("we shall squeeze blood out of stone") αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.
 

Οι ανάγκες

Η κυβέρνηση επιλέγει έτσι να πληρώσει στο ΔΝΤ και να έρθει αντιμέτωπος τον Απρίλιο, αν χρειαστεί, με την ΕΚΤ, λέγοντας ότι «δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ». Ωστόσο τόνισε ότι τα χρέη προς την ΕΚΤ (ομόλογα 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστεί διαβούλευση με τους εταίρους και τους θεσμούς.
 
Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει πάση θυσία τα πρώτα 300 εκατ. από τα 1,5 δισ. του Μαρτίου προς το ΔΝΤ. Στη συνέχεια, την Δευτέρα στο Eurogroup o κ. Βαρουφάκης είναι πιθανό να υποβάλει επίσημο αίτημα για επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει μπροστά της.
 
Αν λάβει την έγκριση, ευελπιστεί να πληρώσει ευκολότερα έτσι άλλα 340 εκατ. την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο ΔΝΤ, στη συνέχεια άλλα 560 εκατ. την Τρίτη 16 Μαρτίου και ακόμα 340 εκατ. την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
 
Ωστόσο το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων έχει τοποθετηθεί στα 15 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά χρειάζεται την έγκριση του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αυξηθεί ακόμα και έως τα 25 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες του κράτους χωρίς τα δάνεια της Τρόικας έως τον Ιούνιο. 
 
Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά οι δανειστές μας εμφανίζονται αρνητικοί αυτή τη φορά, εκτός αν η ελληνική πλευρά μπορέσει να διασφαλίσει ότι τα πρόσθετα έντοκα θα αγοραστούν από ξένους επενδυτές και όχι από τις ελληνικές τράπεζες -πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα συγκυρία. Αλλιώς πρέπει να πείσει την ΕΚΤ να δώσει άδεια από την ΕΚΤ ώστε να στηρίξουν οι ελληνικές τράπεζες την ανανέωση εντόκων γραμματίων 1,4 δισ ευρώ  μέσα στην ερχόμεη εβδομάδα.

Παράλληλα στο εσωτερικό ταμειακό μέτωπο τον Μάρτιο θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,55 δισ. ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,32 δισ. ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνουν και επιστροφές φόρων 200 εκατ. ευρώ.

 
Βοήθεια υπό όρους
 
«Δεν βλέπω τον λόγο να μας αρνηθούν» την αύξηση του ορίου δανεισμού με έντοκα, έλεγε στο protothema.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε την Κυριακή ότι η αύξηση του πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων το επόμενο τετράμηνο είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή ροή της οικονομίας.   
 
Αν και η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει ταμειακές διευκολύνσεις,  ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει στην Bild ότι η όποια βοήθεια θα δοθεί μόνο πάνω στη βάση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr