Μόνο οι μικροοφειλέτες θα πληρώσουν τα 1,7 δισ. που ζητά φέτος η Εφορία

Από τα 9 δισ. ευρώ -τόσο υπολογίζεται το εισπράξιμο χρέος- τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μπορεί να εισπραχθεί μόνο το 19%, δηλαδή μόλις 1,7 δισ. ευρώ

«Λευκή πετσέτα» πετάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη μάχη κατά των μεγαλοοφειλετών, καθώς ομολογεί ότι, παρά το άγριο φοροκυνηγητό και τις κατασχέσεις, η Εφορία μπορεί να εισπράξει μέσα στο 2015 μόλις 1,7 δισ. ευρώ -λιγότερα δηλαδή και από πέρυσι- από τον περιβόητο «θησαυρό» των 76 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το υπουργείο Οικονομικών κατεβάζει πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τις εισπράξεις φόρων που μπορεί να επιτύχει φέτος και -μοιρολατρικά σχεδόν- επαφίεται πλέον στις ρυθμίσεις χρεών προκειμένου να δώσουν ό,τι έχουν οι 3,5 εκατομμύρια μικροοφειλέτες ή «ό,τι προαιρούνται» οι 6.000 φορολογούμενοι που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και περί τα 60 δισ. ευρώ όλοι μαζί.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός φαίνεται μάλιστα να εστιάζει κυρίως στα νέα χρέη που άφησαν απλήρωτα στα χρόνια του μνημονίου οι ταλαίπωροι μικροοφειλέτες, καθώς μόνο στη διάρκεια του 2014 έμειναν απλήρωτα χρέη ύψους 14 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται «φρέσκα χρέη» και τα υπόλοιπα τόκοι και προσαυξήσεις. Τα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν από 1 έως 3.000 ευρώ ο καθένας (και συνολικά 1,6 δισ. ευρώ) αναδεικνύονται ο πιο εύκολος στόχος για την Εφορία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι το εισπράξιμο χρέος ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισπράξεων του υπουργείου δείχνουν ότι από αυτά μπορούν φέτος να εισπραχθεί μόνο το 19%, δηλαδή μόλις 1,7 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα της χώρας πήραν εντολή να εισπράξουν φέτος 1,53 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 170 εκατ. ευρώ καλείται να φέρει στα κρατικά ταμεία η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) που παρακολουθεί τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη από 300.000 ευρώ έως πολλά εκατομμύρια.

Ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ τέθηκε με βάση το οριζόμενο ως αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο που είχε καταγραφεί την 30ή Νοεμβρίου 2014.

Από τις εντολές που στέλνει στις εφορίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι ως αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο χρέος ορίζεται εκείνο από το οποίο έχουν αφαιρεθεί χρέη που, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, εισπράττονται πολύ δύσκολα. Είναι ενδεικτικό ότι τα 9 στα 10 ευρώ χρέους που καταφέρνει να εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο προέρχεται από το αποτελεσματικό χρέος, όσα δισεκατομμύρια και αν έχουν φτάσει τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη - που οδεύουν ήδη προς τα 80 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr