Σε λίγες ώρες το κρίσιμο Eurogroup - Βερολίνο: Δεν θα υπάρξει συμφωνία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη - Oι Βρυξέλλες πιέζουν για επιστροφή της Τρόικας - Τι μπορεί να δώσει η Αθήνα - Γιατί δεν κατατέθηκε για διαβούλευση η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι της ευρωζώνης επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και το «παρά ένα» της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (στις 6 ώρα Ελλάδος απόψε) δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αλλά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «δημιουργικής ασάφειας» (ή της «ουτοπίας» κατ’άλλους) που επεδίωξε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης σε όλη την ως τώρα διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις, υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή  απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης».
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας.

Να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup επιχείρησε σήμερα και ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Steffen Kampeter, ο οποίος, όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα σήμερα. Σχετικά με το δημοψήφισμα ή το ενδεχόμενο εκλογών, αυτό θα οδηγούσε μόνο σε αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως είπε.
 
Ωστόσο η αιτία που αρνούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, είναι ότι ανησυχούν για το δημοσιονομικό κενό, επειδή δηλαδή δεν βλέπουν ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης για να καλύψει τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Όπως έχει αποκαλύψει μάιστα προ ημερών το protothema.gr  οι Βρυξέλλες πιέζουν για να επιστρέψει το ταχύτερο στη χώρα μας η Τρόικα των ελεγκτών καθώς, όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, «ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας εξ αποστάσεως είναι αδύνατος, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά».

 
Μεγαλώνει η λίστα

Από ελληνικής πλευράς κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να καθησυχάσουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρει επιχειρήματα για να πετύχει μία καλή συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για να έχει και εκ του σύνεγγυς επαφές, πριν το Eurogroup. 
 
Αν και δεν επιβεβαιώνεται, πληθαίνουν οι πηγές που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης μεταφέρει στις βαλίτσες του έχει τουλάχιστον μια αποκρατικοποίηση (του ΟΔΙΕ πιθανότατα ή των αεροδρομίων) ή πρόταση για περιορισμένες αλλαγές στο ΦΠΑ και για ενοποίηση ορισμένων Ταμείων. Μέχρι σήμερα πάντως, για να μην ανοίξει νέες πληγές, η κυβέρνηση δεν είχε προβεί ούτε στην ανάρτηση προς διαβούλευση της ρυθμίσεως για τις 100 δόσεις, την οποία είχε από την περασμενη εβδομάδα προαναγγείλει πως θα γινόταν μέσα στο σαββατοκύριακο.
 
Κυβερνητικές πηγές λένε πως η επιστολή Βαρουφάκη είναι μία πρώτη «βάση συζήτησης» και εκτιμούν ότι θα συμπληρωθεί με προτάσεις και από πλευράς των δανειστών, στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς συζήτησης για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
 
Και έτσι όμως ακόμη, δύσκολα παραβλέπει κανείς την ένταση που έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαίους για «πολιτικά παιχνίδια» της ΕΚΤ, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων που προκάλεσε η αναφορά Βαρουφάκη σε «δημοψήφισμα» -είτε αυτός εννοούσε για τα νέα μέτρα είτε για την παραμονή ή έξοδο από το ευρώ όπως το εννοούν στην Ευρώπη.
 
 
Εκστρατεία αποδόμησης της κυβέρνησης βλέπει η Αθήνα
 
Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν πάντως ...πριν καν αρχίσει το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και όπως όλα δείχνουν,  ο κόμπος «φτάνει στο χτένι» στις διαπραματεύσεις με τους δανειστές. 
 
Στο Μαξίμου βλέπουν σενάρια συνωμοσίας και  εκστρατεία αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη (ή και της ίδια της κυβέρνησης) από το εξωτερικό, θεωρώντας ότι της παίζουν το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι».
 
Έτσι ερμηνεύουν και τον θόρυβο για τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη για δημοψήφισμα, στη συνέντευξή του στην Corriere de la Serra. Στο υπουργείο Οικονομικών  λένε πως πρόκειται για απλή επανάληψη παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στην Corriere de la Serra για «δημοψήφισμα» χωρίς να εννοεί «για την έξοδο από το ευρώ» αλλά «αν θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει πιο σκληρά μέτρα».
Στην κυβέρνηση λένε πως η ιταλική εφημερίδα πρόσθεσε τις λέξεις «για το ευρώ» και μιλούν για ...συνωμοσία και κιτρινισμό ολκής. Λένε πως ο υπουργός μιλούσε και εννοούσε πάντα «εντός ευρώ» σε όλη την συνέντευξη και ότι ο δημοσιογράφος προκάλεσε εντέχνως την απάντηση, επιμένοντας στην ερώτηση  «τι θα κάνετε αν αποτύχετε να πείσετε τους ευρωπαίους».

Προφανώς η ερώτηση ήταν «υποθετική», όσο «υποθετικές» είναι και οι επίμονες δηλώσεις της κυβέρνησης πως θα επιτευχθεί συμφωνία. Δηλαδή είναι μεν ένα ενδεχόμενο που το εύχονται όλοι, ενώ η ελληνική πλευρά συστηματικά μιλήσει σοβαρά (και στους Έλληνες πολίτες ακόμη) για το άλλο ενδεχόμενο, λέγοντας μόνον πως ... θα έρθει ο Αρμαγεδδών, θα πέσει κομήτης στη χώρα μας ή θα επιστρέψουμε στην νεολιθική εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται αν η Αθήνα θα σηκώσει «λευκή σημαία» ή θα προχωρήσει μονομερώς σε δικές της προωτοβουλίες, όπως να θέσει πχ για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, που θεωρείται casus belli στο Eurogroup.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr