Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος εξαντλείται - Σόιμπλε: Οι Έλληνες να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί

Συνάντηση Βαρουφάκη με Μοσκοβισί και Ντράγκι πριν τη συνεδρίαση - «Είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια», είπε ο Γάλλος Επίτροπος - Δεν θα υπάρξει συμφωνία, λέει το Βερολίνο

Δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα και ο χρόνος εξαντλείται, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την χώρα μας, το οποίο ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «αν συνεχίσουμε σε εαυτή τη διεργασία όχι», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «χάνουμε χρόνο».

Επίσης, σε ερώτηση αν υπάρχει έτοιμη μια έκθεση σε περίπτωση Grexit, ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι τέτοιου τύπου συζητήσεις βοηθούν, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ουσιαστικό μέλλον στην ΕΕ», αλλά πως «είναι θέμα των Ελλήνων να διασφαλίσουν το μέλλον αυτό».

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως χάνουμε χρόνο και σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup, λίγα πράγματα έχουν γίνει. Έχουμε χάσει δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει πραγματική πρόοδο. Πρέπει να πάψουμε να χάνουμε χρόνο», είπε και πρόσθεσε πως σήμερα ή αύριο πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για την Ελλάδα γιατί «έχουμε δώσει τέσσερις μήνες και ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα».

Σόιμπλε: Οι Έλληνες να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί 

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε πως περιμένει τα συμπεράσματα της τρόικας, τονίζοντας παράλληλα πως «οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί».

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα. Δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών, ανέφερε πως δεν θα αποφασίσει η Ευρώπη για αυτά.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Δραγασάκης αντί Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Την ίδια ώρα, σην αποκάλυψη πως ο Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ηγηθεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνηση με την τρόικα προχώρησε προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

«Πιστεύω ότι θα είναι μια διαδικαστική συνάντηση. Η επιστολή από την Αθήνα θα είναι το σημείο εκκίνησης και καταλαβαίνω πως οι θεσμοί συναντήθηκαν με τις αρχές της Ελλάδας και η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τις συζητήσεις θα είναι βασισμένη στον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Σημειώνουμε σημαντική υλικοτεχνική πρόοδο και επιπλέον πρόοδος θα σημειωθεί σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νούναν είπε πως στην Ελλάδα έχει γίνει σημαντική πρόοδος η οποία -οπως τόνισε- πρέπει να συνεχιστεί, αναφέροντας παράλληλα πως είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της λίστας Βαρουφάκη.

«Οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικα΄με ένα ενδεχόμενο Grexit δήλωσε πως «κανένας δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ σαν θέμα προς συζήτηση».

Σημειώνεται, πάντως, πως υπήρξε κατηγορηματική διάψευση για τη φήμη αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών από τον Γιάννη Δραγασάκη, έπειτα από την δήλωση του Ιρλανδού υπουργού οικονομικών Νούναν. 

Δηλητηριώδες σχόλιο από τον Σλοβάκο ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, σε ένα δηλητηριώδες σχόλιο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προέβη ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Πέτερ Καζίμιρ κλήθηκε να σχολιάσει την επολή Βαρουφάκη και απάντησε ότι δεν μπορεί να την σχολιάσει γιατί δεν είναι υπουργός Πολιτισμού να κρίνει τον τρόπο γραφής.

Όσον αφορά στο που θα πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, ανέφερε ότι δεν είναι σημαντικό ζήτημα «το που θα συναντηθεί η τρόικα».

Ο Πέτερ Καζίμιρ 


Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Πρώτα θα ακούσουμε τον Βαρουφάκη και μετά την τρόικα

Σταθερός στις απόψεις του εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, αφού προσερχόμενος στο Eurogroup, ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανακοινώσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι «ευθυγραμμισμένες».

Ο κ. Ντε Γκίντος υποστήριξε ακόμη ότι δεν αναμένει να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις σήμερα, ενώ ευθυγραμμίστηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.

Δεν «βλέπει» συμφωνία το Βερολίνο

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με βάση τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την Ελλάδα, αφού πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, τονίζοντας ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα. 

Live video


Ο κ. Κάμπετερ αναφέρθηκε και στα περί δημοψηφίσματος και νέων εκλογών στην Ελλάδα, λέγοντας πως αυτό θα οδηγούσε μόνο σε αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Συνάντηση Βαρουφάκη με Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε τελικά λίγο πριν το Eurogroup με τον Επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και αλλά τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το κλίμα ήταν θετικό στις συναντήσεις, αν και αναμένονται πιέσεις ιδιαίτερα από τη πλευρά της Γερμανίας κατά τις διαβουλεύσεις του Eurogroup σχετικά με την επιστροφή της Τρόικας στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Υφίσταται μια λίστα προτεινόμενων μέτρων που έχει εκ των πραγμάτων γίνει αποδεκτή από τους εταίρους και τώρα επιβάλλεται να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο κ. Βαρουφάκης  να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί  και πως θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα.



«Το Eurogroup είναι ένα πολιτικό όργανο.  Είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει και αυτές να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, «αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις».

«Χρειαζόμαστε πλέον ένα "τεχνικό έργο" και εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου με συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η δουλειά αυτή οφείλει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και πολλές φορές με διακριτικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Τρεις νέες προτάσεις κατέθεσε η Αθήνα στο Eurogroup

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, άλλη μία μεταρρύθμιση που θα κατατεθεί ως πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι η «λοταρία», ως κίνητρο για τη συλλογή των αποδείξεων λιανικής από τους πολίτες.

Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που θα αποδεικνύονται συνεπείς στη συλλογή αποδείξεων, θα μετέχουν σε κληρώσεις, από τις οποίες θα κερδίζουν, κάθε φορά, διάφορα χρηματικά έπαθλα.

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να διευκρινίσουν τι περιμένει το Μαξίμου από το σημερινό Eurogroup.

Όπως εξήγησαν, «το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του της ευρωζώνης επτά μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη σχετική λίστα και με άλλες, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις» είπαν οι ίδιοι κύκλοι, «μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη».

Εξήγησαν, δε, ότι «η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία».

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν συνοπτικά τις τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν προς επεξεργασία στα τεχνικά κλιμάκια και οι οποίες αφορούν στα εξής:

- Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο -μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

- Την κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

- Επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr