Καλά νέα για την οικονομία

Σημάδια αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για τις δυνατότητες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής «σκηνής» να ανταπεξέλθει τελικά με μικρότερες απώλειες το σκόπελο της κρίσης, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Κι όσο κι αν φαντάζει κολοσσιαίο το νούμερο που θα ανακοινώσει στην εξαμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ, που αποτιμά τις συνολικές ζημίες των ανά τον κόσμο τραπεζών στα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (για την περίοδο 2007 έως και τις αρχές του επόμενου

Σημάδια αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για τις δυνατότητες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής «σκηνής» να ανταπεξέλθει τελικά με μικρότερες απώλειες το σκόπελο της κρίσης, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Κι όσο κι αν φαντάζει κολοσσιαίο το νούμερο που θα ανακοινώσει στην εξαμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ, που αποτιμά τις συνολικές ζημίες των ανά τον κόσμο τραπεζών στα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (για την περίοδο 2007 έως και τις αρχές του επόμενου έτους), είναι σαφώς μικρότερο των προηγούμενων προβλέψεων του Ταμείου (τον Απρίλιο αποτιμούσε την κρίση στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια), πολύ δε περισσότερο είναι απείρως μικρότερο των κεφαλαίων που διάφοροι οργανισμοί και αναλυτές απέδιδαν στην γενικότερη κρίση (κάποιοι είχαν φτάσει να μιλάνε για ζημίες έως και 10 τρις δολάρια).  

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εξαμηνιαία έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιήσει πριν από την επικείμενη φθινοπωρινή συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει βελτιωθεί. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως οι «σοφοί» του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση έναντι των ευρωπαϊκών, αφού ήδη έχουν αναγνωρίσει – διαγράψει πάνω από το 60% των συνολικών επισφαλειών τους, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν φτάσει παρά στο 40%.  

Την ίδια ώρα κι άλλα καλά νέα προστέθηκαν στη σημερινή επικαιρότητα. Νέα προερχόμενα από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εκεί όπου η Bank of Japan φέρεται έτοιμη να αποσύρει, ίσως και άμεσα, τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας. Συγκεκριμένα να λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πλέον βρει τρόπους να αποκτήσουν ρευστότητα μέσω της αγοράς! 

Εάν η ιαπωνική κεντρική τράπεζα δώσει το σύνθημα της άρσης των εκτάκτων μέτρων τόνωσης της οικονομίας, τότε θεωρείται σίγουρο πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, όσο κι αν υπάρχουν ακόμα πολλές φωνές που θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι πρόωρο και ίσως θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ίδωμεν ...

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr