BofA: Eνα καλό, ένα κακό και ένα καταστροφικό σενάριo για την Ελλάδα

Οι αναλυτές της εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών

Τρία σενάρια -ένα καλό, ένα κακό και ένα καταστροφικό- για την Ελλάδα εξετάζει σε έκθεσή της η Bank of America Merill Lynch, υποστηρίζοντας ότι οι αναλυτές της εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι αυτό στο οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα. Το κακό σενάριο είναι να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, η οποία, όμως, δεν θα έχει γερές βάσεις και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί αδιέξοδη, ενώ το κακό σενάριο δεν είναι άλλο από το να υπάρξει σύγκρουση και τελικό Grexit.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA ML, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να εκφράσει αντιρρήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε υπαναχώρηση, να μην προχωρήσει σε κατάργηση μεταρρυθμίσεων που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί και να μην εφαρμόσει μέτρα τα οποία μπορούν να πλήξουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Και όλα αυτά να τα επιτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις ή ακόμη και με διατήρηση των αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, δεν υπάρχει για αυτή μέλλον εντός της Ευρωζώνης.

Το καλό σενάριο

Βάσει αυτού του σεναρίου η Ελλάδα ξεκινά την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, σε πλήρη σύμπνοια με τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μόλις εκπληρωθεί η παραπάνω προϋποθεση, οι εταίροι θα συμφωνήσουν στην εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα, ενώ μπορεί να υπάρξει ακόμη και συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr