Bitcoin: Ο Βαρουφάκης έκανε πλάκα αλλά ο Θανάσης Γούναρης χρηματοδότησε έτσι το κόμμα του!

Διαβάστε τι λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του κόμματος «Πειρατών Ελλάδας» ­ Πώς σχολιάζει την φάρσα του υπουργού Οικονομικών

«Η Ελλάδα θα υιοθετήσει Bitcoin, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup», έγραψε την 1η Απριλίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ευχόμενος «Καλή Πρωταπριλιά σε όλους». Τι είναι, όμως, το Bitcoin και πώς θα μπορούσε ­αν αυτό γίνεται­ να βοηθήσει τη χώρα μας.

Ο Θανάσης Γούναρης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του κόμματος «Πειρατών Ελλάδας», μίλησε στο protothema.gr για το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα με το οποίο, όπως σημείωσε, χρηματοδότησε το κόμμα του στις διπλές εκλογές εκλογές του 2012. Και μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να έκανε... πλάκα, όμως ο κ. Γούναρης σχολιάζοντας το συγκεκριμένο tweet του υπουργού Οικονομικών, τόνισε πως θα μπορούσαμε να το υιοθετήσουμε, αν και κάτι τέτοιο «θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, θέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας ως ηγέτιδα της οικονομικής πρωτοπορίας».



Τι είναι το Bitcoin και ποια η αξία του;

Το Bitcoin (BTC) είναι ένα από τα πολλά ψηφιακά (εικονικά) νομίσματα. Είναι το πρώτο που «κυκλοφόρησε» ποτέ, το διασημότερο και «ακριβότερο» ανά τιμή μονάδας σε σχέση με άλλα στα διεθνή ανταλλακτήρια νομισμάτων. Παράλληλα είναι το δυσκολότερο στην «εξόρυξη» («τύπωμα») του. Η μεγάλη ισοτιμία του προέρχεται από τον συνδυασμό στην δυσκολία «τυπώματος»και στο τελικό πλήθος (περίπου 21.000.000 τεμάχια) που έχει προγραμματιστεί αλγοριθμικά να κυκλοφορήσει και αυτό δίνει στο Bitcoin (BTC) την μεγάλη του αξία ανά τιμή μονάδας.

Η επιτυχία του είναι τόσο μεγάλη που μετά από αυτό δημιουργήθηκαν πλήθος άλλων ψηφιακών νομισμάτων. Σήμερα γίνεται δεκτό όπως όλα τα νομίσματα κρατών σε αγορές κυρίως μέσω διαδικτύου, αλλά και πολλές επιχειρήσεις, ενώ ακόμα και Πανεπιστήμια δέχονται πληρωμή διδάκτρων σε Bitcoin. Bitcoin δέχονται επίσης το facebook, η Dell και πλήθος άλλων μεγάλων και μικρών εταιρειών και επιχειρήσεων. Η αξία του Bitcoin καθορίζεται με τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή την ζήτηση και την προσφορά. Δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο τύπο «συναλλάγματος» σε αυτό.

Πότε κάνατε την πρώτη σας αγορά και γιατί;

Με την ίδρυση του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2012 ανοίξαμε λογαριασμό, «πορτοφόλι» όπως ονομάζεται. Το «πορτοφόλι» είναι ανώνυμο δεν ανήκει σε πρόσωπο ή εταιρεία ή κόμμα στην περίπτωσή μας. Είναι ένας ψηφιακός κρυπτογραφημένος κωδικός που αποτελείται από αριθμούς και γράμματα, μικρά και κεφαλαία και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται με κωδικούς από τον Υπεύθυνο Οικονομικών (Υ.Ο.). Δεν αγοράσαμε έως τώρα νομίσματα, όλο το αποθεματικό μας προέρχεται από συνδρομές και επώνυμες δωρεές μελών και φίλων υποστηρικτών του κόμματος. Ο λογαριασμός λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υ.Ο. του κόμματος του οποίου η θητεία είναι ένα έτος και κάθε φορά που αλλάζει ο νέος Υ.Ο αλλάζει τους κωδικούς πρόσβασης στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Το υπόλοιπο όμως είναι ορατό σε όλους και ο καθένας μπορεί να δει τις εισροές και εκροές ανά πάσα στιγμή σε πραγματικό χρόνο.

Χρηματοδοτήσατε το κόμμα σας με Bitcoin. Πώς έγινε αυτό; Για τι ποσά μιλάμε;

Ναι. Στις διπλές εκλογές του 2012 (Μάιο και Ιούνιο) που συμμετείχαμε, τα έξοδα ήταν πολλά για ένα νέο κόμμα που είχε ιδρυθεί τρεις μήνες πριν και περίπου το 1/3 του ποσού που απαιτήθηκε για την αποπληρωμή των ψηφοδελτίων έγινε με πώληση μεγάλου μέρους του αποθεματικού μας σε Bitcoin. Βασικά, πουλήσαμε/μετατρέψαμε σε ευρώ όσα ακριβώς χρειάζονταν για να αποπληρώσουμε ό,τι χρέος μας δημιούργησαν οι διπλές εκλογές του 2012. Για το δίκτυο, πουλήθηκαν σε «ανώνυμο αγοραστή» όπως επιβάλλει η «πολιτική» του νομίσματος. Στην πραγματικότητα, μεταφέρθηκαν ανώνυμα τα Bitcoin από το «πορτοφόλι» του κόμματος στο «πορτοφόλι» του αγοραστή με ψηφιακό τρόπο (δηλαδή μέσω υπολογιστή) και ο αγοραστής κατέθεσε επώνυμα το ισότιμο σε ευρώ στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε αναγκαστικά καθώς είναι παράνομες οι ανώνυμες εισφορές άνω των 1500 ευρώ ανά έτος. Το ακριβές ποσό που αποκομίσαμε με την «ρευστοποίηση» δεν μπορούμε να το δημοσιοποιήσουμε, όπως είπαμε πιο πάνω ήταν αρκετά ώστε να πληρώσουμε το 1/3 του χρέους που δημιούργησαν οι διπλές εκλογές του 2012. Είναι όμως στοιχείο που έχει καταγραφεί για κάθε νόμιμο έλεγχο από τους αρμόδιους.

Βγάζει κανείς χρήματα με το Bitcoin;

Πλέον είναι πολύ δύσκολη η «παραγωγή» νομισμάτων Bitcoin και χρειάζεται υπολογιστής με μεγάλες δυνατότητες ή πλήθος πολλών υπολογιστών (η λεγόμενη ομαδική εξόρυξη «pool mining») για να αποφέρει «κέρδος». Πιο εύκολα αποφέρει σημαντικά κέρδη, κάποιο άλλο νέο νόμισμα από τα δεκάδες που έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται. Στην περίπτωσή μας είχαμε σημαντικά, σχεδόν εξωπραγματικά κέρδη, κυρίως γιατί εκμεταλλευτήκαμε την συγκυρία την στιγμή της πώλησης τους. Όταν ξεκινήσαμε το 2012 να δεχόμαστε δωρεές­συνδρομές, η τιμή για 1 bitcoin (BTC) ήταν λιγότερο από 5 ευρώ και πουλήθηκαν 2 χρόνια αργότερα αντί 700 ευρώ το καθένα (140 φορές η αρχική τους τιμή). Ακόμα και τώρα ανταλλάσσονται προς περίπου 250 ευρώ (50 φορές πάνω από την τιμή κτήσης τους).

Θα μπορούσε το Bitcoin να σώσει την Ελλάδα;

Τη χώρα όχι, αλλά μπορούν τα ψηφιακά νομίσματα (πολλά και διάφορα υπάρχουν) με μαζική εξόρυξη π.χ. των μαθητών να χρηματοδοτήσουν μέρος των εξόδων μίας εκδρομής ή αντίστοιχα μέλη μιας οποιαδήποτε κοινότητας μπορούν να κάνουν το ίδιο για οποιοδήποτε σκοπό. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το Bitcoin ή άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν από μόνα τους αξία. Αξία τους δίνει η αγορά, ακριβώς όπως γίνεται και με το χρήμα που τυπώνουν οι τράπεζες. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η Microsoft έκανε δεκτό το Bitcoin ως μέσο φόρτωσης χρημάτων σε λογαριασμούς χρηστών που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά των υπηρεσιών της και του λογισμικού της. Το μέλλον για τα ψηφιακά νομίσματα γενικά προδιαγράφεται λαμπρό.

Ένα σχόλιο για τη φάρσα του Γιάνη Βαρουφάκη με το Bitcoin.

Θα μπορούσε να είναι αληθινό και μπορεί να συμβεί, αν και όχι με το Bitcoin καθώς πλέον είναι δύσκολο να παραχθεί! Θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά συγχρόνως θα έθετε τη χώρα μας ως ηγέτιδα της οικονομικής πρωτοπορίας. Καθώς μάλιστα οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπουν ανάμιξη των θεσμών της (pun intended) σε τέτοιου είδους αποφάσεις, δεν μπορεί κανείς να μας σταματήσει αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Τέλος έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων το οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε σε οποίον κυβερνητικό αξιωματούχο ενδιαφέρεται.

Πόσο αθώο είναι αυτό το νόμισμα; Έχει ακουστεί ότι σχετίζεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος κι άλλα εγκλήματα.

Ένα εργαλείο δεν είναι υπεύθυνο για την χρήση του. Ένα μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κόψει ψωμί, ή για να δολοφονήσει. Το ίδιο το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ενημερώσει, ή για να μεταφέρει οποιουδήποτε είδους προπαγάνδα. Όταν εμφανίζεται ένα νέο εργαλείο είναι φυσικό να υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στην εμφάνισή του και στην θεσμική του θωράκιση. Αντί κάθε φορά να ασχολούμαστε με το εργαλείο, καλό θα ήταν να ασχολούμαστε με το πως θα προστατέψουμε από την κακή του χρήση σεβόμενοι ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr