Guardian: Η καταπακτή ανοίγει - Πιο κοντά στο Grexit η Ελλάδα

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Ελλάδα «διαβάζει» το τελευταίο κεφάλαιο του ογκώδους βιβλίου της - Η ρωσική εφημερίδα «Moscow Times» απεικονίζει τον Τσίπρα καπετάνιο σε πλοίο που βουλιάζει

«Μια καταπακτή ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί έδωσαν τον τόνο και την ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψαν μια μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εκπονούνται, ήδη, σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Βερολίνο, με τη σειρά του, διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει τα χρέη της και επιπλέον δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι προτίθεται να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση».

Με αυτό το σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση του ο Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα «διαβάζει» το τελευταίο κεφάλαιο του ογκώδους βιβλίου της, μαζί και όλη η Ευρώπη, και στο οποίο οι πρωταγωνιστές οδηγούνται στο Grexit.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο και όχι περισσότερες από το να υπάρξει συμφωνία επί αυτού του σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να βρεθεί στο ύστατο σημείο κρίσης.

Εξηγεί το άρθρο: «Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, τελικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά αρνηθεί, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε ως αυτονόητο πως υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτος και τα οποία θα πάσχουν από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αν παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης».

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, να αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 


Moscow Times: Καπετάνιος σε ένα πλοίο που βουλιάζει ο Τσίπρας (σκίτσο)

«Μετά τη Μόσχα, τι έχει σειρά για τον Αλέξη Τσίπρα;» αναρωτιέται σε δημοσιεύμά της η εφημερίδα «Moscow Times» αναφερόμενη στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπου και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το άρθρο συνοδεύεται από ένα σκίτσο στο οποίο απεικονίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πλώρη ενός πλοίου με το όνομα «Ελλάδα», ενώ το υπόλοιπο μέρος του έχει βυθιστεί. Πάνω από το κεφάλι του προβάλουν τρεις κουλούρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν να τον σώσουν από τον πνιγμό, ενώ πιο δίπλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει σκι στη θάλασσα.
Η απάντηση στον τίτλο του δημοσιεύματος δίνεται κατά κάποιο τρόπο από την αρχή: «Πριν από το ταξίδι στη Μόσχα υπήρχαν ελπίδες πως ο Τσίπρας θα γυρίσει με κάτι στην Αθήνα. Τελικά γύρισε με άδεια χέρια και με κάποιες αόριστες υποσχέσεις σχετικά με τον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών κρατικών οργανισμών». «Το Κρεμλίνο δεν ήρε καν το εμπάργκο κατά των προϊόντων που ζητούσε η Αθήνα. Φαίνεται, όμως, πως η Αθήνα χρειαζόταν απεγνωσμένα κάποιες κινήσεις από τη Ρωσία» σημειώνει η εφημερίδα.



Σύμφωνα με την αρθρογράφο, Judy Dempsey, το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα έδειξε δύο πράγματα. «Πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να περιμένει τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου. Και δεύτερον, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ για την επίλυση των προβλημάτων της πρώτης. Υπάρχουν αρκετές χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα έβλεπαν με θετικό μάτι για πιθανή έξοδο, θεωρώντας πως η ένωση θα επιβιώσει από ένα Grexit. Βέβαια, κάνουν λάθος, καθώς αν συμβεί αυτό θα προκληθεί ζημιά στην αξιοπιστία του ευρώ και θα έχει σημαντικές γεωστρατηγικές επιπτώσεις. Μια αδύναμη και μπερδεμένη ΕΕ δεν ανήκει στα ενδιαφέροντα των Ευρωπαίων».

Μεταξύ άλλων, η αρθρογράφος διερωτάται γιατί ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν έκαναν κάτι όταν έβλεπαν πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχωρούσε στις μεταρρυθμίσεις; Γιατί έκλεισαν τα μάτια και δεν αμφισβήτησαν τις προθέσεις της; «Είναι λες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ζώνης της ευρωζώνης έκαναν τα στραβά μάτια σε ελλείψεις των μεταρρυθμίσεων ως το τίμημα για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την Dempsey, το λάθος ξεκινάει από το 1981, οπότε και η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμη. Η Γερμανία θέλησε να μπει η Ελλάδα στο ευρώ, ως ανταπόδοση μιας ενοχής που τρέφει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα θέμα που επανέρχεται και τώρα με τις πολεμικές αποζημιώσεις και δείχνει πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ασταθείς και έντονα συναισθηματικές.

«Μόνο που τώρα εναπόκειται στο Βερολίνο και την Αθήνα να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, καθώς η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, δεν έχει να πάει κάπου αλλού».

Bild: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμονεύει

«Θα αρνηθούν οι Έλληνες να καταβάλουν την επόμενη δόση;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα "Bild", επισημαίνοντας ότι, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να κατέβαλε εμπρόθεσμα την δόση στο ΔΝΤ την 9η Απριλίου, όμως ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμονεύει.

Κι ενώ στενεύουν τα περιθώρια για ρευστότητα και τα ελληνικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια, όπως επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα, δημοσίευμα των "Financial Times" αποκαλύπτει ότι, η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πτώχευση εκτός εάν καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έως το τέλος του Απριλίου. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα εν όψει του Εurogroup στη Ρίγα της Λετονίας την 24η Απριλίου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να καταβάλει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ το Μάιο, αναφέρει η "Bild" και επικαλούμενη τους FT υποστηρίζει πως, η Ελλάδα αποφάσισε να παρακρατήσει ποσό, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στο ΔΝΤ,  εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

"Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου… Εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική», ανέφερε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους "FT", γράφει η "Bild". "Η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ που θα πρέπει να αποπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση , ύψους 747 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η 12η Μαίου. Η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του μήνα. Είναι σαφές ότι τα ελληνικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια.  Και μόνο για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στην Ελλάδα,  όπως οι μισθοί και οι συντάξεις , το κόστος ανέρχεται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το ΔΝΤ, η  Ελλάδα καλείται να καταβάλει 203 εκατομμύρια ευρώ την 1η Μαίου ,770 εκατομμύρια ευρώ την 12η Μαίου και 1, 6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr