Η Gazprom στέλνει μήνυμα: Αν η ΕΕ μπλοκάρει και τον Turkish Stream «θα κάνει μεγάλο λάθος»

Τονίζει ότι οι απόπειρες των Βρυξελλών να  πατάξουν το μοντέλο τιμολόγησης της θα αποτύχουν 

Την Ευρώπη προειδοποιεί η Ρωσία μέσω της κρατικής εταιρείας αερίου  Gazprom. Ο  Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έστειλε μήνυμα τη Δευτέρα προς την Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι απόπειρες των Βρυξελλών να  πατάξουν το μοντέλο τιμολόγησης της θα αποτύχουν και ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη.
Φυσικά, αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τυχαίες, αλλά σχετίζονται φυσικά με την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος φιλοδοξείται να “περάσει” και από την Ελλάδα, όπως προέκυψε από το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας σε συνέδριο, ο κ. Μίλερ  κατηγόρησε την Ε.Ε. πως μπλόκαρε τον South Stream, προειδοποιώντας επίσης πως όποιος προσπαθήσει να διακόψει την κατασκευή του Turkish Stream θα κάνει «ένα πολύ μεγάλο λάθος». Ο Μίλερ, πάντως, σχολίασε και τα σχέδια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις  αποκλίνουσες τιμές σε ολόκληρη την ΕΕ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να υιοθετήσουν την ενιαία αγορά και να αγοράζουν όλες μαζί το φυσικό τους αέριο από κοινού, σε μεγαλύτερες ποσότητες. 

Έτσι, η Ρωσία προχωρά με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία μέχρι το 2019. Το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της ΕΕ, ενώ το 50% διέρχεται μέσω των αγωγών της Ουκρανίας. Η Μόσχα προσπάθησε να παρακάμψει την Ουκρανία με την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα διερχόταν μέσω Βουλγαρίας, ωστόσο τοπ έργο ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όταν το τρέχον συμβόλαιο λήξει το 2019”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.  



Αν όντως ο αγωγός περάσει και από την Ελλάδα, θα πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών, έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream. Τα οφέλη εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα, όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις. Το ζήτημα, βέβαια, είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες. Το κόστος κατασκευής του ελληνικού τμήματος υπολογίζεται στα 2 δισ. Ευρώ, ενώ τα έσοδα πάνω από 200 εκατ. Ευρώ το χρόνο από το 2019. 

Να σημειωθεί ότι θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από τη χώρα μας μετά τον ΤAP, καθώς η κοινοπράξία έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής του. Οι εταιρείες του αγωγού είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%. Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Θα συμβάλλει στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες. 

Ο εν λόγω αγωγός  υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά με την επέκτασή του και στο ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, 15,75 bcm από τα οποία θα διατεθούν στην αγορά της Τουρκίας και το άλλο θα διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη από την Ελλάδα. 

Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η πρεμιέρα μεταφοράς του φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με την Gazprom αυτό είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr