Βαρουφάκης: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Θέλουμε περισσότερο από όλους να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, γιατί όσο διαρκούν επικρατεί ασφυξία στη χώρα - Όποιος λέει ότι ξέρει τις επιπτώσεις ενος Grexit ψεύδεται  τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Iνστιτούτο Brookings

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Iνστιτούτο Brookings εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ενώ όπως υπογράμμισε, η χώρα δεν κατάφερε να βγει από το μνημόνιο όπως άλλες χώρες εξαιτίας δικών της λαθών.

Όπως σημείωσε για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ακολουθήθηκε έως σήμερα, ήταν τόσο αποτυχημένο που οι Έλληνες ψήφισαν... Αριστερά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τίποτα δεν θα ήταν πιο εύκολο για τον ίδιο αλλά και για τον πρωθυπουργό να Αλέξη Τσίπρα από το να υπόγραψουν το προηγούμενο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε «θα ήταν λάθος για τους δανειστές, για τους εταίρους και για τους Έλληνες αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες να βάλουμε απερίσκεπτα την υπογραφή μας σε αυτό το πρόγραμμα που είναι η σύνταξη μίας θεραπείας που κανένας λογικός δεν θα ακολουθούσε, που βυθίζει το έθνος στην απελπισία».

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «η Ελλάδα "μεταφέρθηκε" από μία περίοδο "κερδοσκοπικής" ανάπτυξης σε μία περίοδο απόλυτα καταστροφικής λιτότητας».

Αναφορικά με την δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό άλλα και τους δανειστές για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε πως «υπάρχει ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουμε νομική δέσμευση αλλά λάβαμε την εντολή από τους ψηφοφόρους να αλλάξουμε τη φιλοσοφία αυτού του προγράμματος».

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια αλλά υπάρχει και η αρχή της Δημοκρατίας», σημείωσε.

«Ζητάμε δύο πράγματα, να ακουστούμε και ένα επενδυτικό πρόγραμμα», ανέφερε.

«Θα δεχόμουμε κάθε όρο αν είχε νόημα. Θα δεχόμουνα ακόμα και ένα μνημόνιο αν ερχόταν από οπουδήποτε αλλά να παρείχε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα με τους όρους που θέτουν είναι ότι τους δεχτήκαμε στο παρελθόν και οδήγησαν στην καταστροφή», σημείωσε.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να φύγει από την εξουσία με bank run, λέγοντας πως αν έρθουμε στην εξουσία θα αδειάσουν τα ΑΤΜ. Την ίδια ώρα πηγές από την ΕΚΤ έλεγαν πως αν νικήσουμε να υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων ενώ δεν έδιναν την δυνατότητα στις ελληνικες τράπεζες να επαναγοράσουν έντοκα γραμμάτεια», ανέφερε.

«Θα επιταχύνουμε για μία συμφωνία αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε άτακτα», τόνισε.

«Δεν θέλουμε το Grexit και αρνούμαστε να το συζητάμε. Είναι σαν να ανησυχούμε αν θα μας χτυπήσει κομήτης. Όποιος λέει ότι ξέρει τις επιπτώσεις ενος Grexit ψεύδεται», τόνισε με φόντο τα δημοσιεύμετα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε: ότι αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνης, πρόσθεσε.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ μίλησε στο Ινστιτούτο Brookings, στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, έχει ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κ. Kemal Derviş και τον κ. David Wessel, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings.


Νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση ομιλητής ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε (δείτε εδώ τι είπε).

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr