Αναδιοργανώνουν δίκτυα και αξιοποιούν ακίνητα οι τράπεζες
Πωλήσεις κτιρίων και επαναμισθώσεις, επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων, μετακινήσεις, αλλά και κλείσιμο καταστημάτων πραγματοποιούν ήδη οι τράπεζες προκειμένου αφενός να αποκτήσουν ρευστότητα και αφετέρου να αναδιοργανώσουν το δίκτυο τους στις περιοχές όπου υφίσταται δραστηριότητα, είτε από επιχειρήσεις, είτε από καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό κλείνουν και ορισμένα καταστήματα, αν και μια γενική αρχή για Ελλάδα – Εξωτερικό, όπως αναφέρει τραπεζίτης της λιανικής, είναι
Πωλήσεις κτιρίων και επαναμισθώσεις, επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων, μετακινήσεις, αλλά και κλείσιμο καταστημάτων πραγματοποιούν ήδη οι τράπεζες προκειμένου αφενός να αποκτήσουν ρευστότητα και αφετέρου να αναδιοργανώσουν το δίκτυο τους στις περιοχές όπου υφίσταται δραστηριότητα, είτε από επιχειρήσεις, είτε από καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό κλείνουν και ορισμένα καταστήματα, αν και μια γενική αρχή για Ελλάδα – Εξωτερικό, όπως αναφέρει τραπεζίτης της λιανικής, είναι «Όσα καταστήματα δημιούργησαν από την αρχή οι τράπεζες εάν κλείσουν θα χάσουν τις αποσβέσεις, συνεπώς κλείνουν από εκείνα που αγοράστηκαν σ ’ένα δίκτυο. Και κυρίως σταματούν όσα διαθέτουν περισσότερα λειτουργικά έξοδα, ή όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή δραστηριότητα».
Μια παλαιότερη έρευνα λ.χ της Boston Consulting είχε δείξει ότι ο όγκος των καταστημάτων συγκεντρώνεται σε Αττική – Μακεδονία και λιγότερο στις υπόλοιπες πόλεις και νησιά. Περιοχές, όμως, όπως η Ήπειρος ( λ.χ Θεσπρωτία ) βρίσκονται εκτός των στόχων τους εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων και της απουσίας επιχειρήσεων.
Μάλιστα, το κλείσιμο καταστημάτων σ’ ένα δίκτυο που αγοράστηκε δεν είναι τόσο εμφανές καθώς την ίδια στιγμή ανοίγουν άλλα σε περιοχές με δραστηριότητα.
Όπως θα δούμε, σε χώρες όπως η Ουκρανία, αγοράστηκαν δίκτυα τα οποία αναδιαρθρώνονται. Στην Ελλάδα, το κλείσιμο ή οι συγχωνεύσεις καταστημάτων ήδη έχει συντελεστεί. Έτσι καταστήματα με χαμηλότερό επίπεδο δραστηριότητας είτε συγχωνεύονται με άλλα, είτε κλείνουν και μεταφέρονται οι υπάλληλοι σε μεγαλύτερα.
Πρώτη στις αναδιαρθρώσεις καταστημάτων προχώρησε η Eurobank η οποία έκλεισε τα Open 24 ή τα αντικατέστησε με κανονικά καταστήματα στην ίδια περιοχή. Η ίδια τράπεζα, όμως, εκμεταλλεύεται με θυγατρικές της ( Εurobank Properties – Lamda Developments ) κτίρια καταστημάτων τα οποία είτε πωλούνται, είτε πωλούνται και επαμισθώνονται. Στο εξωτερικό, όμως, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Eurobank δημιούργησε δίκτυο 320 μικρών καταστημάτων τα οποία ήδη μετά από δυο χρόνια άρχισαν να αποδίδουν.
Στην Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει υψηλό στέλεχος δεν έχουν κλείσει καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ωστόσο τα νέα καταστήματα που ανοίγουν είναι σαφώς λιγότερα από το παρελθόν. Στην Τουρκία, μετά την ραγδαία ανάπτυξη ( άνοιγμα 1 κατάστημα την εβδομάδα ) ακολούθησε μια στάσιμη περίοδος, ενώ τώρα η ελληνική τράπεζα ξεκίνησε πάλι την δραστηριοποίηση της. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν την Εθνική να αναζητά νέο κτίριο για να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες της, ενώ ακίνητο αναζητά και η Εμπορική Τράπεζα.
Η υπό γαλλική ιδιοκτησία τράπεζα, όμως, ανακοίνωσε την πώληση αρκετών κτιρίων ιδιοκτησίας της, τα οποία θα τα επαναμισθώσει στην συνέχεια.
Η Τράπεζα Κύπρου επίσης αναδιοργάνωσε το δίκτυο της στην Αθήνα ( με μεταφορά ορισμένων καταστημάτων ,όπως ένα από τα πρώτα στην Οδό Σέκερη ), ενώ στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο κεντρικό κατάστημα και μείωσε τον συνολικό αριθμό καταστημάτων σε 17 από 25.
Σε ανάλογες κινήσεις φαίνεται ότι έχει προχωρήσει- στην Ουκρανία- και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η Alpha Bank αναδιοργανώνει το δίκτυο της, έχοντας αποκτήσει και νέο κτίριο στην Λεωφόρο Αθηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr