Κύπρος: Με επιτυχία η έξοδος στις αγορές - Αντλήθηκε 1 δισ. ευρώ με απόδοση 4%

Γγια την αγορά ομολόγων 7ετούς διάρκειας, με ονομαστικό επιτόκιο 3,87%

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σημερινή δεύτερη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, μετά τον αποκλεισμό της τον Μάιο του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγο το κρατικό κανάλι ΡΙΚ, αντλήθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά ομολόγων 7ετούς διάρκειας, με ονομαστικό επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 5 το απόγευμα. Η προσφορά άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κύπρος βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούνιο, με 5ετές ομόλογο 750 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,75% και απόδοση 4,85%.

Η σημερινή έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Kύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά την άντληση 1 δισ. ευρώ με την έκδοση 7ετους ομολόγου στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, η άντληση του 1 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο Υπουργείο του να εξοφλήσει παλαιότερο, ακριβότερο και βραχυπρόθεσμο εσωτερικό δανεισμό, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερες δαπάνες για πληρωμή τόκων, αλλά και εισροή ρευστότητας στην κυπριακή αγορά.

«Θεωρώ» είπε ο κ. Γεωργιάδης «πως είναι μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, είναι μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πως οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την κυπριακή οικονομία είναι θετικές».

 «Αυτή η εξέλιξη» τόνισε  «σε συνάρτηση με άλλες θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, όπως ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ψήφιση του νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν για καιρό στη Βουλή δημιουργούν ακριβώς τις προοπτικές μιας νέας ώθησης της κυπριακής οικονομίας για έξοδο της τελικά από τη ύφεση». 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα πως «είναι γεγονός ότι οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την επίσημη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερος»  και έτσι δεν θα χρειαστεί ολόκληρο το ποσό του δανείου από τη τρόικα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κυπριακές τράπεζες δεν χρειάστηκαν και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κρατική στήριξη, αφού είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν καταφέρει να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια και διότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμό έχουν περιοριστεί. Σε ερώτηση αν στην επόμενη έξοδο η Κύπρος «θα διώξει» την τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος δεν υιοθετεί «λεκτικές αναφορές τύπου "θα τη διώξουμε"».

«Αλλά προτιμώ» είπε «με συγκεκριμένες κινήσεις και όχι με βερμπαλισμούς να δημιουργήσουμε πράγματι τελικά τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τελικά στην κυπριακή οικονομία να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις που σήμερα ή μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να είναι αναγκαίες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr