Σε ποια μέτρα υποχωρεί η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία

Προτείνονται περικοπές στις επικουρικές και να κοπούν οι συντάξεις υπαλλήλων γραφείου πριν τα 60, «όπισθεν» και στην παροχή 13ης σύνταξης - Δεν προχωρά η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς - ΟΛΠ και ΟΛΘ στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων - Θετικό κλίμα στο Euroworking Group

Υποχωρήσεις με το σταγονόμετρο σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις σχεδιάζει να προτείνει στους θεσμούς η κυβέρνηση, για να κλείσει η συμφωνία αλλά και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών για κόψιμο συντάξεων, μισθών και για απελευθέρωση απολύσεων.
 
Για να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» να σπάσει «κόκκινες γραμμές», αλλά και για να μην τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα, η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο μέτρα όπως:
 
- να κοπούν οι συντάξεις υπαλλήλων γραφείου (πχ τράπεζες, ΔΕΚΟ) πριν τα 60. Θα διατηρηθούν όμως μειωμένα όρια ηλικίας για βαριά εργαζόμενους και δεν θα θιγεί η σύνταξη με 40ετία ασχέτως ορίου ηλικίας.

 - να κάνει ελαφρώς πίσω και στην παροχή 13ης σύνταξης, όπως έκανε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Υπάρχει πρόταση αρχικώς να δοθεί μέρος μόνον και όχι ολόκληρο το ποσόν (πχ αν κάποιος παίρνει 600 ευρώ, φέτος να λάβει τα 400).

- να περικοπούν ακόμα και επικουρικές συντάξεις, αλλά σε καμία περίπτωση οι χαμηλές, πλην μόνον κάποιες από τις σχετικά υψηλές.

-  να μην προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, εφόσον όμως το δεχτεί το υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές όπως ο ΦΠΑ στα νησιά, οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας παραδεχόμενο παράλληλα ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία ώστε να υπάρξει μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά. 

 
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο παζάρι θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, όπου θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο νόμου με μια λίστα μέτρων που, όμως, είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθεί στην μορφή που σχεδιαζόταν έως και αργά  χθες βράδυ. Αν καταλήξουν σε αποφάσεις «μια και έξω», στη συνέχεια θα διαμορφωθεί σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στο Brussels Group, που συνεδριάζει από σήμερα το πρωί και για τις επόμενες μέρες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «πακέτο» που προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς θα προβλέπει:
 
Α.Φορολογικά μέτρα
 
1. Εντατικοποίηση φορολογικών ελέγχων 

2. Φορολογική αμνηστία: Θα υιοθετηθεί η πρακτική της η Γερμανίας για την λίστα Λαγκάρντ. Όποιος θέλει, δηλώνει κρυφά εισοδήματα, πληρώνει τον φόρο και παίρνει αμνηστία. Προτείνεται οριζόντιος φόρος 15%.

3. Έλεγχοι δεκαετίας: Θα ελέγχεται η κίνηση των λογαριασμών και η μεταφορά από ένα λογαριασμό σε άλλον και παράλληλα η ροή εισοδημάτων που δηλώνονταν σε βάθος 10ετίας.

4.Ανεξάρτητη Αρχή στη θέση της ΓΓΔΕ: Προτείνεται η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτη Αρχή. Δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, θα δίνει λόγο στην Βουλή, το προσωπικό θα είναι το ίδιο και δεν θα θιγούν οι σημερινοί μισθοί τους.

5. Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

6. Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω).

7. Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα

8. Αύξηση του συντελεστή από 10%  στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.

9. «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
 
10.Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Αν και δεν αφορά στην παρούσα φάση, στην κυβέρνηση υπάρχουν απόψεις και για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. «Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις συζητήσεις. Κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ του ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, όχι όμως σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία» έλεγε αρμόδια πηγή.


Β. Ιδιωτικοποιήσεις

Θα παρουσιάζεται ονομαστική λίστα αποκρατικοποιήσεων, όπου θα περιλαμβάνονται ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ (με αλλαγή της σύμβασης και πώληση του 51% και όχι του 67%) καθώς και ΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ.

Υπό συζητήση είναι και οι αποκρατικοποιήσεις για τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Αποκλείονται από τον κατάλογο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ίσως και το Ελληνικό.
 

Γ. Εργασιακά- Ασφαλιστικό

1. Σχεδιάζεται η επαναφορά των Συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μην έχει δημοσιονομικό κόστος. Θα έχει όμως αντίκτυπο στο ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους» έλεγε αρμόδια κυβερνητική πηγή.

2.Αν χρειαστεί, θα οριστούν 2-3 βαριά επαγγέλματα και μόνον σε αυτά θα   υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 60.

3. Η 13η σύνταξη είναι υπό συζήτηση. «Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι. Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο» έλεγε αρμόδια πηγή.

4.Ως έσχατη λύση, αν χρειαστεί, θα κοπούν και κάποιες από τις υψηλές επικουρικές συντάξεις (π.χ. άνω των 300 ευρώ)

EWG: Θετικό κλίμα για την Ελλάδα

Πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα στο χθεσινό Euroworking Group, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr