Πικετί: «Κάντο όπως η Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», η λύση για την Ελλάδα

Πικετί: «Κάντο όπως η Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», η λύση για την Ελλάδα

«Γιατί η νεολαία της Ελλάδας να είναι πιο υπεύθυνη για τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν απ΄ότι οι Γερμανοί το 1953;» διερωτάται ο Γάλλος οικονομολόγος 

Πικετί: «Κάντο όπως η Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», η λύση για την Ελλάδα
Τη δική του πρόταση για την επίλυση του ελληνικού χρέους που βασίζεται στη λύση που έδωσαν οι Σύμμαχοι το 1953 για τη Γερμανία δίνει ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος, Τομά Πικετί, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Monde". 

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για να παραλαβει βραβείο για το συγγραφικό του έργο, ο Πικετί, που πρόσκειται στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έθιξε ένα ευαίσθητο θέμα για τους Γερμανούς πολίτες: το θέμα τους χρέους. Το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αποπληρωθεί όπως έγινε και στην περίπτωση της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος εξηγώντας τον συλλογισμό του.   

"Στο παρελθόν αρκετές χώρες της Ευρώπης είχαν χρέη και μάλιστα πολύ πιο υψηλά από ότι έχει σήμερα η Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Βρετανία. Η Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους και η Γερμανία μετά το 1945. Πώς οι δύο χώρες κατάφεραν να αποπληρώσουν το χρέος τους το οποίο έφθανε περίπου το 200% του ΑΕΠ τους;" ξεκίνησε το συλλογισμό του ο Πικετί και προσθέτει: "Η Γερμανία διευθέτησε το χρέος της με την πολύτιμη βοήθεια της Συμμάχων της το 1953. Ενα μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους αποπληρώθηκε από τους Συμμάχους". Μία πολύ σωστή ιδέα, όπως επισημαίνει ο Γάλλος οικονομολόγος, που επέτρεψε στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να ξαναγίνει μία μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη. 

"Γιατί δεν κάνουμε άραγε το ίδιο πράγμα και με την περίπτωση της Ελλάδας;", διερωτάται ο Πικετί. "Γιατί η νεολαία της Ελλάδας να είναι πιο υπεύθυνη για τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν απ΄ότι οι Γερμανοί το 1953;. Η κρίση μπορεί να γεννήθηκε το 2008 στις ΗΠΑ όμως αυτή επιλύθηκε ταχύτατα από τους Αμερικανούς και εξελίχθηκε σε μία ευρωπαική κρίση που δυστυχώς για την επίλυση της δεν έχουν ληφθεί, μέχρι τώρα, σωστές αποφάσεις. Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα πάρα πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό ο δείκτης ανεργίας σήμερα είναι τόσο πολύ αυξημένος. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα να επενδύσει μελλοντικά σε ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης όπου κάθε χώρα θα εκπροσωπείται με βάση τον πληθυσμό της και η Γερμανία θα μπορούσε να ανήκει στην μειοψηφία. Λέμε επίσης στους Έλληνες να φορολογήσουν τους πλούσιους πολίτες όμως αυτοί τοποθετούν τα χρήματά τους σε γαλλικές ή γερμανικές τράπεζες οι οποίες αρνούνται να δώσουν πληροφορίες στις ελληνικές αρχές για τους πελάτες τους", επισημαίνει ο Γάλλος  οικονομολόγος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης