Berenberg: Ο Τσίπρας βαδίζει με αργό ρυθμό προς την πραγματικότητα

«Ακόμη δεν είναι έτοιμος να ξεχάσει τις μη πραγματοποιήσιμες προεκλογικές του υποσχέσεις και να «ηρεμήσει» την αριστερή πλευρά του κόμματός του» γράφει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και το ότι αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά δεν μπορούν να εκπληρωθούν, αλλά το πράττει με πολύ αργό ρυθμό, σύμφωνα με το γερμανικό επενδυτικό οίκο Berenberg.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε report της Berenberg, στο οποίο γίνεται ουσιαστικά ένα «μάζεμα» των εξελίξεων που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, «ο κ. Τσίπρας προχωρά σταδιακά προς μία πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση. Όμως το κάνει με αργό ρυθμό. Ακόμη δεν είναι έτοιμος να ξεχάσει τις μη πραγματοποιήσιμες προεκλογικές του υποσχέσεις και να «ηρεμήσει» την αριστερή πλευρά του κόμματός του».

Κατά τον γερμανικό οίκο οι διαπραγματεύσεις μπορεί να «τραβήξουν» για κάποιο διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, αλλά ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωζώνη το πιθανότερο είναι ότι θα αντιδράσουν και αυτοί με ήπιο και αργό τρόπο ώστε να δοθεί χρόνος στη χώρα έως τα τέλη Ιουνίου.

Στο report αναφέρεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, παρά την αντίθετη άποψη που έχουν εκφράσει κάποια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τονίζεται ότι η ελπίδα της Ελλάδας – όπως αποτυπώθηκε στη σύνοδο της Ρίγα – για μία «πολιτική λύση» χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι φρούδα.

Σε περίπτωση που τελικώς η Ελλάδα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει στις αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ, τότε αυξάνεται η πιθανότητα αναταραχής στην Αθήνα. Αυτή η αναταραχή μπορεί να περιλαμβάνει bank run αλλά και όχι και τόσο ομαλές πολιτικές εξελίξεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, εάν τελικώς δεν υπάρξει εκταμίευση της δόσης που απομένει, δεν θα μπορεί να αποφύγει την επιβολή capital controls μετά τα τέλη Ιουνίου.

Παρά, πάντως, τις παραπάνω όχι και τόσο αισιόδοξες καταγραφές η Berenberg υποστηρίζει ότι η πιθανότητα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη διατηρείται στο 70%, έστω και εάν αυτό επιτευχθεί αφού πρώτα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα και πιθανή δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr