CNBC για ελληνική κρίση: 2.400 ώρες «ακρασφαλούς διπλωματίας»

14 εβδομάδες μετά την παράταση της ελληνικής δανειακής σύμβασης δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και πολλοί επενδυτές βαρέθηκαν με αυτή την κατάσταση -  Σε τί μπορεί να οδηγήσει αυτή η... πλήξη;

Δεκατέσσερις ολόκληρες εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που δόθηκε παράταση της ελληνικής δανειακής σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως έχουν ξοδευτεί περίπου 2.352 ώρες προκειμένου να επέλθει μια τελική συμφωνία.

Όλο αυτό το διάστημα, έγιναν συζητήσεις, υπήρξαν ανατροπές, φήμες, μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να έχουν βαρεθεί να μιλάνε άλλο γι΄αυτό το θέμα, όπως επισημαίνει το CNBC.

Ωστόσο, διερωτάται το δημοσίευμα, αν αυτή η πλήξη μπορεί να δημιουργήσει έναν εφησυχασμό και μπορούν οι επενδυτές να τολμήσουν να ελπίσουν ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία;

Όλες οι προσδοκίες για μια συμφωνία εξανεμίστηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προέβη σε κατηγορίες ότι τίθενται «παράλογες» απαιτήσεις στην Ελλάδα και ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιβολής «σκληρής τιμωρίας» στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι επενδυτές ακόμη αναμένουν ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, διότι αυτό πάντα συμβαίνει εν τέλει με τους Έλληνες. Βεβαίως, ορισμένοι αναλυτές δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Σύμφωνα με σημείωμα της Oxford Economics την περασμένη Τετάρτη, «η πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας είναι στο 67%, στο 55% η πιθανότητα το πρόγραμμα να είναι αρκετό ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου τις επόμενες δύο εβδομάδες και 48% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Αλλά ακόμη όμως και αν επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι απίθανο να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση και ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας και η έλλειψη διάθεσης για αποδοχή μέτρων περαιτέρω λιτότητας.

Κάθε ημέρα που περνάει με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, οι επενδυτές θα ήταν φρόνιμο να περιμένουν μια μεταβλητότητα μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr