Ντράγκι: Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία για την Ελλάδα

Ντράγκι: Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία για την Ελλάδα

Υπογράμμισε πως είναι πιθανή η αύξηση ορίου εντόκων για την Ελλάδα, αλλά μόνο εάν αποδεσμευτεί η επόμενη  δόση για την χώρα

Ντράγκι: Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία για την Ελλάδα
Συγκρατημένος αλλά απόλυτα σαφής ως προς τις προθέσεις της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας ήταν ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

Αν και τόνισε στην αρχή της συνέντευξής του – η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης παρέμεινα αμετάβλητα – ότι δεν μπορεί να σχολιάσει οποιαδήποτε πρόταση είτε αυτή προέρχεται από τους Θεσμούς είτε από την ελληνική πλευρά, καθώς «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Κλείσιμο
Έσπευσε να υποστηρίξει, εκ νέου, ότι η ΕΚΤ επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ο βασικός στόχος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μία «ισχυρή» συμφωνία, η οποία θα είναι από τη μία πλευρά κοινωνικά δίκαιη, ενώ από την άλλη θα πρέπει να στηρίξει τόσο την ανάπτυξη όσο και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Απατώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να χαλαρώσει τους κανόνες που ισχύουν για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και έντοκα γραμμάτια, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, δηλώνοντας πως για να συμβεί αυτό «θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική ότι θα επέλθει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος αλλά και νέα συμφωνία, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το όριο για τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Παραδέχθηκε ότι ο νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Αθήνα θα πρέπει να τεθεί αφού συνυπολογιστεί «η τρέχουσα, αδύναμη, κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».



Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ την Παρασκευή, προσθέτοντας, πάντως, ότι και στο παρελθόν κάποιες χώρες επέλεξαν να πληρώσουν συνολικά και όχι τμηματικά τις οφειλές τους προς το Ταμείο.

Φρόντισε να επαναλάβει αρκετές φορές ότι επιθυμεί μία «ισχυρή συμφωνία για την Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρή ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Απατώντας σε ερώτηση «Γιατί η Ευρώπη δεν έκανε περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση;», ήταν απόλυτα προσεκτικός, τονίζοντας ότι «αρκετά προγράμματα σχεδιάστηκαν. Ορισμένα εφαρμόστηκαν κάποια άλλα όχι».

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο ο κ. Ντράγκι ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ποιες θα είναι οι κινήσεις της ΕΚΤ σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Όπως διευκρίνισε «θα εξετάσουμε όλες τις εξελίξεις στις αγορές και πως αυτές επηρεάζουν την ποιότητα των εγγυήσεων που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες, για να μιλήσουμε ξεκάθαρα την ποιότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Εάν αλλάξουν οι συνθήκες, τότε θα αλλάξουμε και εμείς τη στάση μας. Έχουμε κανόνες και τους ακολουθούμε». Όσο για την ελληνική οικονομία, αυτή μπορεί να ακολουθήσει βιώσιμη πορεία εάν ακολουθηθούν οι ορθές πολιτικές.

Μία ακόμη ερώτηση που ουσιαστικά αρνήθηκε να απαντήσει είναι εάν η ΕΚΤ θα έχει κάποιο πρόβλημα η Αθήνα να αποπληρώσει τις δόσεις που οφείλει προς την τράπεζα μέσω του ESM. Ο κ. Ντράγκι απλά δήλωσε ότι «δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για ένα τέτοιο ζήτημα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της. Θεωρώ ότι οι Έλληνες πολιτικοί το εννοούν».

Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη από το 2016

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης ο κ. Ντράγκι έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τον πληθωρισμό, οι οποίες, πάντως, δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από αυτές που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Μάρτιο.

Όπως ανέφερε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα φθάσει στο 1,5% φέτος, θα ενισχυθεί στο 1,9% το 2016 και θα αγγίξει το 2% το 2017. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις τον Μάρτιο ήταν ανάπτυξη 1,5% φέτος, 1,9% το 2016 και 2,1% το 2017.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, για τον οποίο υποστήριξε ότι η ασκούμενη νομισματική πολιτική αποτελεί παράγοντα που μπορεί να τον βοηθήσει να αγγίξει τον στόχο του 2%, εκτίμησε ότι θα φθάσει στο 0,3% για φέτος, στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017 (τον Μάρτιο οι αντίστοιχες εκτιμήσεις ήταν: 0% φέτος, 1,5% το 2016 και 1,8% το 2017).

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης