Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό: Ενοποίηση Ταμείων, αναστολή μειώσεων στις επικουρικές

Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό: Ενοποίηση Ταμείων, αναστολή μειώσεων στις επικουρικές

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα ανασταλεί για το 2015-16 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα να εγκαθιδρυθεί - Θα υπάρξει πρόβλεψη για τη σταδιακή υιοθέτηση κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησης στο όριο των 62 ετών

Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό: Ενοποίηση Ταμείων, αναστολή μειώσεων στις επικουρικές
Οκτώ βασικά μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτά είναι:

- Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρεις φορείς,
- η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας,
- η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος το 2015-16,
- η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης το 2016-2022,
- η πάταξη της εισφοροδιαφυγής,
Κλείσιμο
- η αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων το 2015 και
- νέες αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αναλυτικότερα, η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα θεσμοθετηθεί εντός του 2015 σε δύο φάσεις και σε μία περίοδο τριών ετών.

Η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί, προκειμένου τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να γίνουν τρία. Την 31η Δεκεμβρίου του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της λειτουργικής ενοποίησης. Θα υπάρξει μείωση 30% στο συνολικό και μισθολογικό κόστος.

Επιπροσθέτως, μπορεί να μειώσει παραπέρα τα λειτουργικά κόστη μέσω μιας πιο αποτελεσματικής διαχείρισης των ταμειακών πηγών.

Η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας θα έχει ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον και θα ανταποκριθεί στη νέα οργάνωση και στο νέο, πιο ενσωματωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα ανασταλεί για το 2015-16 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα να έχει εγκαθιδρυθεί.

Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα υπάρξει πρόβλεψη για τη σταδιακή υιοθέτηση κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησης στο όριο των 62 ετών.

Από αυτήν την αλλαγή, κανένα από τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν επηρεάζεται, όπως επίσης και οι ειδικές κατηγορίες της πρόωρης συνταξιοδότησης (Βαρέα και Ανθυγιεινά, μητέρες με ανήλικα, μητέρες με παιδιά ΑμεΑ κλπ.).

Η προσαρμογή θα γίνει σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και ειδικά κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου 2016 έως το 2022 και ένα εξάμηνο θα προστίθεται κάθε χρόνο στα παρόντα ειδικά ηλικιακά όρια.

Μετά το 2022, θα προστίθεται ένας χρόνος ετησίως στα αντίστοιχα όρια ηλικίας. Προβλέπεται, επίσης, ποινή 10% σε όποιον επιλέξει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη.

Ακόμη, θα ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου 3863/2010 για το 2015, που αφορά στη νέα μέθοδο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Θα ληφθούν μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη ετοιμάσει νέα αναλογιστική μελέτη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το 2015-16, με στόχο τη συνολική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης