ΔΕΗ: Δεν πουλάμε τον ΑΔΜΗΕ - Είναι ασύμφορο

Αντικρούει τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν την πώληση του ΑΔΜΗΕ, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου των δανειστών κατά το οποίο η θυγατρική της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού ζητείται να πουληθεί

Αντικρούει η ΔΕΗ τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν την πώληση του ΑΔΜΗΕ, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου των δανειστών, σύμφωνα με το οποίο η θυγατρική της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού ζητείται να πουληθεί. 

Αναφέρει, λοιπόν, ότι: 

1. Από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο,

2. Τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα και

3. Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.

Μάλιστα, αναφέρει ότι «η Διοίκηση της ΔΕΗ, εξετάζοντας το θέμα με απολύτως επιχειρηματικά κριτήρια, όπως άλλωστε δικαιούται  και  οφείλει έναντι των μετόχων και των πελατών της, θεωρεί ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς ασύμφορη». 

Να σημειωθεί ότι τόσο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν την εν λόγω πρόταση. 
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» της Κυριακής ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ανάμεσα στα «όχι» της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και η επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.  

Η τρόικα, σύμφωνα με τις προτάσεις που διέρρευσαν,  επιμένει στη διάσπαση της ΔΕΗ και στην ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ. Παρά ταύτα, στο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δεν περιλαμβάνονται οι παραπάνω αποκρατικοποιήσεις (μόνο ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στη λίστα με εκτιμώμενα έσοδα 800 εκατ. ευρώ), αλλά  και μία σειρά δεσμεύσεων που αφορούν τον ενεργειακό κλάδο και αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας εντός 9 μηνών. Για την αγορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποίησεις από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλάμβαναν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και την πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. 

Έτσι, η ΔΕΗ σχετικά με την απαίτηση των δανειστών για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία αναπαράγονται ίδια χιλιοειπωμένα επιχειρήματα, ανακοινώνει τα εξής:

1. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ιδιοκτησιακά ανήκει στη ΔΕΗ αλλά είναι Ανώνυμη Εταιρεία, πιστοποιημένη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως προς την ανεξαρτησία της έναντι της ΔΕΗ και των λοιπών παραγωγών.

Συστάθηκε και λειτουργεί ακριβώς σύμφωνα με το μοντέλο «Independent Transmission Operator (Ι.T.O)», ένα από τα τρία εναλλακτικά μοντέλα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, και ακολουθείται σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.α.

Από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο.

2. ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ένα από τα «επιχειρήματα» είναι ότι η ΔΕΗ, ελέγχει τις εισαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ) προσφέροντας υψηλές τιμές αγοράς, έστω και με ζημία, πράγμα που δεν την ενοχλεί γιατί θα την αντισταθμίσει από τα αντίστοιχα κέρδη που αποκομίζει ο ΑΔΜΗΕ ως ιδιοκτήτης του.

Ωστόσο στην πραγματικότητα η ΔΕΗ ελέγχει μόνο το 25-30% των εισαγωγών και μόλις το 10% των εξαγωγών ΗΕ.  Το υπόλοιπο ελέγχεται από τους ιδιώτες προμηθευτές και εμπόρους.

Άρα, τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα.

3. ΠΩΛΗΣΗ ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οι επενδύσεις του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μεταξύ των οποίων η διασύνδεση της Κρήτης, έχουν ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και είναι σε εξέλιξη.

Η εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχήματα και με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους είναι απολύτως εφικτοί στα πλαίσια του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που εξακολουθούν, ίσως μετά το Δημόσιο, να είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί φορείς στη χώρα, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας V.

Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση της ΔΕΗ, εξετάζοντας το θέμα με απολύτως επιχειρηματικά κριτήρια, όπως άλλωστε δικαιούται  και  οφείλει έναντι των μετόχων και των πελατών της, θεωρεί ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς ασύμφορη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr