Από τη σωτηρία έως την καταστροφή: Τα σενάρια του Bloomberg για την Ελλάδα

Από τη σωτηρία έως την καταστροφή: Τα σενάρια του Bloomberg για την Ελλάδα

«Στα χαρτιά» υπάρχουν και ημίμετρα, όπως π.χ. η περίπτωση του διπλού νομίμαστος

Από τη σωτηρία έως την καταστροφή: Τα σενάρια του Bloomberg για την Ελλάδα
Τα βασικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα από εδώ και πέρα εξετάζει το Bloomberg, καθώς η χώρα μπορεί να σωθεί ή και να καταστραφεί οικονομικά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δημοσίευμα, το οποίο έχει αναρτηθεί και στο παρελθόν από το αμερικανικό πρακτορείο, αλλά, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, προχωρά σε μια «ανανέωση» των εκτιμήσεών του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καλό θα ήταν όσοι εξετάζουν το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, να μην ξεχνούν τα τρία βασικά πράγματα που όλοι γνωρίζουμε:

α. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,7 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου,

β. Στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 6,8 δισ. ευρώ (περί των 7,6 δισ. δολαρίων) και
Κλείσιμο

γ. Το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ενώ οι πιστωτές αρνούνται να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Κατά το Bloomberg, «τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα ξεκινούν από την παραμονή στο ευρώ και φθάνουν έως την καταστροφή. Υπάρχει, πάντως, στα χαρτιά και η περίπτωση της λήψης ημίμετρων, όπως η κυκλοφορία διπλού νομίσματος».

«Κανείς, επίσης, δεν γνωρίζει ποιος θα ενημερώσει την υφήλιο -και πώς θα το πράξει- ότι η Ελλάδα καταστράφηκε. Μπορεί να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ή ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι» λέει το πρακτορείο.

Όσο για τα πέντε σενάρια που εξετάζει, είναι τα ακόλουθα:

α. Αποφυγή του Grexit
Έχοντας να επιλέξει μεταξύ του να «βγάλει» την Ελλάδα από το ευρώ ή να επιβάλει τη λιτότητα που του επιβάλλουν οι δανειστές αλλά και να λάβει χρηματοδότηση, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να «πάρει τα μετρητά», ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα. Όμως, καθώς συνεχίζεται η λιτότητα οι ημέρες της κυβέρνησης μοιάζουν μετρημένες.

Μία νέα κυβέρνηση δημιουργείται, αποτελούμενη από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τους περισσότερο μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ ή γίνονται εκλογές. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και της προσφέρονται καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής τους χρέους της. Όμως η λιτότητα που εφαρμόζεται καθυστερεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

β. Hotel California
Το είχε περιγράφει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δανειζόμενος στίχους από το γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος Eangles, «Hotel California» («Υou can check out any time you like, but you can never leave»).

Ο Τσίπρας αποφασίζει να υποχωρήσει σε έναν συμβιβασμό που βρίσκεται μεταξύ των προτάσεων Γερμανίας, πιστωτών αλλά και αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κατορθώσει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Όμως, δεν υπάρχει εκταμίευση.

Με τους Ευρωπαίους να είναι απρόθυμοι να υποχωρήσουν η ΕΚΤ καταργεί τον ELA. Επιβολή capital controls.

Το παραπάνω σενάριο έχει και δύο ακόμη υπό-σενάρια:

Β1. «Τούμπα»: Επιβολή capital controls σημαίνει περιορισμοί στην μεταφορά ή ανάληψη μετρητών. Αυτή η δραματική εξέλιξη αναγκάζει τον Τσίπρα να συμβιβαστεί. Βάσει δημοσκοπήσεων οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν «παραμονή στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος». Δημιουργία συγκυβέρνησης με φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης. Πιθανό δημοψήφισμα, ενώ υπάρχουν capital controls και κλειστές τράπεζες, μπορεί να του δώσει το «πράσινο» φως για να συνεχίσει.

Β2. «Check out»: Η επιβολή capital controls και οι δυσκολίες αυξάνουν τον λαϊκισμό και η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής. Αλλαγή στάσης και ενίσχυση όσων θέλουν η χώρα να φύγει από το ευρώ. Τα capital controls προσφέρουν στην κυβέρνηση τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να εκτυπώσει νέο νόμισμα ή IOUs για την πληρωμή των εγχώριων υποχρεώσεων. Η Ευρωζώνη προσφέρει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα αλλά σε «σκληρό νόμισμα». Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας προς δημόσιους φορείς, ώστε να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, ενώ η χώρα παραμένει εκτός ομολογιακών αγορών. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Κατάσχεση ορισμένων τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί το κατεστραμμένο τραπεζικό σύστημα. Κυκλοφορία ευρώ και ενός νέου νομίσματος. Μπορεί η Ελλάδα επισήμως να μην έχει φύγει από το ευρώ – εάν ακολουθήσει καλή πορεία μπορεί να επανέλθει ως κανονικό μέλος – αλλά η χώρα βρίσκεται σε οικονομική παρακμή.

ε. «Κ» όπως λέμε «Καταστροφή»
Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ και χρεοκοπεί. Διαδηλώσεις και φτώχεια για τους περισσότερους Έλληνες με την κυβέρνηση να κατηγορεί για όλα τους Γερμανούς. Καμία έξωθεν βοήθεια προκειμένου να υπάρξει νέο νόμισμα και αποπληρωμή του ΔΝΤ. Όλοι οι πιστωτές κινούνται δικαστικά. Κατάρρευση κυβέρνησης και τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να ανακάμψει η χώρα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης