Αξιωματούχος ΕΕ: Οι θεσμοί έχουν μετακινηθεί πολύ από την 20ή Φεβρουαρίου

«Δεν είμαι πολύ σίγουρος τι κάνει ο Φάιμαν στην Ελλάδα», είπε ο αξιωματούχος και εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα αύριο θα είναι «πολύ σύντομη»

Στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο» , αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, εκτίμησε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομη και οι υπουργοί οικονομικών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, βάσει της ενημέρωσης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων του Έλληνα υπουργού οικονομικών. «Ας είμαστε ρεαλιστές το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει σε 14 ημέρες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μετά από μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια απαιτούν τουλάχιστον μία εβδομάδα

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι τεράστιες, όχι μόνο στο θέμα των εσόδων και των εξόδων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την αναδιάρθρωση αγορών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κενά που χωρίζουν τις ελληνικές αρχές από τους θεσμούς δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, έχουν να κάνουν με τη δομή του φορολογικού συστήματος, με το συνταξιοδοτικό και με άλλα ζητήματα. «Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Σημείωσε, τέλος, ότι μεταξύ των θεσμών, υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων και ότι οι προτάσεις τους είναι σταθερές και συμπαγείς.

Επίσης, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το αυριανό Eurogroup, καθώς χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το Eurogroupδεν θα μπορούσε να εκτιμήσει τις προοπτικές και το τι μέλλει γενέσθαι.  

Σχετικά με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σε χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στην Ελλάδα, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η πιθανότητα αυτή υφίσταται καθώς το εργαλείο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, κυρίως στην Κύπρο, και αν και μια «μη επιθυμητή» επιλογή, καθώς υποδηλώνει αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μπορεί να επιβληθεί.

Εκτιμώντας την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο ανώτατος θεσμικός αξιωματούχος εκτιμά πως υπάρχει γενική Ευρωζώνη, κυρίως λόγο εξωγενών παραγόντων, όπως η μείωση της τιμής του πετρελαίου, όμως παραμένουν κίνδυνοι, όπως η έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα και ένα πιθανό Grexit, για το οποίο όμως ο αξιωματούχος δηλώνει πως «έχουμε εγείρει ικανά τείχη προστασίας» ενάντια του. 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr