Πού υποχωρούν οι δανειστές από το κείμενο με τις «κόκκινες διορθώσεις»

Ποιες οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο κείμενο που επέδωσαν στην ελληνική πλευρά στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης και στο σημερινό - Τι ζητούν για τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, εστίαση και ξενοδοχεία - Σημαντική παραχώρηση, με αστερίσκους, στο θέμα του ΕΚΑΣ - Δέχονται φόρο στα «φρουτάκια» και τα δίκτυα 4G και 5G

Διευκολύνσεις σε αρκετά ζητήματα γύρω από το συνταξιοδοτικό υποχρεώθηκαν να κάνουν οι δανειστές το τελευταίο 24ωρο, υποχωρώντας σε σημεία, στα οποία εμφανίζονταν ανελαστικοί, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Το protothema.gr παρουσιάζει τις βασικές αλλαγές στην τελική πρόταση των δανειστών σε σχέση με τα όσα εισηγούνταν οι θεσμοί χθες, στην πρόταση με τις κόκκινες διορθώσεις και υπογραμμίσεις, την οποία υπέβαλαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή πρόταση των δανειστών προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης. «Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετυούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα» εξερράγη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από χθες μέχρι σήμερα και έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις κάποια σημεία της τελικής πρότασης των δανειστών άλλαξαν.

Συγκεκριμένα:

- Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ: Χθες, Τετάρτη (στην πρόταση με τις κόκκινες διορθώσεις), τα ξενοδοχεία υπόκεινταν σε ΦΠΑ 13%. Στην τελική πρόταση ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία είναι 23%.
- Χθες, οι δανειστές ζητούσαν να μεταφερθούν σε ΦΠΑ 13% τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην τελική τους πρόταση δέχονται τη μετάταξη σε συντελεστή ΦΠΑ 13% όλων των βασικών τροφίμων. Ενδεχομένως, εφόσον τα μακαρόνια συμπεριληφθούν στα βασικά τρόφιμα, να μην φορολογούνται με ΦΠΑ 23%, προς ικανοποίηση όσων εξεγέρθηκαν από τις απόψεις που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, για τους... μακαρονοφάγους.
- Τόσο στην πρόταση που κατατέθηκε από τους δανειστές στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης όσο και στο τελικό σημερινό τους σχέδιο, οι πιστωτές επιμένουν στην απόρριψη του μέτρου που είχε εισηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση για φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 με συνντελεστή 12%.

Η σημαντική παραχώρηση αφορά στο γεγονός ότι, μολονότι διατηρείται η πρόταση για κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι δανειστές αποδέχονται αυτή να γίνει σταδιακά έως το Δεκέμβριο του 2019, ενώ στην προηγούμενη πρόταση επιθυμούσαν η κατάργηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2017.

Από την άλλη, όμως, προκειμένου και αυτό να γίνει αποδεκτό, οι πιστωτές προσθέτουν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση περικοπή κατά 20% των δικαιούχων.

Ακόμη, ενώ στη χθεσινή πρότασή τους με τις κόκκινες γραμμές οι δανειστές απέρριπταν τη φορολόγηση των VLT's («φρουτάκια») και δεν δέχονταν ότι μπορούν να αντληθούν έσοδα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G, τελικώς υπαναχωρούν.

Στη νέα πρόταση συμφωνούν με την πρόταση της Αθήνας να επιβληθεί φόρος 30% στα VLT's, αλλά και την άντληση εσόδων από τα δίκτυα 4G και 5G.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ μπορεί να αναθεωρηθεί στο τέλος του 2016 μέσω ισοδύναμων μέτρων, εάν εν τω μεταξύ έχει αποδώσει ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Διαβάστε σχετικό θέμα και από το newmoney.gr εδώ

Εκτός λίστας των δανειστών η «μικρή ΔΕΗ» - Μέσα ο ΑΔΜΗΕ
Εκτός λίστας έμεινε στη νέα πρόταση των θεσμών η πώληση της μικρής ΔΕΗ, επιμένει ωστόσο στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.

Πάντως, με βάση τα νέα κείμενα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία στα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων, οι δανειστές ζητούν τις εξής προαπαιτούμενες ενέργειες:

* Αναμόρφωση του συστήματος πληρωμής ισχύος και των άλλων κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να μη δουλεύουν εργοστάσια κάτω από το μεταβλητό τους κόστος αλλά και αναμόρφωση των κανόνων της αγοράς ώστε να αποφεύγεται ο συμψηφισμός των πληρωμών μεταξύ της ΔΕΗ και των λειτουργών της αγοράς

* Καθορισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους

* Ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ

* Αντικατάσταση της έκπτωσης του 20% για τους πελάτες υψηλής τάσης με τιμολόγια που θα βασίζονται στο κόστος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr