Guardian: Η ελληνική κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «πόλεμο» στην Ευρωζώνη

Κατά τον αρθρογράφο, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους διάσωσης που απαιτούνται από τη χώρα του, έχει την προοπτική να αποτελέσει ένα νέο «Σαράγεβο» για την Ευρωζώνη

Με το ιστορικό γεγονός που στάθηκε η αφορμή της έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πριν από περίπου έναν αιώνα παρομοιάζει ο οικονομικός συντάκτης Larry Elliot την κρίση στην Ελλάδα, σε άρθρο του στον Guardian. 

«Σαν σήμερα, πριν από 101 χρόνια, πυροβολισμοί ακούστηκαν σε μια πόλη στη νότια Ευρώπη. Εκείνες τις μέρες, λίγοι έδωσαν σημασία στις δολοφονίες του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του, καθώς διέρχονταν μέσα από τους δρόμους του Σαράγεβο. Εντός έξι εβδομάδων, η Ευρώπη βρισκόταν σε πόλεμο», αναφέρει ο δημοσιογράφος στο ξεκίνημα του άρθρου του.

Κατά τον Elliot, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους διάσωσης που απαιτούνται από τη χώρα του, έχει την προοπτική να αποτελέσει ένα νέο «Σαράγεβο» για την Ευρωζώνη.

«Αυτή η κρίση δεν αφορά απλώς στον κίνδυνο για ένα bank run στην Ελλάδα τις επόμενες δύο ημέρες, αν και αυτός είναι σίγουρα υπαρκτός. Ούτε αφορά μόνο στο ερώτημα εάν οι πιστωτές άσκησαν υπερβολικές πιέσεις στις διαπραγματεύσεις, παρόλο που το έκαναν. Αφορά στο μέλλον του ίδιου του ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

«Τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν πολλές συζητήσεις σχετικά με το πώς η Ελλάδα μπορεί να μπει σε καραντίνα. Οι τρεις επικεφαλής της τρόικα – η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – μπορούν ακόμα να ελπίζουν ότι ο Τσίπρας θα χάσει το δημοψήφισμα την προσεχή Κυριακή», γράφει ο Elliot, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διενεργήσει εκλογές. Ωστόσο, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια εβδομάδα αναταραχής. Αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει αποκαλύψει ακόμα εάν θα επιβληθούν capital controls τη Δευτέρα, αυτό το μέτρο σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει έρθει αντιμέτωπη με διαφυγή μεγάλου μέρους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, παρά το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από τον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους.

«Εάν η Ελλάδα φύγει, η ιδέα ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα καταρρεύσει. Κάθε κυβέρνηση που συναντά δυσκολίες στο μέλλον θα έχει την ελληνική επιλογή της υποτίμησης ως εναλλακτική λύση στην ατέρμονη λιτότητα. Επίσης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα το γνωρίζουν αυτό και θα ασκούν μεγάλη πίεση στις χώρες που δείχνουν ευάλωτες. Γι' αυτό η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή κρίση για την Ευρωζώνη», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Και καταλήγει: «Αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή, ασήμαντη χώρα και ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πολύ καλύτερα θωρακισμένο από ό,τι ήταν το καλοκαίρι του 2012, η αλήθεια είναι ότι οι διπλωμάτες στις πρωτεύουσες της Ευρώπης είχαν παρόμοια άποψη και για τη δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου στα τέλη Ιουνίου 1914».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr