Συνεδριάζει το Eurogroup για το νέο Μνημόνιο των 29,1 δισ. ευρώ

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 18:30 - Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 12:30 - Απομακρύνεται η προοπτική χαλάρωσης των capital controls - Νέα μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση - H χορήγηση δανείου από τον ESM που ζητά η κυβέρνηση απαιτεί να υπογραφεί νέο Memorandum - Ντάισελμπλουμ: Οι όροι θα είναι σκληρότεροι για νέο πακέτο βοήθειας

«Για πρώτη φορά» χωρίς Μνημόνιο εδώ και λίγες ώρες ξανά η Ελλάδα, αλλά παρά τη ρήξη, η Ευρωζώνη αφήνει την Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα διάσωσης μέχρι νεοτέρας. Χωρίς πρόγραμμα διάσωσης αλλά με capital controls, η Ελλάδα χάνει και τα 12,7 δισ. που ανέμενε άμεσα από την Ευρώπη (και τα 3,6 δισ. από το ΔΝΤ). Ευελπιστεί πλέον σε μία νέα συμφωνία για τρίτο Μνημόνιο έως το 2017 -που το απέρριπτε πάντως η προηγούμενη κυβέρνηση- αλλά και με πιο σκληρούς όρους, όπως προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Σήμερα συνεδριάζει και η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Χωρίς πρόγραμμα, κανονικά δεν υφίσταται χρηματοδότηση για τη χώρα μας αλλά δεν αποκλείεται πλήρως, με την προοπτική μίας νέας συμφωνίας, να υπάρξει και συνέχιση του ELA.
 
Τη στιγμή αυτή πάντως οι τράπεζες είναι προσωρινώς προστατευμένες μέσω των capital controls που έχουν τεθεί σε ισχύ, αλλά απομακρύνεται η χαλάρωση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων όσο θα εκκρεμεί η συμφωνία για νέο Πρόγραμμα διάσωσης. Από τις συζητήσεις στο Eurogroup όμως θα φανεί και αν θα αποφευχθεί ή όχι το ακραίο σενάριο για bail-in στις τράπεζες και «κούρεμα» καταθέσεων.
 
Όπως αποδείχθηκε πάντως, ούτε 2, αλλά ούτε και 6 μήνες παράτασης φάνηκαν τελικώς αρκετές στην κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές να… σκίσουν το Μνημόνιο και πλέον ο πρωθυπουργός ζητάει και τρίτο (με την υπογραφή του) που θα διαρκέσει τρία χρόνια, για το οποίο συνεδριάζουν σήμερα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών χθες δεν έδωσαν ούτε μέρα παράτασης στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, αλλά συζητούν το νέο δανειακό πρόγραμμα που, όπως περιγράφει και ο πρωθυπουργός στην αίτησή του, θα φτάσει στα 29,1 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2017. Ενώ όμως το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ζητά δύο χρόνια παράτασης, τελικώς η αίτηση αφορά 3 χρόνια (12,3 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015, 7,2 δισ. ευρώ για το 2016 και 9,619  δισ. για το 2017). Με αυτά θα καλυφθούν -εάν εγκριθεί η αίτηση- και τα 1,8 δισ. της δόσης αλλά και τα 10,9 δισ. για τις τράπεζες (χωρίς τα οποία ίσως απαιτηθούν λύσεις τύπου Κύπρου).
 
Ενώ όμως η αίτηση του πρωθυπουργού παραπέμπει στα άρθρα του καταστατικού του ESM που προβλέπουν την χορήγηση δανείων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η χορήγηση των δανείων με βάση το ίδιο καταστατικό απαιτεί να υπογραφεί και νέο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding).
 
Ως βάση συζήτησης, η κυβέρνηση αποδέχεται τα μέτρα της πρότασης της 25ης Ιουνίου, ελαφρώς με λιγότερους φόρους (ΦΠΑ 13% αντί 23% στα ξενοδοχεία) και διατήρηση του ΕΚΑΣ για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο (ως το 2019 πιθανότατα).
 
Επιπλέον η ελληνική πρόταση προβλέπει:
 
-Ολοκληρωτική χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM και άμεση έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα αντί για τον Μάρτιο του 2016.

-Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τα έχουν υποσχεθεί από το 2012 οι Ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να καταστεί «βιώσιμο».

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προτείνει και τα νέα μέτρα που θα απλωθούν σε βάθος τριετίας, μετά και από την επανεκτίμηση των αναγκών από τους «θεσμούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr