Με … «σημαία ευκαιρίας» στο κέντρο της Αθήνας!
Φορολογικούς ελέγχους σε off shore εταιρίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και, όπως όλα δείχνουν, δεν χρειάζεται τελικά να ψάξει πολύ μακριά για να τις βρει!
Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Θεμιστοκλέους, τη Σόλωνος, την Σκουφά, την Βασιλίσσης Σοφίας, εκατοντάδες εξωχώριες (υπεράκτιες ή, αν προτιμάτε, off shore) εταιρίες διατηρούν γραφεία, τα οποία έχουν
Φορολογικούς ελέγχους σε off shore εταιρίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και, όπως όλα δείχνουν, δεν χρειάζεται τελικά να ψάξει πολύ μακριά για να τις βρει!
Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Θεμιστοκλέους, τη Σόλωνος, την Σκουφά, την Βασιλίσσης Σοφίας, εκατοντάδες εξωχώριες (υπεράκτιες ή, αν προτιμάτε, off shore) εταιρίες διατηρούν γραφεία, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμοδίων ΔΟΥ.
Από μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής, η χώρα μας αναδεικνύεται σε … υπερδύναμη, καθώς οι off shore ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν κατά πολύ τις 10.000!
Το υπουργείο Οικονομικών βάζει στόχο την φορολόγηση των off shore, καθώς ο υπερβολικός αριθμός τέτοιων εταιριών αποκαλύπτει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Η έρευνα ξεκινά από τις ενεργές off shore, στοιχεία των οποίων συλλέγονται και φυλάσσονται στο τμήμα μητρώου δεκάδων ΔΟΥ. Στην πλειοψηφία τους οι off shore που λειτουργούν στη χώρα μας, συστήνονται με τη μορφή «αλλοδαπής εταιρίας ιδιοκτησίας ακινήτου».
Στο ίδιο κτίριο, επί της οδού Σόλωνος κοντά στη διασταύρωση με Βουκουρεστίου, «συστεγάζονται» τρεις off shore εταιρίες (με αρχικά D.I., V.I. και C.I.). Όλες έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα, χωρίς όμως υποχρέωση να διατηρούν βιβλία και άλλα στοιχεία για τις «εντός των συνόρων» συναλλαγές τους.
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πραγματικά εκατοντάδες και, όπως λένε έμπειρα στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, «με κέλυφος την αλλοδαπή εταιρία, υποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας και αμφιβόλου … προελεύσεως».
Οι υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στα
Φοροδιαφυγή αλλά και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος
Βάσει μη επιβεβαιωμένων εκτιμήσεων, το μέγεθος της απώλειας εσόδων του κράτους ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικών συμφερόντων υπεράκτιες διακινούν περί τα 500 δισ. ευρώ.
Για να ρίξει φως στις αδιαφανείς αυτές υποθέσεις, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με βασικό άξονα τον έλεγχο και την φορολόγηση των εταιριών μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, ώστε αν εντοπίζονται και να «παγιδεύονται» εισοδήματα εκατοντάδων ευρώ που σήμερα φοροδιαφεύγουν.
Όπως μάλιστα εξηγούν αρμόδιες πηγές, μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζονται να πραγματοποιούν φορολογικές συναλλαγές με offshore εταιρείες. Σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές αυτές γίνονται με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες, να μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη τους και να πληρώνουν τελικά μειωμένο φόρο κερδών.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή και η
Η προσπάθεια αποκάλυψης των υπόγειων διασυνδέσεων πίσω από τις υπεράκτιες εταιρίες, απαιτεί και την διεθνή συνεργασία. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκτιμήσεις για τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή μέσω off shore ανέρχονται στο 2,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr