Θορύβησε η διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές, αλλά…

Η διήμερη διόρθωση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θορύβησε αρκετούς και έκανε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής διόρθωσης.

Κι όμως, όπως θα δούμε, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί μεν να δεχτούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις αλλά η τάση τους είναι ανοδική και δεν ακυρώνεται εύκολα.

Οι μοναδικοί κίνδυνοι που υπάρχουν είναι οι φήμες και το αρνητικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακριβώς όπως συνέβη αυτές τις ημέρες στην Ιρλανδία. Το ιρλανδικό παράδειγμ

Η διήμερη διόρθωση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θορύβησε αρκετούς και έκανε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής διόρθωσης.

Κι όμως, όπως θα δούμε, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί μεν να δεχτούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις αλλά η τάση τους είναι ανοδική και δεν ακυρώνεται εύκολα.

Οι μοναδικοί κίνδυνοι που υπάρχουν είναι οι φήμες και το αρνητικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακριβώς όπως συνέβη αυτές τις ημέρες στην Ιρλανδία. Το ιρλανδικό παράδειγμα ίσως είναι διδακτικό για την ελληνική αγορά, όπου αρκεί μια φήμη ή ακόμη κι ένα δημοσίευμα προκειμένου να καταγράψουν πτώση οι τραπεζικές μετοχές.          

Στην Ιρλανδία σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις οι μετοχές των δύο ιρλανδικών τραπεζών (Allied Ιrish Banks, Βank Of Ireland) έφτασαν να χάνουν το 44% της αξίας τους! Τι είχε συμβεί; Δίχως να υπάρχει  περίπτωση να κλείσουν οι ιρλανδικές τράπεζες, οι αναλυτές μιλούσαν για το ενδεχόμενο επιπτώσεων (ποινών) από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις δύο τράπεζες, όπως συνέβη με την ολλανδική ING, η οποία αναγκάστηκε να πωλήσει την ασφαλιστική της για να λάβει τα χρήματα του πακέτου.

Χθες, οι δύο ιρλανδικές μετοχές σημείωναν πτώση έως 20%, για να περιορίσουν αργότερα τις απώλειες στο 10% και αφού διακίνησαν πάνω από 8 εκατ. μετοχές έκαστη. Ξεκάθαρα επρόκειτο για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, γι’ αυτό και οι μετοχές ανέκτησαν άμεσα το 10% της αξίας που έχασαν.       

Απώλειες από 7,8% έως 14% από τα υψηλά

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όπως θα δούμε, διόρθωσαν μετά την κατάκτηση νέων υψηλών επιπέδων. Σύμφωνα με αξιόπιστο παρατηρητή, από αυτό δεν προκύπτει ότι επίκειται σοβαρή διόρθωση, αφενός γιατί οι ξένοι δεν μπορούν να πιέσουν πολύ τις τιμές, καθώς έχουν τοποθετηθεί στα υψηλά, και αφετέρου διότι οι σύμβουλοι της Αlpha Bank (JP Morgan, Μorgan Stanley) δεν θα επέλεγαν μια πτωτική αγορά για να πραγματοποιήσουν μια αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ποια ήταν η πτώση, όμως, από τα υψηλά για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές; Η Εθνική διόρθωσε μέχρι τα 24,76 ευρώ, χάνοντας 14% από τα 28,25 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank έχασε 8,2 % από τα 14,39 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 11% από τα 11,95 ευρώ, η Eurobank 13,4% από τα 12,94 ευρώ, ενώ Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular έχασαν 7,8 % και 12,3% αντίστοιχα.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει νέες βραχυπρόθεσμες πιέσεις, ωστόσο διεθνείς οίκοι όπως η JP Morgan δύσκολα θα έκανε λάθος στον χρόνο επιλογής της αύξησης κεφαλαίου γιατί, εκτός των άλλων, τα έσοδά της εξαρτώνται από τον βαθμό επιτυχίας της αύξησης κεφαλαίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr